Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας - Δηλώσεις σχετικά με συνεχιζόμενες έρευνες, στο πλαίσιο εξάρθρωσης δύο εγκληματικών οργανώσεων, που διέπρατταν ληστείες & κλοπές & την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, διακίνηση & εμπορία ναρκωτικών.


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2017

-Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Ροτζιώκου Ιωάννας σχετικά: με τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων ερευνών, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης δυο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές στην Αττική και στην υπόλοιπη επικράτεια, και την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Χρήστος Παπαζαφείρης:

-Η σημερινή μας παρουσίαση αφορά στα αποτελέσματα της διερεύνησης από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, δυο πολύ σημαντικών υποθέσεων, που σχετίζονται:

-στην πρώτη περίπτωση, με την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα, μετά την εξάρθρωση στις 2 Νοέμβριου 2016 δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες, εταιρείες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια, και

-στη δεύτερη περίπτωση, με την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης.

-Την πρώτη περίπτωση, όπως γνωρίζετε, χειρίζεται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με τις ανακριτικές Αρχές.

-Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας έχουν προκύψει νέα δεδομένα, που αφορούν κυρίως σε συλλήψεις, κατασχέσεις, ταυτοποιήσεις και εξιχνιάσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων.

-Πιο αναλυτικά, έχουμε συλλάβει δυο -2- ημεδαπούς, 43χρονο και 40χρονη, κατόπιν ενταλμάτων του ειδικού ανακριτή, για συγκρότηση και συμμέτοχη σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Οι δυο συλληφθέντες, με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων – ενεχυροδανειστηρίων που διατηρούσαν (δύο από αυτά βρίσκονται στο Μενίδι), κατείχαν και διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.

-Η σύλληψη τους επετεύχθη χθες (16 Ιουνίου 2017) και αρχικά εντοπίστηκε ο 40χρονος σε περιοχή της Αττικής, να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο είχε διαμορφώσει ειδικές κρύπτες, όπου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο ρολόγια, εκ των οποίων το ένα μοναδικής κατασκευής, αξίας πάνω από 150.000 ευρώ.

-Το συγκεκριμένο ρολόι αποδόθηκε στον νομικό κάτοχο του, ο οποίος ήταν θύμα κλοπής των συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων και η υπόθεση του είχε εξιχνιαστεί κατά την αρχική έρευνα.

-Επιπλέον στο όχημα του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

-Ακολούθησε η σύλληψη της 40χρονης και πλήθος ερευνών σε οικίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ,

ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ,

πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων,

πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών,

(4) ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα,

πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού,

δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού,

το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ καθώς και διάφορα άλλα τιμαλφή και αντικείμενα.

-Η συνολική αξία των κατασχεθέντων, από τις παραπάνω έρευνες, υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

-Επιπλέον, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά -7- νέων μελών - κατηγορούμενων στην υπόθεση, οι όποιοι αναζητούνται καθώς επίσης και τα στοιχεία 52χρονου κατηγορουμένου, υπηκόου Τουρκίας, ο οποίος αναφερόταν αρχικά με ελλιπή στοιχεία.

-Ακόμα εξιχνιάστηκαν άλλες ογδόντα τέσσερις -84- περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και εταιρείες, που διαπράχτηκαν από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι και την 2 Νοέμβριου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν στις περιπτώσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό των 6.000.000 ευρώ.

-Στις περιοχές διάπραξης των κλοπών περιλαμβάνονται η Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

-Επίσης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη τρία (3) πολυτελή αυτοκίνητα, εκ των οποίων ένα κλεμμένο και ένα ατελώνιστο, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης για τη μεταφορά κλοπιμαίων σε ειδικές κρύπτες, που είχαν διαμορφωθεί σε αυτά.

-Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν εντοπιστεί περισσότερα από εξήντα (60) οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» στις κλοπές που διέπρατταν.

-Από τα οχήματα αυτά, όσα ήταν κλεμμένα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους, τα ατελώνιστα παραδόθηκαν στα αρμόδια Τελωνεία, ενώ τα υπόλοιπα παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.

-Αξίζει επίσης να επισημάνω ότι αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παραγγελία του αρμόδιου Ανακριτή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα, κατά την οποία βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

-Τέλος, για το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, υπενθυμίζω ότι αρχικά την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες και τριάντα επτά (37) δικαστικοί λειτουργοί.

-Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η σύλληψη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές (41) μελών του εγκληματικού δικτύου, ενώ περισσότερες από τριακόσιες (300) υποθέσεις είχαν συνδεθεί προανακριτικά με τη δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων. Επιπλέον σε περισσότερες από (60) έρευνες κατασχέθηκαν πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, (120) κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες και πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων μεγάλης αξίας. (Σχετικό το από 04-11-2016 Δελτίο Τύπου μας)

-Ακολούθησαν οι συλλήψεις των τριών αρχηγικών μελών και συγκεκριμένα, στις 9-12-2016 στην Μάνδρα ενός 46χρονου ημεδαπού, στις 11-1-2017 στον Πειραιά ενός 36χρονου ημεδαπού και στις 17-1-2017 στο Καματερό ενός 34χρονου ημεδαπού.

-Σε έρευνες που επακολούθησαν τότε σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρεθεί πλήθος κοσμημάτων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 76.070 ευρώ, επτακόσιες (700) χρυσές λίρες και πολλά πολυτελή ρολόγια.

-Ακόμα είχαν εξιχνιαστεί τριάντα τρείς (33) περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών σε οικίες, εταιρείες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συνολική αξία των κλαπέντων κοσμημάτων και των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών να υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. (Σχετικό το από 19-01-2017 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής)

-Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υπόθεσης αυτής θα ήθελα να επισημάνω ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το συνολικό ύψος της παράνομης δράσης των εγκληματικών αυτών οργανώσεων προσδιορίζεται στο ποσό των 40.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα της αποψινής μας παρουσίασης η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να αποδομήσει πλήρως τρία από τα πλέον οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, με κομβικό ρόλο στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και συστηματική δραστηριότητα, που εκτείνεται πέραν των συνόρων της χώρας μας.

-Η πρώτη εγκληματική οργάνωση ειδικευόταν στην εισαγωγή, από τη Λατινική Αμερική, σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες προωθούσε και διακινούσε στην εγχώρια αγορά.

-Οι άλλες δυο εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν αναπτύξει και διαύλους συνεργασίας, εισήγαγαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία, και τις προωθούσαν στην εγχώρια αγορά καθώς και στην Τουρκία, μέσω θαλασσίων ή/και χερσαίων διαδρομών.

-Επιπλέον εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης από Τουρκία και Αλβανία, τις οποίες διακινούσαν στην εγχώρια αγορά και επιπλέον τις προωθούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και αλλού.

-Παράλληλα, εκτός της θαλάσσιας μεταφοράς ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης, με τα ίδια μέσα (ταχύπλοα σκάφη), δραστηριοποιούνταν και στην μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση τους στη δυτική Ευρώπη.

-Ο απολογισμός της εξάρθρωσης των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, που έρχεται να προστεθεί στο ενεργητικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, είναι σημαντικός. Αποτιμάται, συνοπτικά, σε: (43) συλλήψεις ατόμων, (16) ημεδαπών και (27) αλλοδαπών, κατασχέσεις πάνω από (316) κιλών κάνναβης και (21) κιλών κοκαΐνης καθώς και σημαντικού αριθμού οχημάτων, ταχύπλοων σκαφών, χρηματικών ποσών και άλλων ειδών.

-Πέρα όμως από τα ποσοτικά μεγέθη, που είναι ενδεικτικά της δραστηριότητας των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, αναδεικνύονται και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που τις κατατάσσουν στις πλέον σημαντικές στον ιδιαίτερο τομέα των ναρκωτικών.

-Από την πολύμηνη έρευνα, που στηρίχτηκε στην αξιολόγηση και αξιοποίηση προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, στην ανάλυση του εγκληματικού προφίλ των εμπλεκομένων ( profiling ) και στη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών , διακριβώθηκε ότι οι συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις διακρίνονται για την πολυεπίπεδη δράση τους, που καλύπτει όλους τους τομείς, από την εισαγωγή, την αποθήκευση, την απόκρυψη, τη νόθευση έως και το τελικό στάδιο της διάθεσης των ναρκωτικών.

-Η διακρίβωση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δίκτυα αυτά είχαν ιεραρχική δομή και διέθεταν όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, καθώς επίσης και διασυνδέσεις με αντίστοιχα δίκτυα του εξωτερικού, καταδεικνύει την επαγγελματικού τύπου διάρθρωση, υποδομή και δραστηριοποίηση τους.

-Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τη γενικότερη μορφολογία τους, το επίπεδο της οργάνωσης τους καθώς και το modus operanti που ακολουθούσαν, ανιχνεύεται ότι εμπλέκονται στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, έχοντας αποκομίσει ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά.

-Μάλιστα, στο επίπεδο της διακίνησης και εμπορίας, η εγκληματική δράση των δυο συνεργαζομένων οργανώσεων διαπιστώθηκε και στο κέντρο της Αθήνας καθώς και σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Σπάρτης, ενώ ανακαλύφθηκαν και χώροι απόκρυψης και αποθήκευσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, την Νίκαια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τις Αχαρνές και το Ίλιον Αττικής.

-Λόγω του εύρους της δραστηριότητας τους και για την πλήρη αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις από κλιμάκια της Υπηρεσία μας, στην Αθήνα, την Μεταμόρφωση, την Νίκαια, το Αιγάλεω, την Νέα Φιλαδέλφεια, το Γαλάτσι, τις Αχαρνές, το Περιστέρι, στην Παιανία Αττικής, την Σπάρτη Λακωνίας, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας και περιοχή της Καρδίτσας.

-Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, η προκύπτουσα παράλληλη ενασχόληση της μιας εγκληματικής ομάδας σε δυο διαφορετικά αντικείμενα, στα ναρκωτικά και στη διακίνηση ανθρώπων, κάτι που δεν μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν.

-Με βάση τη διαφορετικότητα αυτή προσανατολιζόμαστε στο συμπέρασμα ότι δημιουργούνται νέες «τάσεις» και αναφύονται διαφορετικά «μοντέλα» δράσης των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, κάτι που αποτελεί ήδη αντικείμενο αξιολόγησης από τους αναλυτές Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

-Αναφέρω το θέμα αυτό γιατί θέλω να επισημάνω ότι η ανάλυση των δεδομένων, που απορρέουν από τις ερευνητικές διαδικασίες, αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» για τις Υπηρεσίες μας, στον διαρκή αγώνα για την αντιμετώπιση των οργανωμένων εγκληματικών συμπεριφορών.

Θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και να τονίσω ότι αποτελεί μια από τις Υπηρεσίες που όλοι μας, αστυνομικοί και πολίτες, έχουμε κατατάξει ψηλά στη συνείδηση μας, για το σημαντικό έργο που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

-Ολοκληρώνοντας και προτού η Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Αστυνόμος Β’ Ροτζιώκου Ιωάννα αναφερθεί στις λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα από τις 8 μέχρι τις 16 Ιουνίου οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής:

εξάρθρωσαν έξι εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στα ναρκωτικά, τις ένοπλες ληστείες και τη διακίνηση ανθρώπων,

εξιχνίασαν (119) υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται (11) ληστείες, (96) υποθέσεις κλοπών και διακεκριμένων περιπτώσεων καθώς και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ

συνέλαβαν για τις υποθέσεις αυτές (82) άτομα.


Σας ευχαριστώ.

-Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:

Καλημέρα σας.

-Όπως προανέφερε ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώσαμε τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

-Στην πρώτη περίπτωση εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, αποθήκευση, απόκρυψη, νόθευση, επανατυποποίηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην χώρα μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και διάθεση στην εγχώρια παράνομη αγορά των ναρκωτικών.

-Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιηθήκαν την 14η Ιουνίου 2017, σε Αττική και Καρδίτσα, συνελήφθησαν συνολικά (5) μέλη της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, (4) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 34 έως 56 χρονών και 61χρονος ημεδαπός, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και 37χρονος ημεδαπός, συνεργός των συλληφθέντων.

-Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

-Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 21 κιλά και 480 γραμμάρια κοκαΐνης, το χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 92.000 ευρώ, δύο (2) πιστόλια και μία (1) κυνηγετική καραμπίνα.

-Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών και δημιουργία «προφίλ» των εμπλεκομένων, εξακριβώθηκε ο πολυεπίπεδος τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι διακριτοί ρόλοι των μελών της στη διακίνηση των ναρκωτικών.

-Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης ήταν 53χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότησή της, την εύρεση των ποσοτήτων κοκαΐνης και την καθοδήγηση των μελών στην περαιτέρω διακίνηση στην εγχώρια αγορά.

-Τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, τα οποία και συνελήφθησαν, είχαν αναλάβει τη φύλαξη των ναρκωτικών σε ειδικούς χώρους στην Αττική και την Καρδίτσα, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση των χρημάτων που προέρχονταν από τη διακίνηση. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο 37χρονος συνεργός τους ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των οχημάτων μεταφοράς και την κατασκευή σε αυτά, ειδικών κρυπτών.

-Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την 14 Ιουνίου 2017 σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθη 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε με ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό(Ι.Χ.Ε.), επιμελώς κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στα καθίσματα του οδηγού και συνοδηγού, δέκα (10) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 10 κιλών και 660 γραμμαρίων.

Όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω έρευνα, ο 35χρονος είχε παραλάβει τη συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, από αποθήκη που βρίσκεται στην Καρδίτσα και ανήκει στον 61χρονο ημεδαπό, οποίος συνελήφθη με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας και του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας.

-Στο πλαίσιο των νομίμων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική και Καρδίτσα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

κοκαΐνη, συνολικού βάρους 21 κιλών και 480 γραμμαρίων,

το χρηματικό ποσό των 92.451 ευρώ,

860 Στερλίνες Σκωτίας και 30 λίρες Αγγλίας,

δύο (2) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 220 γραμμαρίων,

δύο (2) πιστόλια και κυνηγητική καραμπίνα,

εξήντα τρεις (63) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

τρεις (3) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και δώδεκα (12) συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

-Σημειώνεται, ότι τα παράνομα κέρδη που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 800.000 ευρώ.

-Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την 15 Ιουνίου 2017 στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Στην δεύτερη περίπτωση, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εξαρθρώθηκαν δύο (2) συνεργαζόμενες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν:

-στην εισαγωγή από την Αλβανία στη χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων κυρίως ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες διέθεταν στην εγχώρια αγορά,

-στην αποθήκευση των ναρκωτικών και μεταφορά τους από την χώρα μας στην Τουρκία καθώς και

-στην εισαγωγή στην χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία, τις οποίες διέθεταν τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και άλλου.

-Όπως προέκυψε τα μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης, μέσω των θαλασσίων οδών μεταφοράς ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, δραστηριοποιούνταν επιπρόσθετα και στην μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

-Για την αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων, υλοποιήθηκε το διήμερο (13-14/06/2017) ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν, παράλληλες και ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες σε περιοχές της Αττικής της Λακωνίας και της Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, για την εμπλοκή τους στις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες συνολικά (38) άτομα ενώ κατηγορούνται ακόμη (21).

-Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 166 δενδρύλλια κάνναβης.

-Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται συνολικά (30) μελή των δυο (2) εγκληματικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, από την 1η εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν (16) μέλη, ενώ από την 2η εγκληματική οργάνωση (14) μέλη.

Οι συλλήψεις αφορούν (14) ημεδαπούς ηλικίας από 26 έως 69 ετών και (16) αλλοδαπούς εκ των οποίων (11) υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας από 22 έως 49 ετών, (4) υπήκοοι Συρίας ηλικίας από 36 έως 45 ετών, καθώς και ένας 40χρονος υπήκοος Νιγηρίας.

-Μεταξύ των συλληφθέντων ημεδαπών μελών των εγκληματικών οργανώσεων περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος αστυνομικός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

-Οι υπόλοιπες συλλήψεις αφορούν ένα 44χρονο στρατιωτικό που κατηγορείται για προμήθεια ναρκωτικών, καθώς και (7) αλλοδαπούς, εκ των οποίων (4) υπήκοοι Πακιστάν και (3) υπήκοοι Μπαγκλαντές που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

-Η εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και παράλληλων ερευνών, αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

-Στο πλαίσιο των μεθοδικών αστυνομικών ενεργειών, αξιοποιήθηκαν και διασταυρώθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούσαν την πολυεπίπεδη δράση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και δημιουργήθηκαν τα "προφίλ" των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί:

όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων των δύο (2) οργανώσεων,

η ταυτότητα των μελών τους,

η ιεραρχική τους δομή και οι ειδικότεροι ρόλοι τους, καθώς επίσης

οι διασυνδέσεις τους και ο τρόπος δράσης τους.

Ειδικότερα, για τους ρόλους των μελών των δυο εγκληματικών οργανώσεων προκύπτουν τα εξής:

πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από (34) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα (16) με την αυτόφωρη διαδικασία και κατηγορούνται άλλα (17), ενώ ένα μέλος είναι ήδη έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

-Ηγετικό ρόλο είχαν δύο υπήκοοι Αλβανίας που δραστηριοποιούνταν στην Αλβανία και ήταν υπεύθυνοι για την ανεύρεση των ναρκωτικών, τον συντονισμό των μεταφορών, τη διακίνηση αυτών καθώς και για την συγκέντρωση των παρανόμων εσόδων της οργάνωσης.

-Συντονιστικό ρόλο για τον Ελλαδικό χώρο είχε υπήκοος Αλβανίας, που ήταν υπεύθυνος για:

την προμήθεια και εισαγωγή των ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία και την Αλβανία, την περαιτέρω διακίνηση τους στην Ελλάδα και διαμετακόμιση τους σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία),

την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία για την περαιτέρω διακίνηση τους σε Ελλάδα και Τουρκία.

την ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες εγκληματικές ομάδες, τις οποίες προμήθευε με ποσότητες ναρκωτικών, για τη μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνησή τους.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με εκτελεστικούς ρόλους στους τομείς της αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης – εμπορίας ναρκωτικών.

-Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από (17) άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα (14) και κατηγορούνται άλλα (3).

Αρχηγικό ρόλο είχαν δυο υπήκοοι Αλβανίας, από τους οποίους ο ένας συνελήφθη. Τα δυο αρχηγικά μέλη συντόνιζαν τις ειδικότερες ενέργειες διακίνησης ναρκωτικών, ενώ τα υπό λοιπα μέλη κατείχαν διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στις πράξεις διακίνησης ναρκωτικών.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι οι (2) εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι πολλές φορές, αφού επεδίωκαν την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, στη συνέχεια προέβαιναν στην περαιτέρω διαμετακόμισή τους στην Τουρκία, ως μέρος αντιτίμου της αγοράς ηρωίνης από την Τουρκία.

-Για την εκπλήρωση των σκοπών τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες διαδρομές(ταχύπλοα μέσα).

-Επίσης προέκυψε ότι οι παράνομες δραστηριότητες τους πραγματοποιούνταν σε «αγορές ναρκωτικών» στο κέντρο της Αθήνας, σε άλλες περιοχές της Αττικής και στη Σπάρτη.

-Κατά την διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν στην κατοχή των δραστών, σε οικίες και οχήματα :

316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

166 δενδρύλλια κάνναβης

4,3 γραμμάρια κοκαΐνης

το χρηματικό ποσό των 25.530 ευρώ

3.240 χαρτονομίσματα Νιγηρίας

φορτηγό αυτοκίνητο

(7) αυτοκίνητα

(2) ταχύπλοα σκάφη

(7) ζυγαριές ακριβείας

(70) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τάμπλετ

πλαστό διαβατήριο

50 φυσίγγια πιστολιού

μεταλλικό καλούπι για τυποποίηση ναρκωτικών και ρολά ζελατίνης για τυποποίηση ναρκωτικών.

-Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών ανευρέθηκε στο Κορωπί Αττικής κατοικία, η οποία χρησιμοποιούταν από τα μέλη της μίας οργάνωσης ως χώρος προσωρινής διαμονής παράτυπων μεταναστών, όπου συνελήφθησαν οι (7) αλλοδαποί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

-Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι μέλος της 1ης εγκληματικής οργάνωσης ήταν και 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη την (22-11-2016) διότι στην οικία του, στο Κορωπί Αττικής, είχαν βρεθεί και κατασχεθεί περίπου (27) κιλά ηρωίνης (σχετικό το από 03-11-2016 Δελτίο Τύπου του Γ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης)

-Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης διερεύνησης της υπόθεσης, έχουν κατασχεθεί συνολικά, σε τέσσερις (4) περιπτώσεις, οι οποίες συσχετίζονται την παρούσα, (188) κιλά και (211) γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών, ενώ έχουν συνελήφθησαν (6) άτομα.

Συγκεκριμένα:

I. Την 05/10/2016 συνελήφθη σε περιοχή του Έβρου, αλλοδαπός διότι μετέφερε με αυτοκίνητο, (51) κιλά ακατέργαστη κάνναβη (σχετικό το από 06/10/2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

II. Την 05/10/2016 συνελήφθησαν σε περιοχή της Αττικής, (2) ημεδαποί και κατασχέθηκαν (4) κιλά και (840) γραμμάρια ηρωίνης. (σχετικό το από 07/10/2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής)

III. Την 15/10/2016 συνελήφθησαν σε περιοχή του Έβρου, (2) ημεδαποί διότι μετέφεραν με φορτηγό όχημα (105) κιλά και (261) γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη (σχετικό το από 17/10/2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

IV. Την 24/02/2017 συνελήφθη σε περιοχή του Έβρου αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε (27) κιλά και (110) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (σχετικό το από 24/02/2017 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

-Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια, καθώς και για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

-Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύρια Ανάκρισης.

-Ολοκληρώνοντας τη σημερινή παρουσίαση και σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης που λάβατε αναφορικά με τις συλλήψεις στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το πρώτο πεντάμηνο του 2017 έχουν συλληφθεί συνολικά (1.851) άτομα στη Δυτική Αττική, για αδικήματα που αναλύονται στον πίνακα που σας δόθηκε. 

Φωτογραφίες 1ης υπόθεσης:























Φωτογραφίες 2ης υπόθεσης:



 Φωτογραφίες 3ης υπόθεσης:













Δεν υπάρχουν σχόλια: