Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Προκαταβολή από 15 λεπτά στο κριθάρι στα αλώνια.


-Χαµηλότερες τιµές σε σχέση µε πέρυσι δίνει η αγορά κατά την έναρξη του αλωνισµού στο κτηνοτροφικό κριθάρι. Αν και η παραγωγή αναµένεται καλή ποιοτικά, αυτοί που επιµένουν να καλλιεργούν κριθάρι για ζωοτροφή προβληµατίζονται για την πορεία της καλλιέργειας που δεν λέει να ξεκολλήσει από τα χαµηλά των 14 και 15 λεπτών το κιλό.

-Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν και η τιµή (στα 15 λεπτά όταν πέρυσι ξεκίνησε µε 16 λεπτά) που έδωσε τουλάχιστον για προκαταβολή ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βόλου. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της οργάνωσης πάντως η  εκκαθάριση θα πραγµατοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, όταν θα έχει διαµορφωθεί η τρέχουσα τιµή της αγοράς.

-Την ίδια στιγµή τα µειωµένα παγκόσµια αποθέµατα δίνουν ώθηση στο κριθάρι, του οποίου η µέση τιµή στην Ευρώπη ανέβηκε µέσα σε ένα χρόνο από τα 170 δολάρια ο τόνος, κοντά στα 210 δολάρια, σύµφωνα µε έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. 

-Για τιµές στα 15 λεπτά κάνει λόγο στην Agrenda και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, λίγο πριν την έναρξη της συγκοµιδής στην περιοχή. Όσον αφορά τις εκτάσεις της καλλιέργειας φέτος ο ίδιος εκτιµά ότι είναι µειωµένες από πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην αδυναµία του προϊόντος να πιάσει καλύτερες τιµές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Τριλόφου Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιλιάς συσχετίζει την πορεία των τιµών µε τα προβλήµατα στην κτηνοτροφία, σηµειώνοντας ότι η συγκεκριµένη αγορά «έχει καταρρεύσει». Αυτός είναι και ο λόγος που σύµφωνα µε τον ίδιο στην περιοχή εδώ και µια τετραετία οι παραγωγοί καλλιεργούν µόνο κριθάρι βυνοποίησης και σε συµβολαιακή γεωργία.

-Επίπεδα στα 14 λεπτά το κιλό κατέγραψε ο παραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών Παύλος Αραµπατζής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ένας ακόµα παράγοντας που οι τιµές µένουν καθηλωµένες και οι εκτάσεις µειώνονται έχει να κάνει και µε τις µεγάλες εισαγωγές φθηνού κριθαριού από τη Βουλγαρία. «Στην περιοχή οι µεγαλύτερες εκτάσεις κριθαριού προορίζονται για βυνοποιήση, µε συµβόλαια που έχουµε συνάψει µε την Amstel. Η τιµή πέρυσι στο κτηνοτροφικό κριθάρι ήταν στα 14 λεπτά και φέτος αναµένεται στα ίδια επίπεδα, ενώ το βυνοποιήσιµο πωλείται στα 17,2 λεπτά. Το αλώνισµα ξεκίνησε στις 30 Μαΐου και οι αποδόσεις προς το παρόν είναι καλές», τονίζει. 

-Καλύτερη είναι η κατάσταση σε περιπτώσεις συνεταιρισµών όπου διαθέτουν δικό τους εργοστάσιο ζωοτροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως αναφέρει o ∆ηµήτρης Κόττης πρόεδρος του ΑΣ Καλαµπάκας «Μετέωρα»: «η οργάνωση συγκεντρώνει το κριθάρι από τα µέλη του και το χρησιµοποιούµε για το εργοστάσιο ζωοτροφών που µας. ∆εν βγάζουµε τιµή αµέσως. Μετά τη συγκέντρωση, κάνουµε ένα συµβούλιο και συνήθως αποφασίσουµε µια τιµή δύο λεπτά πάνω από την αγορά ώστε να ικανοποιήσουµε τα µέλη µας».

USDA: Σε χαµηλά 30ετίας τα παγκόσµια αποθέµατα

-Σύµφωνα µε το USDA, µεγαλύτερος εισαγωγέας κριθαριού παραµένει η Κίνα, καθώς η χώρα στρέφεται στο κριθάρι σαν αντίδραση στις επικείµενες µειωµένες εισαγωγές σόργου από τις ΗΠΑ. Σηµαντικό είναι ότι τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα θα φτάσουν τα χαµηλότερα επίπεδα από την περίοδο 1983-1984. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, η κατανάλωση του κριθαριού για ζωοτροφή έχει  ανέβει µέσα σε εννέα µήνες κατά ένα πέµπτο, και η συνολική κατανάλωση της χώρας αναµένεται να αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 25 χρόνια, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Bloomberg.

Διαμαντόπουλος Χρήστος|  04/06/2018 - 09:16 πμ

Πηγή:http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/167439/prokatavoli-apo-15-lepta-sto-krithari-sta-alonia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: