Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Πρωτιά στο κάπνισμα και παχυσαρκία κατέχουν οι Έλληνες σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία.


-Ως «φουγάρα» με πολύ καλές διατροφικές επιλογές περιγράφει ουσιαστικά τους Ελληνες η έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία, που αποτελεί «κόλαφο» για τις κακές συνήθειες που φέρνουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις σε διάρκεια ζωής μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου.

-Με πρωτιές σε κάπνισμα και παχυσαρκία, οι Ελληνες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από πολλούς άλλους λαούς από εμφράγματα και εγκεφαλικά, ενώ παρότι άλλες μεσογειακές χώρες κερδίζουν σημαντικά σε προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα. 

-Το μόνο παρήγορο για τη χώρα μας είναι πως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος», εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.

-Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η πορεία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα. Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, που στη δεκαετία του '70 ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20η θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη, βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3). Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5), που όμως το αύξησε κατά 3,6 έτη τα τελευταία 12 χρόνια, έναντι αύξησης 2,5 ετών της Ελλάδας 

-Την ίδια ώρα, η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι σε επίπεδα ρεκόρ στην Ελλάδα, αφού σε αυτά οφείλονται 343,6 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό, κάτι που μεταφράζεται σε  35.000 θανάτους ετησίως. Πολύ λιγότερες είναι αναλογικά οι ζωές που χάνονται στην Πορτογαλία από τα ίδια αίτια, καθώς εκεί τα στοιχεία κάνουν λόγο για 200,7 θανάτους ανά 100.000. 

-Οι Ελληνες όμως δεν βάζουν μυαλό ούτε σε ό,τι αφορά το τσιγάρο. Με το ποσοστό καπνιστών στο 33% των ενηλίκων, η χώρα μας κατέχει τη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ, όπου το μέσο ποσοστό είναι 20,7%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών έχει μειωθεί αξιοσημείωτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις περισσότερες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα. 

-Δυσάρεστη πρωτιά έχει η Ελλάδα και στην παχυσαρκία, αφού είναι στην κορυφή ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα με το σωματικό του βάρος. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 10,4% στην Ιταλία, 15,4% στην Πορτογαλία και 16,6% στην Ισπανία.

http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: