Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μπήκε στην Απονιτροποίηση ο ηλίανθος με ετήσιο πριμ 32 ευρώ ανά στρέμμα.


Σύµφωνα µε το υπουργείο, η προκήρυξη του Μέτρου θα γίνει µέσα στο καλοκαίρι και θα έχει πρώτο έτος εφαρµογής το 2018.

-Στο πρόγραµµα της «Απονιτροποίησης» εντάχθηκε ο ηλίανθος που θα πριµοδοτείται µε περίπου 32 ευρώ ανά στρέµµα µετά τις παρατηρήσεις από παραγωγικούς φορείς ενεργειακών καλλιεργειών. Συγκεκριµένα η καλλιέργεια του ηλίανθου, θα είναι επιλέξιµη για το πριµ στο πλαίσιο της δέσµευσης αµειψισποράς που αποτελεί µία από τις τέσσερις δράσεις που περιέχονται στο Μέτρο 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».

-Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αµειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένηςέκτασης. Ως καλλιέργειες αµειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή).

-Υπενθυµίζεται, ότι για το ζήτηµα αυτό ο Σύνδεσµος Βιοκαυσίµων και Βιοντίζελ Ελλάδος είχε απευθυνθεί τον περασµένο Απρίλιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε επιστολή του, διαµαρτυρόµενος για τον αποκλεισµό των ενεργειακών καλλιεργειών από το Μέτρο, οι οποίες όπως έλεγε είναι ιδανικές για τη µείωση επιπέδων νιτρορύπανσης του εδάφους.

Ύψος ενίσχυσης

-Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:

-Όλη η Μακεδονία: 31, 7 ευρώ ανά στρέµµα.

-Θεσσαλία: 31,6 ευρώ ανά στρέµµα

-Νησιά, Πελοπόννησος, ∆. Ελλάδα: 32 ευρώ ανά στρέµµα.

-Νησιά Αιγαίου, Κρήτη: 32,2 ευρώ ανά στρέµµα.

-Σύµφωνα µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η προκήρυξη του Μέτρου θα γίνει µέσα στο καλοκαίρι και θα έχει πρώτο έτος εφαρµογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 –εαρινές καλλιέργειες 2018).

Πηγή: http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/156988/bike-stin-aponitropoiisi-o-ilianthos-me-etisio-prim-32-euro-ana-stremma-/




Δεν υπάρχουν σχόλια: