Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Συνελήφθη γυναίκα από τη Προσοτσάνη Δράμας στο όρος Παγγαίο επειδή μάζευε «τσάϊ του βουνού» το οποίο έχει κηρυχθεί προστατευόμενο είδος.


-Γυναίκα από την Προσοτσάνη της Δράμας πιάστηκε επ’ αυτοφόρω την Δευτέρα το πρωί στο Παγγαίο να κόβει τσάϊ που είναι προστατευόμενο είδος, σε βάρος της το Δασαρχείο Καβάλας θα καταθέσει μήνυση ενώ κινείται και η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου. Απίστευτο; Ίσως. Αληθινό; 100%. Εξηγήσιμο; 100%.
-Με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου το «τσάι του βουνού» -που φυτρώνει μόνο στο όρος Παγγαίο- κηρύχθηκε προστατευόμενο είδος. Για αυτό το λόγο υπάρχει διάταξη απαγόρευσης συλλογής του ακόμη και για προσωπική χρήση. Το συγκεκριμένο τσάι ξεχωρίζει γιατί είναι σε φούντες κι έχει χρώμα γλαυκοπράσινο.

-Στις λαϊκές φέρεται να πωλείται κανονικά, το κάθε ματσάκι των 125 γραμμαρίων ο καταναλωτής το πληρώνει 2 ευρώ. Την Δευτέρα το πρωί δασοφύλακες ήταν σε προγραμματισμένη περιπολία στο Παγγαίο. Σε περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό (δηλαδή σε μεγάλο ύψος) είδαν την συγκεκριμένη γυναίκα. Ήταν φανερό ότι μάζευε τσάι. Πάνω της βρέθηκε το «τσάι του βουνού» σε ποσότητα 12 κιλών. Το προϊόν κατασχέθηκε.

-Με άλλη απόφαση του Δασαρχείου Καβάλας διατέθηκε χθες σε γηροκομείο της Χρυσούπολης, το οποίο για τα 12 κιλά τσαγιού πλήρωσε (βάση αυτών που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις) ποσό 7 ευρώ περίπου. Για την γυναίκα από την Προσοτσάνη το Δασαρχείο θα καταθέσει μήνυση κι η υπόθεση θα κριθεί στη δικαιοσύνη.

-Ταυτόχρονα θα επιβληθεί πρόστιμο από την Δασάρχη. Η γυναίκα φέρεται να απάντησε στους δασοφύλακες ότι μάζευε το τσάι για δική της χρήση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν δικαιολογείται από την ποσότητα που βρέθηκε πάνω της.

-Επίσης το Δασαρχείο ερευνά το ενδεχόμενο η γυναίκα να ήταν επικεφαλείς ομάδας που ανέβηκαν στο Παγγαίο για τον ίδιο λόγο.

http://www.proininews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: