Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Υποχρεωτικά βιβλία για αγρότες με παράλληλο επάγγελμα.


-Ακόμα και αν είναι κάτω από τα όρια της υποχρεωτικής ένταξης στα βιβλία οι αγρότες, εάν βρίσκονται στο καθεστώς βιβλίων από άλλη δραστηριότητα (ετεροεπαγγελματίες), μπαίνουν υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στις 13 Ιουλίου.

-Παράλληλα όλοι πλέον οι αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγοράς και ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για την τήρηση βιβλίων, την έκδοση αποδείξεων και την κατάθεση περιοδιικών δηλώσεων ΦΠΑ. Αντιθέτως, παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος της EE.

-Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ υπάγονται οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ.

-Στον προσδιορισμό του ύψους των παραδόσεων για την ένταξη στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς θα συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι χονδρικές πωλήσεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και οι λιανικές πωλήσεις.

-Έτσι για την ένταξη στο κανονικό ή το ειδικό καθεστώς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αξίας των παραδόσεων και των προϊόντων των αγροτών και των παροχών των υπηρεσιών τους, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του αγοραστή ή του λήπτη (υποκείμενο ή μη πρόσωπο) Οι εν λόγω αγρότες δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους και δικαιούνται επιστροφή-του φόρου του παρόντος νόμου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις του υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκμετάλλευσής τους.

-Η επιστροφή του φόρου ενεργείται από το Δημόσιο, με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄ αποκοπή συντελεστή 6%, στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στον φόρο.

-Προβλέπεται η έκδοση ειδικού στοιχείου για παραδόσεις αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και για παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ προς άλλους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα.

-Με τη ρύθμιση αυτή θα παρακολουθείται το σύνολο των πωλήσεων και των παροχών που πραγματοποιούν οι αγρότες σε τελικούς καταναλωτές, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών στον αγροτικό τομέα αλλά και στην εξυγίανση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους παραγωγούς.

-Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι αγρότες υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ακόμη και αν ασκούσαν κι άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση να τηρούν βιβλία και δικαιούνταν επιστροφή φόρου με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 3%.

-Ορίζονται οι περιορισμοί υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών. Ειδικότερα, οι αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα υπάγονταν παράλληλα και στο κανονικό καθεστώς και στο ειδικό καθεστώς ή δεν δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ λόγω άσκησης και άλλης δραστηριότητας λόγω του κανονικού καθεστώτος, χωρίς ωστόσο να υποχρεούνται να είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, με τις νέες διατάξεις υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.

-Με τη λύση αυτή επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ, αφού οι εν λόγω αγρότες θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και θα μπορούν να ασκήσουν έκπτωση του φόρου των εισροών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των αγροτικών τους προϊόντων, κάτι που με βάση το υφιστάμενο καθεστώς δεν μπορούσαν να πράξουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: