Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Πολύτιμη ξυλεία από το δέντρο παουλόβνια.


Η παουλόβνια είναι δέντρο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της – είναι το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο δένδρο στον κόσμο και η τιμή του ξύλου είναι παρόμοια με της μαύρης καρυδιάς.

-Θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη δενδρώδης καλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή ενός πανάκριβου ξύλου που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.

-Όπως επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, η παουλόβνια αποτελεί το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό στον κόσμο και κατά μέσο όρο ετησίως αναπτύσσει ξύλο ύψους 2 έως 4 μέτρων διαμέτρου 4-5 εκ. Οι ρίζες του απλώνονται σε μεγάλο βάθος και μπορεί να φθάσει τα 18 μέτρα.

-Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.

-Το ξύλο όμως της παουλόβνιας είναι ελαφρύ αλλά σκληρό με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες που οφείλονται στην υγρασία, δεν σχίζεται από το κάρφωμα. Μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -20ο C μέχρι +40ο C. Το έδαφος που προτιμά είναι τα βαθιά αμμώδη εδάφη αν και μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια ποικιλία εδαφών τα οποία όμως πρέπει να στραγγίζουν. Φυτεύονται 70-80 δένδρα το στρέμμα.

-Διαθέτει μοναδικές ιδιότητες το ξύλο της παουλόβνιας όπως η ανθεκτικότητα, το χαμηλό βάρος, η σταθερότητα της κατεργασίας του, που το καθιστούν πολύτιμο. Συγκεκριμένα:

• Η ελαφρότητα του ξύλου. Η παουλόβνια είναι το πιο ελαφρύ ξύλο σε σχέση με την εμπορική ξυλεία που κυκλοφορεί. Φθάνει μόνο στα 2/3 του συνήθους βάρους των εμπορικών ειδών ξυλείας. Η πυκνότητα του ξύλου της παουλόβνιας είναι μεταξύ 0,23- 0,30 (δηλαδή 0,23-0,30 % του βάρους του νερού). Η μέση πυκνότητα αυτού του ξύλου είναι 0,28 σε σύγκριση με τη λεύκα της οποίας είναι 0,42 και της φιλύρας 0,37. Το μέσο βάρος ενός κυβικού μέτρου ξύλου παουλόβνιας είναι 7,5 κιλά. Το βάρος των 1.000 σανίδων της είναι 626,8 κιλά ενώ οι 1.000 σανίδες της λεύκας ζυγίζουν 993,6 κιλά και της λευκής βελανιδιάς 1.514 κιλά.

• Δύναμη και σταθερότητα. Αν και είναι ελαφρύ ξύλο, είναι πολύ δυνατό και δεν σχίζεται κατά την κατεργασία του, σε αντίθεση με άλλα ξύλα, ακόμη και όταν γίνεται ταχεία ξήρανση του ξύλου.

• Εύκολα κατεργάσιμο. Μια πολύτιμη ιδιότητά του είναι η ευκολία που γίνεται η κατεργασία του, ειδικά όταν ακόμη το ξύλο είναι πράσινο. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή αερομοντέλων (αεροπλάνων) από ξύλο. Με την αποξήρανση του ξύλου της παουλόβνιας το ξύλο αποκτά μια σκληρότητα η οποία όμως δεν είναι τόσο μεγάλη όπως με τα άλλα είδη ξύλου.

-Το ξύλο της παουλόβνιας αποξηραίνεται γρήγορα στον αέρα, σε 30 ημέρες χωρίς να παρουσιάζει παραμορφώσεις. Η ιδιότητα αυτή είναι σημαντική επειδή μειώνεται το κόστος αποξήρανσης αν γινόταν σε φούρνο.

-Η συγκομιδή γίνεται όταν το δέντρο έχει ηλικία 8-10 ετών και μπορεί κάθε χρόνο να αποδίδει μια ποσότητα ξύλου από τους ετήσιους πλάγιους βλαστούς. Ενα δέντρο παουλόβνιας ηλικίας 10 ετών δίνει συνήθως 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας και 100 κιλά καυσόξυλων από τους πλάγιους βλαστούς. Το ξύλο της παουλόβνιας συγκομίζεται φθινόπωρο-χειμώνα. Η αποξήρανσή του γίνεται εύκολα και γρήγορα. Σε ειδικό φούρνο γίνεται σε 24-48 ώρες ενώ στον αέρα σε 30-60 ημέρες.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Κερδοφόρα και σταθερή επένδυση η παραγωγή ξυλώδους βιομάζας

-Τα καθαρά έσοδα από την παραγωγή βιομάζας και την πώληση του τελικού προϊόντος (pellet) μιας φυτείας 10 στρεμμάτων για τον υποψήφιο επενδυτή έχουν υπολογιστεί μέχρι και 100.000 ευρώ σε διάρκεια 21 ετών.

-Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται ότι η παραγωγή ξυλώδους βιομάζας από ενεργειακές φυτείες παουλόβνιας παρουσιάζει θετικό ισολογισμό και μπορεί να αποτελέσει μια κερδοφόρα και σταθερή επένδυση.

-Τα ακαθάριστα έσοδα (από τη βιομάζα και μόνο -όχι τελικό προϊόν, π.χ. πέλετ) μιας φυτείας παουλόβνιας, έκτασης 10 στρεμμάτων (με φυτευτικό σύνδεσμο 2 μ. x 3 μ. και διάρκεια 21 έτη = 7 κύκλοι υλοτομίας x 3ετής περιφορά) (κάτω από ευνοϊκές κλιματοεδαφικές συνθήκες) εκτιμάται στα 25.000-30.000 ευρώ μέχρι το τέλος της εκμετάλλευσης (21 έτη) με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής μπορεί να μειώνει το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, κάνοντας χρήση ιδιόκτητων μηχανημάτων και συνεισφέροντας με προσωπική εργασία. Επιπρόσθετα, οι φυτείες βιομάζας με παουλόβνια έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σαν ένα είδος κουμπαρά (αποταμίευσης) για τον λόγο ότι η παραγωγή μπορεί να λαμβάνεται οποτεδήποτε, και ειδικά όταν οι εμπορικές τιμές του προϊόντος είναι σχετικά υψηλές ή τουλάχιστον οικονομικά αποδεκτές.

-Εναλλακτικά, επίσης, οι ενεργειακές φυτείες, με κατάλληλη αραίωση, δασοκομική καλλιέργεια και επέκταση του χρόνου υλοτομίας (στα 8-10 έτη) μπορούν να μετατρέπονται σε φυτείες παραγωγής πολύτιμου τεχνικού ξύλου.

-Πού να απευθυνθώ: 

Κάσσανδρος Γάτσιος (γεωπόνος - SymAgro) 26510 07653 - 6944846475 - info@symagro.com

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/ergasia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: