Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ανάρπαστα στο εξωτερικό τα αποξηραμένα φρούτα.


Τα καταστήματα τροφίμων αναζητούν ξηρά προϊόντα της γης, καθώς διαπιστώνουν στροφή των κατα-ναλωτών προς αυτά.

Η σταφίδα αποτελεί το πλέον διαδεδομένο αποξηραμένο φρούτο στην ελληνική αγορά.

-Εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές προσφέρουν τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς η ζήτηση στην εγχώρια αγορά καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου με εισαγωγές από τρίτες χώρες, αφού η παραγωγή στη χώρα μας είναι ελλειμματική.

-Μάλιστα, η παραγωγή αποξηραμένων φρούτων αποτελεί ένα σημαντικό τομέα εμπορίας των φρούτων που, εφόσον αναπτυχθεί σωστά, μπορεί να δώσει διέξοδο στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής και εύρεσης αγορών για τα νωπά φρούτα.

-Παρόλο πάντως που η χώρα μας έχει πλούσια παραγωγή φρούτων, η πλειονότητα των αποξηραμένων φρούτων έρχεται από αγορές του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εισαγόμενα δαμάσκηνα της Αμερικής και τα ξηρά σύκα της Τουρκίας.

-Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι οι σταφίδες και ακολουθούν τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες.

-Τα ξηρά προϊόντα της γης είναι ανάρπαστα όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, λόγω του ότι στις χώρες αυτές δεν υπάρχουν λαχανικά και φρούτα όλες τις εποχές. Τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγιεινής διατροφής και γενικά τα καταστήματα τροφίμων αναζητούν αυτά τα προϊόντα, καθώς διαπιστώνουν μια στροφή του καταναλωτικού κοινού προς αυτά.

-Μεγάλες προοπτικές παρουσιάζουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στη χώρα μας, επειδή θεωρούνται άριστο αποξηραμένο φρούτο λόγω των εξαιρετικών οργανοληπτικών του ιδιοτήτων αλλά και λόγω του ότι μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς.

-Η αποξήρανση των φρούτων -όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο συντήρησης των νωπών φρούτων, αλλά και μία μέθοδο που δίνει δυνατότητα στους παραγωγούς να εμπορευθούν την παραγωγή των νωπών φρούτων, αργότερα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα άμεσης διάθεσής τους λόγω φθοράς, με τη μορφή των αποξηραμένων φρούτων.

-Η αποξήρανση των φρούτων ήταν μία πρακτική που εφάρμοσαν πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, από τους οποίους διαδόθηκε στην Ευρώπη όπου αποτέλεσε μία μέθοδο συντηρήσεως των φρούτων η οποία εφαρμόζεται από πολλούς αιώνες μέχρι και σήμερα. Τα κυριότερα φρούτα στα οποία γίνεται αποξήρανση είναι τα σταφύλια για παραγωγή σταφίδας, τα σύκα, τα βερίκοκα, οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα κ.ά.

-Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι οι σταφίδες και ακολουθούν τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες. Αναλυτικότερα για κάθε ένα είδος αναφέρονται τα εξής:

• Σταφίδες: παράγονται με αποξήρανση των ποικιλιών του σταφυλιού, της κορινθιακής σταφίδας και της σουλτανίνας. Είναι μία πλούσια πηγή ασβεστίου, βιταμίνης C, ενώ είναι πλούσιες σε σίδηρο και φυτικές ίνες. Είναι είδος που ωφελεί την υγεία του ανθρώπου επειδή λόγω των οξειδωτικών ουσιών τους μειώνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής από τα διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

• Σύκα: είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου, ασβεστίου και σιδήρου. Περιέχουν β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.

• Βερίκοκα: είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και καλίου. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο.

• Κεράσια: είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, E, Α, σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης είναι άριστη πηγή βορίου και μαγνησίου που σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθούν στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

• Δαμάσκηνα: μεγάλες προοπτικές έχουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στη χώρα μας, επειδή θεωρούνται άριστο αποξηραμένο φρούτο λόγω των εξαιρετικών οργανοληπτικών του ιδιοτήτων αλλά και λόγω του ότι μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Σήμερα η δαμασκηνιά για αποξήρανση καλλιεργείται κυρίως στη Σκόπελο, η ποικιλία «Agen Σκοπέλου» είναι κατάλληλη για παραγωγή αποξηραμένων δαμάσκηνων, καθώς και σε μερικά άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

-Με κόστος από 10.000 ευρώ, αγρότες αλλά και ιδιώτες μπορούν να στήσουν μικρές μονάδες αφυδάτωσης φρούτων. Οι θάλαμοι αφυδάτωσης είναι τα πιο απλά ξηραντήρια. Πρόκειται για ξηραντήρες απλής κατασκευής και μικρής απόδοσης που χρησιμοποιούνται για την αφυδάτωση κατά παρτίδες φρούτων και λαχανικών.

-Τα συγκεκριμένα ξηραντήρια κατασκευάζονται από panel πεπιεσμένης πολυουρεθάνης εσωτερικά και εξωτερικά είναι ανοξείδωτα με μία ή δύο πόρτες, ο θάλαμος δέχεται ένα ή περισσότερα καρότσια τελάρων και είναι θερμαινόμενος με ανακύκλωση θερμού αέρα, η οποία γίνεται με ανεμιστήρες, ενώ υπάρχει και τάμπερ ελεύθερου εξαερισμού και βεντιλατέρ βεβιασμένου εξαερισμού.

-Ο θάλαμος αφυδάτωσης είναι εφοδιασμένος με πίνακα προγραμματισμού της λειτουργίας του και με ηλεκτρονικά ψηφιακά όργανα (υγρόμετρο, θερμόμετρο υγρού και ξηρού βολβού).

-Το προϊόν σε έναν θάλαμο αφυδάτωσης τοποθετείται σε τελάρα και τα τελάρα σε ράφια καροτσιών και εκτίθεται στην επίδραση του θερμού αέρα που κυκλοφορεί μεταξύ των τελάρων και παραμένει στον θάλαμο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αφυδάτωση.

-Στα συγκεκριμένα ξηραντήρια προτείνεται η διαμόρφωση του προϊόντος στα τελάρα, σε λεπτό στρώμα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ανομοιομορφία της αφυδάτωσης των προϊόντων.

-Ορισμένα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και θα μπορούσαν να αφυδατωθούν είναι:

Ροδάκινο • Νεκταρίνι • Πορτοκάλι • Δαμάσκηνο • Κεράσι • Μήλο • Φράουλα • Σταφύλι • Πεπόνι • Αχλάδι • Κυδώνι • Βερίκοκο • Τομάτα • Ακτινίδιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/ergasia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: