Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Επιδότηση μέσω Leader για μικρά τυροκομεία.


Μέσω Leader προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων μικρών τυροκοµείων, που επεξεργάζονται έως 300 κιλά γάλακτος ηµερησίως.

-Στη δηµιουργία οικοτεχνιών και ειδικότερα µικρών τυροκοµείων εστιάζεται το ενδιαφέρον των παραγωγών, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda και τα όσα προκύπτουν µέσα από τις διαβουλεύσεις των Αναπτυξιακών στα πλαίσια του νέου Leader, που θα επιδοτεί τη µικρή µεταποίηση.

-Κύριο κίνητρο σύµφωνα µε πληροφορίες φαίνεται να αποτελεί η προβλεπόµενη µέτρηση του οικοτεχνικού εισοδήµατος ως αγροτικού σε συνδυασµό µε την παραµονή των οικοτεχνών στον ΟΓΑ (αντί την εγγραφή τους στο ΤΕΒΕ).

-Συγκεκριµένα, το µεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από τους γαλακτοπαραγωγούς ως λύση βιωσιµότητας και αφορά την ίδρυση µικρών τυροκοµείων, που επεξεργάζονται έως 300 κιλά γάλακτος ηµερησίως, στα πλαίσια του ΦΕΚ 3438/Β’/2014 που προβλέπει ευνοϊκότερους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Ακόµα ένα προϊόν που εµφανίζει ιδιαίτερη δυναµική αποτελεί η πιπεριά λόγω κυρίως των πολλών διαφοροποιηµένων προϊόντων που δίνει τη δυνατότητα (σε βαζάκι, τουρσί, γεµιστή µε τυρί κλπ).

Συνδυασµός µε τις «Αγορές Παραγωγών»

-Από τη µία, τα Leader έρχονται να καλύψουν τις δαπάνες που θα προκύψουν από την ίδρυση και λειτουργία των οικοτεχνικών µονάδων, και από την άλλη, το Μέτρο 16 «Συνεργασία» των Προγραµµάτων, δίνει λύσεις για την εµπορική διέξοδο των προϊόντων αυτών.

-Συγκεκριµένα, επιδοτεί την ίδρυση «Αγοράς Παραγωγών» από τους αγρότες, επιτρέποντάς τους να εµπορεύονται το µεταποιηµένο προϊόν σε υπαίθριους πάγκους. Η ενίσχυση θα καλύπτει τις δαπάνες που προκύπτουν από τη δηµιουργία τοπικών αγορών σύµφωνα µε το Νόµο 4384/2016 για τους συνεταιρισµούς όπως: διαµόρφωση περιβάλλοντος χώρου, ηλεκτροµηχανολογικός εξοπλισµός και λοιπός απαραίτητος εξοπλισµός για την εγκατάσταση και λειτουργία της τοπικής αγοράς, δηµιουργία και εγκατάσταση απαραίτητου λογισµικού για ηλεκτρονικό εµπόριο.

-Παράλληλα καλύπτονται οι δαπάνες διαφήµισης και οι συµµετοχής σε εκθέσεις.

-Σηµειώνεται πάντως ότι σε αντίθεση µε το Leader που θα ανοίξει για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις αρχές του 2017, για το Μέτρο «Συνεργασία» στα πλαίσια των Προγραµµάτων οι εκτιµήσεις λένε ότι µία πρόσκληση στα τέλη του επόµενου έτους αποτελεί την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.

∆ιαδικασία εγγραφή στο Μητρώο Οικοτεχνών

-Η εγγραφή γίνεται µέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όποιος προχωρήσει σε αυτήν θα πρέπει εντός 10 ηµέρων να πάει στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ τα εξής δικαιολογητικά, σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2468/Β’/2015):

α) βεβαίωση από τα Τµήµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόµενος κατά κύριο επάγγελµα αγρότη

β) αντίγραφο ∆ήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣ∆Ε, του ίδιου έτους µε το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ

γ) απόδειξη πληρωµής ηλεκτρονικού παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ, σύµφωνα µε την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014

δ) ∆ήλωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιενής της παρ.1 του άρθρου 4. 2.

-Το προσωπικό της µονάδας τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και είναι στη διάθεση των ∆ΑΟΚ κατά τον έλεγχο.

Κοντονής Γιώργος|  12/07/2016 - 08:46 πμ

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: