Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα του Έβρου.


Πριν από λίγες ημέρες είχε πιστοποιηθεί αντίστοιχο κρούσμα στη Βουλγαρία και εικάζεται πως από εκεί προέρχεται.

-Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού εντοπίστηκε σε μια εκτροφή στον Έβρο. Το κρούσμα έρχεται να προστεθεί στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και ευρύτερα της Θράκης με τις διάφορες ζωονόσους που πλήττουν τις μονάδες τους και εξωθούν τους ίδιους στον οικονομικό μαρασμό.

-Μετά τον εφιάλτη της ευλογιάς των προβάτων, που αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο της Θράκης, η νέα απειλή έρχεται να εντείνει περισσότερο τον φόβο των κτηνοτρόφων για το μέλλον τους. 

-Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, το κρούσμα είναι στο χωριό Κυριακή στην περιοχή του νότιου Έβρου. 

«Πριν λίγες ημέρες η Βουλγαρία δήλωσε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και είναι πολύ πιθανόν να μας ήρθε από τη γειτονική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ίδια περιοχή εκτός του προβλήματος της ευλογιάς και τον καταρροϊκό πυρετό. Ήδη έχουμε δημιουργήσει μια Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την περιοχή από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, ενώ έχουμε και τη Ζώνη Επιτήρησης (ακόμη 50 χιλιόμετρα) που περιλαμβάνει περιοχές της Καβάλας και της Δράμας». Με την ευκαιρία ο κ. Σαχπατζίδης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης στελεχών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής, κάτι που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων. 

-Στο μεταξύ καμία ανησυχία δεν προκαλούν, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τα κρούσματα βρουκέλλωσης σε δύο αιγοπρόβατα, τα οποία και θανατώθηκαν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Ο κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από το αγροτικό κτηνιατρείο Ξυλαγανής και ότι πρόκειται για ζώα από τις περιοχές Μαρώνειας και Διώνης. Τόνισε επίσης ότι οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και ότι δόθηκαν και εκτελέστηκαν οι εντολές για υποχρεωτική σφαγή των δύο αιγοπροβάτων που προσβλήθηκαν από βρουκέλλωση. Στα αιγοπρόβατα η βρουκέλλωση αντιμετωπίζεται με εμβολιασμό όλου του κοπαδιού και θανάτωση μόνο των θετικών ζώων.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας!

-Σας γνωρίζουμε ότι στις 10/7/2014 εμφανίστηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στον οικισμό Κυριακής του Δήμου Σουφλίου. Πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με έντομα(κουνούπια)

Τα κυριότερα  συμπτώματα που παρατηρούνται είναι :

-Πυρετός,σιαλόρροιαρινικό έκκριμαυπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης .Οίδημα των χειλιών , της  γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπουΓλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα)Θάνατοι των ασθενών ζώων            

-Για τον έλεγχο της νόσου και την αποτροπή εξάπλωσής της έχουν οριοθετηθεί δύο ζώνες ως ακολούθως:

Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100Km η  οποία περιλαμβάνει:

-Ολόκληρη την ΠΕ Έβρου,Ολόκληρη την ΠΕ Ροδόπης,Από την ΠΕ Ξάνθης τα τμήματα των Δήμων: Δήμος Αβδήρων, από ανατολικά της λίμνης Λαφρούδας και από τα όρια των οικισμών Ποταμιά- Κουτσού, Συδινής, Γρήγορο, Φίλια έως τα όρια της ΠΕ Ροδόπης,Δήμος Ξάνθης, ανατολικά των  οικισμών  Πριόνι  και  Ανθηρού έως τα όρια της ΠΕ Ροδόπης Δήμος Μύκης,  από τους οικισμούς  Εχίνου και Θερμών βόρεια έως τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ανατολικά έως τα όρια της ΠΕ Ροδόπης.

Ζώνη Επιτήρησης

-Από την Π.Ε Καβάλας τα διοικητικά όρια του Δήμου Νέστου, του Δήμου Καβάλας και του Δήμου ΘάσουΑπό την Π.Ε Δράμας  τα διοικητικά όρια του Δήμου ΠαρανεστίουΤο υπόλοιπο της Π.Ε Ξάνθης, εξαιρουμένων των περιοχών που εντάσσονται στην ζώνη προστασίας,

Τα περιοριστικά μέτρα που σε γενικές γραμμές εφαρμόζονται είναι τα εξής:

-Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδώνΘανατώνονται μόνο τα ζώα που παρουσιάζουν βαριά κλινικά συμπτώματα. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών(κυρίως βοοειδών)Στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών ΥπηρεσιώνΠεριορισμός στις μετακινήσεις των ζώων, εξαρτώμενο από την ζώνη που βρίσκεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στην ζώνη επιτήρησης απαγορεύεται ο εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού.        

-Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές, απ’ όπου μπορούν να πάρουν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόσημα. Παρακαλούνται επίσης να αποφεύγουν την κυκλοφορία των ζώων μετά την δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά για προστασία των ζώων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: