Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Κέρδη από φυτά που αρωματίζουν & γιατρεύουν.


Τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

-Ευκαιρία για καλλιέργειες υψηλών οικονομικών αποδόσεων αποτελούν 13 γνωστά και άγνωστα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές, αξιοποιώντας άγονα εδάφη.

-Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», με τη συνδρομή του γεωπόνου Κάσσανδρου Γάτσιου, παρουσιάζουν τη λίστα με τα 13 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που γνωρίζουν υψηλή ζήτηση και εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους σε σχέση με την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

-Διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι δε στρεμματικές αποδόσεις τους κυμαίνονται από 150 έως 800 ευρώ, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης.

-Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη τέτοιων φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Σε περιοχές ορεινές και ημιορεινές η ανταγωνιστικότητα των φυτών αυτών έναντι άλλων καλλιεργειών (κυρίως σιτηρών) είναι δεδομένη.

-Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν πολλές στη χώρα μας (περίπου το 44% της συνολικά καλλιεργήσιμης γης), στην οποία υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους (συλλογή αυτοφυών ή καλλιέργεια), προκειμένου να αποτελέσουν ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Υψηλή ζήτηση

-Η ζήτηση για φαρμακευτικά φυτά είναι διαρκώς αυξανόμενη, ωστόσο δύο είναι τα σημεία-κλειδιά για την εμπορική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών.

-Πρώτον, η συνένωση δυνάμεων με τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για την από κοινού διάθεση των προϊόντων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με συγκεκριμένες περιεκτικότητες ώστε να είναι αποδεκτά τα φυτά από τις βιομηχανίες φαρμάκων.

-Αυτό πάντως που προτείνουν οι γνώστες των καλλιεργειών αρωματικών φυτών είναι ο νεοεισερχόμενος παραγωγός να αρχίσει με περισσότερα του ενός είδη, τόσο ετήσια όσο και πολυετή φυτά.

-Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή. Τα πολυετή φυτά αναπτύσσονται για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο.

-Σκοπός της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών είναι η παραγωγή αιθέριων ελαίων και ξηρής δρόγης. Ο σκοπός των φαρμακευτικών φυτών είναι η παραγωγή διάφορων δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική ή τη σύγχρονη φαρμακολογία.

Ρίγανη. Είναι πολυετής θάμνος. Συλλέγεται όταν είναι σε πλήρη άνθιση με αποκοπή. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική και η ξηρή δρόγη ως άρτυμα σε φαγητά. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3,15%.

-Μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρική ή ως αρδευόμενη. Η συλλογή της γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθιση. Μπορεί να γίνεται με δρεπάνια όταν η έκταση είναι μικρή ή με χορτοκοπτική μηχανή όταν είναι μεγάλη, και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ξηραντήριο.

-Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 250-350 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή της ξηρής δρόγης της βιολογικής ρίγανης είναι τριπλάσια σε σχέση με τη συμβατική και ανέρχεται σε 5-6 ευρώ το κιλό, δηλαδή με μία παραγωγή σε πλήρη παραγωγή 300 κιλών μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα γύρω στα 700 ευρώ το στρέμμα η βιολογική καλλιέργεια.

Καλέντουλα η φαρμακευτική. Είναι ένα φυτό που οι φαρμακευτικές του ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, ενώ από τον 12ο αιώνα χρησιμοποιείται και σαν καλλωπιστικό. Το φυτό αυτό καλλιεργείται για τα άνθη της, που έχουν χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί και μορφή κεφαλιού. Είναι ετήσιο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 50 εκατ. και το οποίο καλλιεργείται σε κήπους. Από τα άνθη της παράγεται ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει καροτινοειδή, όπως είναι η καλεντουλίνη, η καροτίνη, η λυκοπύνη κ.ά. αλλά και μια ρητίνη και μια σαπωνίνη. Τα αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό φάρμακο.

Τσάι του βουνού. Το ελληνικό τσάι του βουνού είναι πολυετές φυτό και αυτοφύεται σχεδόν αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, επάνω από 800-1.000 μ. υψόμετρο. Προτιμά τα βραχώδη και ασβεστολιθικά εδάφη. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως τον Ιούλιο, όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθιση. Η καλλιέργειά του διαρκεί 6-8 χρόνια. Η παραγωγή από το 2ο- 4ο έτος αυξάνεται και από το 5ο έτος αρχίζει να μειώνεται. Τον πρώτο χρόνο περίπου 10 kg ξερό προϊόν, το δεύτερο 50-60 kg, τον τρίτο και τέταρτο 90-100 kg. Η καλλιέργεια αυτή έχει ένα κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας 200-300 ευρώ και μπορεί να αποδώσει ένα ακαθάριστο κέρδος γύρω στα 700 ευρώ το στρέμμα.

Δακτυλίτιδα. Υπάρχουν τρία είδη. Είναι διετείς πόες ή πολυετείς πόες. Φτάνουν σε ύψος το 1 με 1,5 μέτρο. Εχουν λογχοειδή φύλλα, μεγάλα και χνοώδη. Τα άνθη τους είναι μεγάλα σε σχήμα δαχτύλου που γέρνουν προς τα κάτω. Η δακτυλίτιδα χρησιμοποιείται από τον 13ο αιώνα ως φάρμακο εναντίον των ελκών, ενώ από τον 18ο αιώνα ανακαλύφθηκαν και οι καρδιοτονωτικές της ιδιότητες. Αποτελεί ένα ισχυρό καρδιοτονωτικό φάρμακο επενεργώντας στην καρδιά. Τα φύλλα του φυτού περιέχουν δραστικές ουσίες όπως είναι η γιτοξίνη, η διγιταλίνη, η διγιτοξίνη κ.ά.

Η καλλιέργεια γλυκάνισου έχει κόστος 200 ευρώ και μπορεί να αποδώσει κέρδος γύρω στα 600 ευρώ ανά στρέμμα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Καρποί που ευφραίνουν και προλαμβάνουν ασθένειες

Γλυκάνισος. Είναι ποώδες, μονοετές φυτό. Συνήθως η καλλιέργειά του γίνεται χωρίς άρδευση. Η απόδοση ανά στρέμμα ανέρχεται σε 60-70 κιλά στις ξηρικές καλλιέργειες και 100-120 κιλά στις ποτιστικές.

-Μόνο οι καρποί του χρησιμοποιούνται, επειδή είναι πλούσιοι σε αιθέρια έλαια και πρωτεΐνες. Οι καρποί του γλυκάνισου χρησιμοποιούνται ως άρτυμα σε διάφορα τρόφιμα. Επίσης χρησιμοποιείται στο ούζο και στο τσίπουρο. Η περιεκτικότητα των καρπών του σε αιθέρια έλαια είναι 1-4%. Το αιθέριο έλαιό του είναι καλύτερο και ακριβότερο από εκείνο του μάραθου, γιατί περιέχει περισσότερη ανηθόλη. Η καλλιέργεια αυτή έχει ένα κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας 200 ευρώ και μπορεί να αποδώσει ένα ακαθάριστο κέρδος γύρω στα 600 ευρώ το στρέμμα.

Κράταιγος. Είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, όπως και το συγγενικό του φυτό Crataegus Monogyna. Είναι ένας αγκαθωτός θάμνος με μικρά λαμπερά φύλλα. Τα άνθη του είναι λευκά και οι καρποί του είναι κόκκινοι με δύο πυρήνες. Η άνθιση του φυτού γίνεται την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, γνωστό από τον Διοσκουρίδη, ενώ από τον 19ο αιώνα χρησιμοποιείται ως καρδιοτονωτικό. Ο κράταιγος χρησιμο- ποιείται ως ισχυρό καρδιοτο- νωτικό με πολύ καλά αποτελέ- σματα στην αρρυθμία, την ταχυκαρδία, την υπέρταση κ.α.

Σαμπούκος. Ο σαμπούκος είναι ένας θάμνος που φύεται σε αραιά δάση ή πλησίον ρευμάτων νερού, δηλαδή για να αναπτυχθεί απαιτεί υγρασία. Οι ώριμοι καρποί του έχουν μαύρο χρώμα, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες από χυμό πολύ σκούρου ιώδους χρώματος. Ο σαμπούκος προσαρμόζεται σε μια ποικιλία εδαφών, αλλά προτιμά τα μέσης συστάσεως υγρά εδάφη, τα οποία έχουν καλή στράγγιση και ευνοούν την ομαλή βλάστηση των φυτών. Στην αγορά των φαρμακευτικών ειδών υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν ως βάση τα άνθη και τους καρπούς του σαμπούκου.

Δενδρολίβανο. Είναι πολυετής θάμνος. Συλλέγονται τα άνθη και τα φύλλα του. Βρίσκεται σε πλήρη απόδοση κατά τον τρίτο χρόνο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική αλλά και την παραγωγή σαπώνων και ως συντηρητικό σε ποτά και τροφές. Εχει περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 1,5-3%. Η ξηρή δρόγη από τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιείται ως άρτυμα σε διάφορα φαγητά.

Αψιθιά. Αναπτύσσεται σε ξερά εδάφη και συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σε όλα τα μέρη του φυτού υπάρχει αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ενεργές ουσίες, όπως είναι η τουγιόλη, η αρταψίνη κ.ά., ενώ στα πράσινα μέρη υπάρχει η αψινθίνη, μια πικρή τερπενική λακτόνη. Η αψιθιά είναι ένα πολύ παλιό φαρμακευτικό φυτό, από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ φέρει το όνομα της θεάς Αρτέμιδος λόγω των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Θεωρείται αντιπυρετικό, αντισηπτικό, διουρητικό, κ.ά., ενώ παλαιότερα είχε μεγάλη χρήση ως φάρμακο αλλά και ως συστατικό ενός λικέρ που ονομάζεται αψέντι.

Εχινάτσεα. Το φυτό αυτό κατάγεται από την Αμερική. Είναι ένα καλλωπιστικό και φαρμακευτικό φυτό. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι η πασσαλώδης ρίζα της. Από τη ρίζα της παράγεται ένα αιθέριο έλαιο, μια ρητίνη και ένα ετεροζίδιο. Η ρίζα χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό φάρμακο, ενώ ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες όσον αφορά στην επούλωση των πληγών.

Θρούμπι. Είναι ένα μεσογειακό, μικρού ύψους φυτό, που φτάνει τα 40 εκατ. Εχει γκρίζο χρώμα, με στελέχη ξυλώδη και ορθόκλαδα. Η εποχή άνθισης είναι μεταξύ Μαΐου-Οκτωβρίου. Από το φυτό αυτό παράγεται ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει διάφορες ενεργές ουσίες, όπως είναι η θυμόλη, η καρβακρόλη κ.ά. Το αιθέριο έλαιο έχει μεγάλες αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην παραγωγή αρωμάτων λόγω των σπουδαίων αρωματικών του ιδιοτήτων, καθώς και στην παραγωγή αποσμητικών κ.ά. Επίσης λαμβάνει μέρος στη σύνθεση αλοιφών για επούλωση ελκών και πληγών.

Μελισσόχορτο. Πολυετής πόα. Δίνει 2-3 παραγωγές ετησίως. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική αλλά και στην παρασκευή του βερμούτ. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,13-0,20%. Τα ξηρά του φύλλα χρησιμοποιούνται ως αφέψημα.

Το θυμάρι. Πολυετές ποώδες φυτό τόσο των θερμών όσο και των ψυχρών περιοχών. Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών αλλά και στην ομοιοπαθητική. Περιέχει 1,5-3,4% αιθέριο έλαιο.

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος - σύμβουλος επιχειρήσεων, Εταιρεία Symagro 6944846475, 26510 07653 info@symagro.com

Κώστας Νάνος
http://www.ethnos.gr/entheta


Δεν υπάρχουν σχόλια: