Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Προβλήματα με τον καιρό στις αγροτικές επιχειρήσεις - Οι σοδειές που χάνονται και οι επιδοτήσεις που αργούν.


Σε δύσκολη θέση περιέρχονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη συγκομιδή προϊόντων κρίσιμης μάζας όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι.

-Την ίδια στιγμή, δυσκολίες καταγράφονται στην εξόφληση των παραγωγών ηλίανθου (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), ενώ η επιδείνωση της εικόνας αγοράς για το σκληρό σιτάρι δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε αγροτικές επιχειρήσεις με αροτραίες καλλιέργειες που υπάγονται ουσιαστικά στην ίδια κατηγορία.

-Επί πλέον στη Μακεδονία αμάζευτα έχουν μείνει μέχρι στιγμής τα περισσότερα ρύζια, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση στην αγορά, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περιοχή.

-Παράλληλα με την αγωνία που εκφράζουν αυτές τις μέρες οι καλλιεργητές, μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στις τάξεις των γεωπόνων με καταστήματα αγροτικών εφοδίων που βλέπουν τους πελάτες τους να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για τη χρονιά που κλείνει, έτσι ώστε να ανοίξουν πίστωση και για τη νέα χρονιά. Οι παραγγελίες για σπόρια και λιπάσματα που αφορούν στις φθινοπωρινές καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, κι αυτό όχι μόνο εξ αιτίας της εικόνας που παρουσιάζει ο καιρός αλλά και της οικονομικής θέσης των καλλιεργητών.

-Η επίσπευση καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων με προεξάρχουσα την πίστωση της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης, θα μπορούσε να αμβλύνει κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα, αν και όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό έχουν «προεξοφληθεί» και έχουν προγραμματισθεί να καλύψουν προηγούμενες ανάγκες και δανειακές υποχρεώσεις των παραγωγών. Ως μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις με εκτατικές καλλιέργειες αναφέρεται και η δραματική καθυστέρηση στην επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που έχουν αποφασισθεί για τη φορολογική επιβάρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο από δω και μπρος, οι αγρότες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η σφυρίζει αδιάφορα για τα υπόλοιπα επιστροφής φόρου (πετρελαίου) του 2013, όπως και για ολόκληρη την επιστροφή φόρου για το 2014, με τη συνολική υποχρέωση να προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.

-Μέσα σ’ αυτό το κλίμα προκαλεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση στον αγροτικό κόσμο η δήλωση του νεόφερτου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στουπή, στενού συνεργάτη του υπουργού, ο οποίος μιλώντας στο τοπικό κανάλι Star της Λαμίας άφησε να εννοηθεί πως «η αντίδραση των αγροτών στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα θα καταλαγιάσει μόλις πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης».   

Πανάγος Γιάννης |  27/10/2015 - 07:03 μμ

http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: