Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Από 20 και 21 λεπτά το ποιοτικό σκληρό σιτάρι.


-Με αφετηρία τα 20 και 21 λεπτά το κιλό, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα τα λίγα καλά σιτάρια θα πληρωθούν. Για να γίνει αυτό βέβαια, όπως εκτιµούν έγκριτοι αναλυτές της αγοράς, θα πρέπει οι ποιότητες να ξεχωρίσουν και να διευρυνθεί η διαφορά ανάµεσα στα καλά σκληρά σιτάρια και στα µέτρια ή και τα κτηνοτροφικά. Οι βροχές πάντως σε βασικά σιτοπαραγωγικά κέντρα της χώρας δεν λένε να σταµατήσουν, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις αποδόσεις όσο και στις ποιότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

-Τον πρώτο λόγο στην εγχώρια αγορά θα έχουν οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι, οι οποίοι λόγω της δυσκολίας εύρεσης των ποιοτικών προδιαγραφών θα πριμοδοτήσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.

-Χωρίς να προκύπτουν επίσηµα δεδοµένα, οι τιµές που ακούγονται για τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες προσεγγίζουν τα 18 και στα 16 λεπτά το κιλό αντίστοιχα. 
-Στο µεταξύ, η πολύπλοκη κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί φέτος συγκρατεί «µεγάλους παίκτες» της αγοράς από το ν’ ανακοινώνουν επίσηµα τιµές.  Τόσο οι ιταλικοί οίκοι, όσο και το χρηµατιστήριο της Μπολόνια ανέβαλαν τις ανακοινώσεις τους για τις τιµές της νέασ σοδειάς για την ερχόµενη εβδοµάδα. Το ίδιο ισχύει και για την εγχώρια αγορά. Όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θαν. Παπαθανασίου από την ΕΑΣ Λαµίας: «∆εν µπορούµε να κάνουµε ακόµη ανακοίνωση τιµών, καθώς ο αλωνισµός είναι σε αρχικό στάδιο. Μόλις το 10% του σκληρού σιταριού έχει αλωνιστεί. Μέχρι στιγµής οι αποδόσεις ήταν κατά µέσο όρο στα 400-500 κιλά το στρέµµα, όµως έπιασαν ξανά βροχές και περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει».

-Επιπλέον, σύµφωνα µε τον ίδιο «τα καλά σιτάρια θα ξεκινήσουν από 20 λεπτά το κιλό, αλλά θα είναι λίγες ποσότητες».

-Επίσης, και η ΕΑΣ Τρικάλων δεν έχει ανακοινώσει τιµές. «Οι βροχές καθυστερούν τη συγκοµιδή. Πιο µπροστά βρίσκεται ο αλωνισµός στο κριθάρι όπου κατά όρο πιάσαµε αποδόσεις περί τα 500 κιλά το στρέµµα. Προς το παρόν οι αποδόσεις στα σκληρά είναι µέτριες 300-350 κιλά το στρέµµα. Όµως, δεν έχουµε ακόµη κατασταλάξει για τις τιµές», σηµειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. -Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η ΕΑΣ Τρικάλων είχε δώσει και για τα σιτάρια και για τα κριθάρια 17 λεπτά το κιλό.

-Αξίζει, να σηµειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αιχµέας ανακοίνωσε ότι η τιµή ηµέρας που δίνει για τα καλά σιτάρια είναι στα 20 λεπτά το κιλό για όποιον παραγωγό επιθυµεί να τα κλείσει από τώρα, ενώ έχουν συνάψει και σύµβαση µε 20 λεπτά το κιλό για προβροχικό πιστοποιηµένο σιτάρι Maestrale, όµως για 570-590 στρέµµατα.
-Δείτε εδώ αναλυτικά τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda για την αγορά του σκληρού σιταριού το 2017/2018.

Παπαδογιάννης Γιάννης|  19/06/2017 - 05:02 μμ
Πηγή:http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/sitira-kai-sporoi/arthro/157318/apo-20-kai-21-lepta-to-poiotiko-skliro-sitari/

Δεν υπάρχουν σχόλια: