Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Νέο πακέτο στήριξης των γαλακτοπαραγωγών της ΕΕ ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες.


-Κρίσιμη θεωρείται η 18η Ιουλίου για τους γαλακτοπαραγωγούς της ΕΕ, καθώς περιμένουν πως στο επικείμενο Συμβούλιο υπουργών γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες -το πρώτο επί σλοβακικής προεδρίας- θα παρθούν νέα μέτρα περαιτέρω στήριξης του κλάδου.

-Ειδικότερα, όπως αναμένουν ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, θα ανακοινώσει το πλάνο στήριξης των γαλακτοπαραγωγών της ΕΕ και το οποίο κατά κύριο λόγο θα κινείται γύρω από τον έλεγχο της παραγωγής γάλακτος (ένα πανευρωπαϊκό εθελοντικό σύστημα ελέγχου της γαλακτοπαραγωγής). Παρόλο που τον περασμένο Μάιο ο Φιλ Χόγκαν είχε χαρακτηρίσει τις ελπίδες των γαλακτοπαραγωγών για επιπλέον μέτρα στήριξης «πρόωρες» και είχε τονίσει ότι περίπου 135 εκατ. ευρώ από το αρχικό πακέτο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2015) -που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο χρόνο- δεν είχαν αξιοποιηθεί από κάποια κράτη μέλη, τελικά φαίνεται ότι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης του κλάδου.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που πίεζαν την Κομισιόν για τη λήψη μέτρων που θα αφορούσαν τον περιορισμό των επιπέδων παραγωγής σε όλη την Ευρώπη και αναμένεται ότι τέτοια εθελοντικά μέτρα θα παρουσιαστούν αυτή τη Δευτέρα.

-Ο πρόεδρος της Ένωσης γαλακτοπαραγωγών της Ιρλανδίας (ICSMA), Τζον Κόμερ, δήλωσε στην αγροτική ιστοσελίδα Agriland ότι: «οι κτηνοτρόφοι θέλουν καλύτερες τιμές για το γάλα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω μιας βελτιωμένης τιμής παρέμβασης είτε μέσω μέτρων για εθελοντική μείωση της προσφοράς γάλακτος».

-Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο ο Επίτροπος Γεωργίας, είχε επεσημάνει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο και το σύστημα δημόσιας παρέμβασης.

-Τον Ιούνιο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, εκφράστηκε έντονα η ανησυχία για την τρέχουσα κάμψη της αγοράς καθώς και η ανάγκη να ανακουφιστούν οι ευρωπαίοι αγρότες και να στηριχτεί η βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων κλάδων.

-Το ακριβές ποσό που θα έχει το πακέτο της 18ης Ιουλίου παραμένει ασαφές, αλλά μια πηγή στις Βρυξέλλες ανάφερε στην ιστοσελίδα Agriland ότι σίγουρα δεν αναμένεται να είναι κοντά στα  500εκατ. ευρώ του τελευταίου πακέτου βοήθειας.

Εθελοντικοί έλεγχοι στην παραγωγή γάλακτος

-Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Τσάρλι Γουέιρ, από την Ένωση Fair Price Farming NI (Βόρεια Ιρλανδία), «το νέο σύστημα θα λειτουργεί υπό τη βάση ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται ένα λογικό ποσό για το γάλα που δεν θα παράγουν για μια συμφωνημένη χρονική περίοδο.

-Σε μια βάση μείωσης της παραγωγής κατά 5%, στο 60% των γαλακτοκομικών μονάδων της Ευρώπης, ένα κονδύλι 500 εκατ. ευρώ θα επέτρεπε στους κτηνοτρόφους να πληρώνονται 25 σεντς ανά λίτρο για τους όγκους γάλακτος που θα αποφασίσουν να μην παράγουν για 6 μήνες». «Προφανώς, ένα τέτοιου είδους μέτρο θα μείωνε την παραγωγή γάλακτος της ΕΕ τους επόμενους μήνες. Επίσης, θα βοηθούσε στη στήριξη της αγοράς», συμπλήρωσε ο Τσάρλι Γουέιρ.

-Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο ένα νέο πακέτο 500 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους ανεκμετάλλευτους πόρους του προηγούμενου πακέτου και από κάποια έξτρα χρήματα της ΕΕ.

Γιαννακοπούλου Φανή|  18/07/2016 - 08:48 πμ
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: