Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σχηματισμός δικογραφίας από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος δύο ημεδαπών, για απάτες και παράνομο στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου.


Εξιχνιάστηκαν είκοσι δύο (22) περιπτώσεις εξαπάτησης ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών (άνδρας και γυναίκα), ηλικίας 41 και 52 ετών αντίστοιχα, για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για τα παίγνια.

-Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων απατών και παράνομου στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου και από την προανάκριση που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι δύο (22) περιπτώσεις, μετά από καταγγελίες ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βέροια, Καβάλα, Ρόδος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Κόρινθος, Σέρρες) , που εξέδιδαν προπληρωμένες κάρτες.

-Πιο αναλυτικά, σχετικά με τον τρόπο δράσης ( modus operandi ) τους, προέκυψε ότι οι δράστες από κοινού, κατά το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Μάιο, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και δήλωναν ψευδώς ότι έχουν ιδιότητα τεχνικών της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματά έκδοσης προπληρωμένων καρτών.

-Στη συνέχεια, με το πρόσχημα ότι πραγματοποιούν έλεγχο για την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων, ζητούσαν από τους καταστηματάρχες να εκδώσουν προπληρωμένες κάρτες διαφόρων χρηματικών ποσών, καθώς και τον κωδικό των καρτών, ενώ στη συνέχεια αυτές θα ακυρώνονταν.

-Από την επικοινωνία τους με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, οι ιδιοκτήτες διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι παραπάνω κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί.

-Από την μεθοδική και πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, προέκυψε ότι οι προπληρωμένες κάρτες χρησιμοποιήθηκαν – εξαργυρώθηκαν για στοιχηματισμό σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου, ενώ ταυτοποιήθηκε η δράση και τα στοιχεία των δύο ημεδαπών.

-Επιπλέον, ερευνάται η συμμετοχή των ανωτέρω δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, καθώς και η τυχόν εμπλοκή τους σε άλλα συναφή αδικήματα.

-Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: