Ο
συγκεκριμένος οδηγός δεν καλύπτει την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων όπως
τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, ούτε προϊόντων σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο.
|
-Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο
πρέπει να οργανώσουν τις υποδομές τους και τους κανόνες που οφείλουν να
ακολουθούν οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην Οικοτεχνία παράγοντας
ελαιόλαδα με αρωματικά, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα κ.α, εξέδωσε ο Ενιαίος
Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
-Ο
συγκεκριμένος Οδηγός Ορθής Πρακτικής έχει σκοπό να ενημερώσει τους παραγωγούς
που επιθυμούν να λειτουργήσουν Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής,
σχετικά με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη νομοθεσία των τροφίμων και αφορά τα
παρακάτω προϊόντα:
Α.
Προϊόντα δημητριακών π.χ. πλιγούρι, μπομπότα
Β.
Αρτοσκευάσματα π.χ. παξιμάδια, φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια,
βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα)
φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές)
Γ.
Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξυνόχονδρος
Δ.
Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί
Ε.
Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού,
μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων
και λαχανικών, φρουί γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους,
χαρουπόμελο, προϊόντα από σουσάμι
ΣΤ.
Προϊόντα με extra παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωματικά
φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
Ζ.
Προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες
ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες.
Η.
Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί,
όσπρια, αρωματικά φυτά
Θ.
Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα,
κρόκος κ.α. τρόφιμα
-Διαβάστε
εδώ τον σχετικό Οδηγό
ορθής πρακτικής για μονάδες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής.pdf
Πηγή:http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/157508/upodomes-kai-praktikes-oikotehnias-gia-agrotes-upo-tis-odigies-tou-efet/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου