Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σε επιφυλακή για την πανώλη αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης.

-Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος Πανώλους των Μικρών Μηρυκαστικών στις 23/06/2018 στην Βουλγαρία (περιφέρεια Yambol), ένα νόσημα που ενδημεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Τουρκία , η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοινώνει τα εξής:
-Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
Δημόσια Υγεία: Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο
Κυριότερα συμπτώματα:
-υψηλός πυρετός , κατάπτωση, υπνηλία,
-δύσπνοια, βήχας, διάρροια
-ορώδες υγρό από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, έντονη σιελόρροια
-αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι στο κοπάδι
-Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα), με μολυσμένη τροφή ή νερό, στρωμνή, μηχανήματα, κλπ.
-Ανθεκτικότητα του ιού: στο εξωτερικό περιβάλλον επιβιώνει έως και 72 ώρες, υπό σκιά και υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Οδηγίες προς κτηνοτρόφους:
-Τοποθετούμε περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης
-Αποφεύγουμε επισκέψεις και επαφές με άλλα κοπάδια και δεν δανειζόμαστε ζώα την περίοδο των συζεύξεων
-Η αγορά και πώληση ζώων γίνεται μόνο μετά από ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, τα ζώα φέρουν ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους και συνοδεύονται από επίσημα υγειονομικά πιστοποιητικά.
-Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στις εγκαταστάσεις οχημάτων και ανθρώπων ξένων προς την εκμετάλλευση
-Τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα καθαρισμού, απολύμανσης, μυοκτονίας και απεντόμωσης των εγκαταστάσεων της εκμεταλλευσης
-Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων.
-Έλεγχος και Εκρίζωση: Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω και με ένα θετικό ζώο. Προς το παρόν δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Παρόλα αυτά έχει ήδη δημιουργηθεί Τράπεζα Εμβολίων στην -Κοινότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.
Μέτρα των Κτηνιατρικών Αρχών για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου
-Δημιουργία μιας ζώνης βάθους 10χλμ (ζώνη αυξημένης επιτήρησης), κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών και Ελληνοβουλγαρικών συνόρων
-Συχνή κλινική επιτήρηση όλων των ποιμνίων αιγοπροβάτων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην παραπάνω ζώνη. Μετακίνηση ζώων από την ζώνη μόνο μετά από κλινική εξέταση με αρνητικά αποτελέσματα
-Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων στα σημεία εισόδου της χώρας από Τουρκία και Βουλγαρία, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί.
-Η Δνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει πως απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.
-Η έγκαιρη διάγνωσή του νοσήματος είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και εκρίζωσή του. Παρακαλούμε λοιπόν για την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και τη συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
-Τέλος, εφιστούμε την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων και λοιπών εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.
Πηγή: http://www.thrakitoday.com/2018/06/blog-post_470.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: