Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Σε ιστοσελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος αγοραπωλήσεων διακριβώθηκε εμπλοκή του διαχειριστή της ιστοσελίδας σε διαφήμιση, προώθηση και διάθεση προς πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.


-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομη προώθησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού.

-Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων, λογαριασμών - προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αγγελιών σε ιστοτόπους αγοραπωλησιών, που διαφήμιζαν, προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

-Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πλήθος φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, με διάφορες επωνυμίες και ενδείξεις, αγνώστου προέλευσης και εργοστασίου παρασκευής, για τα οποία στο σύνολό τους δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και ως εκ τούτου η εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά ήταν παράνομη, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

-Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση των καταγγελλομένων και ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.

-Από την ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διακριβώθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπόθεση, ο οποίος προωθούσε τα φαρμακευτικά προϊόντα μέσω ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος που διαχειριζόταν.

-Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του ημεδαπού, όπου από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά μέσα του, ταυτοποιήθηκε ως κάτοχος-διαχειριστής της επίμαχης ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος.

-Κατά την έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και εξωτερικός σκληρός δίσκος, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις.

-Η δικογραφία που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία για τα κατά Νόμο.

-Mε αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες-καταναλωτές για τα ακόλουθα:

-Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας, συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς.

-Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

-Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

-Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

-Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο: http://www.eof.gr .

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα iOS- A ndroid: CYBERKID

-Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/feelsafe/


Δεν υπάρχουν σχόλια: