Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Εντοπίστηκε 33-χρονος χρήστης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος μέσω του προφίλ που διατηρούσε, υποσχόταν ψευδώς σε έτερους χρήστες της σελίδας προγνωστικά αγώνων ποδοσφαίρου έναντι αμοιβής.


-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα σε κοινωνικά δίκτυα και εντοπίσθηκε χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος διατηρούσε προφίλ, μέσω του οποίου έδινε προγνωστικά αγώνων έναντι αμοιβής.

-Ειδικότερα, ο δράστης, μέσω του παραπάνω προφίλ, προσέλκυε έτερους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος ψευδώς ότι διαθέτει και προσφέρει έναντι αμοιβής προγνωστικά σχετικά με την έκβαση κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου, είτε από το δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε εκτός δελτίου.

-Ο δράστης ζητούσε την καταβολή της χρηματικής αμοιβής κυρίως μέσω κωδικών προπληρωμένων καρτών, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσε ο ίδιος σε διαδικτυακούς στοιχηματισμούς.

-Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων και σε συνδυασμό με αλληλογραφία που πραγματοποιήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς προέκυψε ότι η διαχείριση της προαναφερομένης σελίδας, γινόταν από 33χρονο ημεδαπό.

-Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 29-01-2016 στην οικία του ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, βιβλιάριο τραπεζικών καταθέσεων, σημειωματάριο με πλήθος σημειώσεων που σχετίζονται με την εγκληματική δραστηριότητά του, καθώς και μεγάλος αριθμός κωδικών προπληρωμένων καρτών.

-Ο φορητός υπολογιστής που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η συνολική οικονομική ζημιά από την δραστηριότητα του 33χρονου, εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

-Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες πράξεις.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 11188

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

-Μέσω twitter : @ CyberAlertGR .


Δεν υπάρχουν σχόλια: