Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ωριωνίδες: Κορυφώνεται απόψε η βροχή από «πεφταστέρια»


-Κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, οι Ωριωνίδες, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

-Πρόκειται για μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, η οποία κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

-Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, οι Ωριωνίδες αναμένεται να κορυφωθούν αργά το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

-Οι Ωριωνίδες, οι οποίες έλαβαν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

-Δεκάδες μετέωρα -συνήθως από 15 έως 30 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

-Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

-Όσο για τις καλύτερες ώρες για παρατήρηση, είναι λίγο μετά από τα μεσάνυχτα και πριν από την αυγή, αρκεί ο ουρανός να είναι καθαρός από σύννεφα.

-Δεδομένου ότι φέτος, αυτές τις ημέρες, το φεγγάρι δεν είναι μεγάλο και φωτεινό, η παρατήρηση των Ωριωνίδων -καιρού επιτρέποντος- θεωρείται εφικτή, καθώς ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός.
Πηγή:http://www.protothema.gr/environment/article/724160/orionides-korufonetai-apopse-i-vrohi-apo-peftasteria/

Δεν υπάρχουν σχόλια: