Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Έντομο τρώει θαμνώδη βλάστηση και δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους – στις πληγείσες περιοχές και η Δράμα.


Χωρίς οργάνωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί λένε οι επιστήμονες.

-Μεγάλες καταστροφές στα βοσκοτόπια έχουμε σε πολλές περιοχές της χώρας από προσβολές της κάμπιας του εντόμου Lymantria dispar. Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που έχουν πληγεί κάνουν λόγο για σοβαρή μείωση της βοσκοϊκανότητας των βοσκοτόπων τους, που οδηγεί μέσω της περιορισμένης βόσκησης σε μείωση των αποδόσεων των κοπαδιών τους και τελικά σε σημαντική απώλεια εισοδήματος.

-Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο ερευνητής από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη Δρ. Δημήτριος Αβτζής, «φέτος έχουμε έξαρση των προσβολών από το συγκεκριμένο έντομο, που δημιουργεί πρόβλημα στους κτηνοτρόφους γιατί καταστρέφει την θαμνώδη βλάστηση (πουρνάρια). Υπάρχουν έντονες πληθυσμιακές εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (Κοζάνης, Σερρών, Δράμας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Γρεβενών, Μαγνησίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης κ.α.).

-Το πρόβλημα είναι ότι ενημερωθήκαμε αργά για την καταπολέμηση του εντόμου, αφού έχει ήδη καταστραφεί η θαμνώδης βλάστηση».

-Και προσθέτει: «το συγκεκριμένο έντομο έχει μια περιοδικότητα στις εμφανίσεις του σε κάθε περιοχή (κάθε 7 – 8 χρόνια), δίνει ένα υψηλό πληθυσμό και στη συνέχεια υποχωρεί. Ουσιαστικά ήταν αναμενόμενη αυτή η έξαρση. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα αρχείο που να αναφέρει τα έτη και τις περιοχές που έχουμε μια έξαρση. Τότε θα γνωρίζαμε πότε θα ξαναεμφανιστεί και θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να οργανώσουμε αυτό το αρχείο αλλά χρειάζεται και η στήριξη της κυβέρνησης.

-Αντιμετωπίζεται κυρίως με βάκιλο υπάρχουν βέβαια και οι πυρεθρίνες. Το έντομο Lymantria dispar είναι από τα πιο μελετημένα δασικά έντομα παγκοσμίως. Όμως όταν δεν υπάρχει μια οργάνωση για να ξέρουμε που θα εμφανιστεί.

-Ενημερωνόμαστε αργά για να αντιδράσουμε. Χτες επισκέφτηκα την Δράμα και είδα το μέγεθος του προβλήματος. Η αντιμετώπιση όμως γίνεται όταν το έντομο είναι στο στάδιο της προνύμφης (περίπου πριν ενάμιση μήνα) και όχι τώρα που οι πεταλούδες πετάνε».

Ερώτηση στη Βουλή

-Για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ ερώτηση στη Βουλή, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, στην οποία ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου τα εξής:

-Πότε έλαβε γνώση το Υπουργείο σας για την εκδήλωση των φαινομένων προσβολών των βοσκοτόπων θαμνώδους βλάστησης της χώρας από την προνύμφη του συγκεκριμένου εντόμου;

-Σε τι ενέργειες προέβη το Υπουργείο σας για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού προτού λάβει επιδημική διάσταση;

-Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που οφείλονται σε βιολογικές παραμέτρους πλήττουν την παραγωγή, το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και εν γένει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, προτίθεται η Κυβέρνηση να οργανώσει κατάλληλο μηχανισμό για την παρακολούθηση και έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

-Επειδή ο ΕΛΓΑ έχει την εμπειρία, το δίκτυο και το θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου είδους προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις στα γεωργικά οικοσυστήματα, τις καλλιέργειες κα τις εκτροφές, προτίθεται η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει ευρύτερα τις δυνατότητες του κρατικού αυτού οργανισμού;

-Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ενεργοποίηση των Π.Σ.Ε.Α. σε νομούς και περιπτώσεις που συνηγορούν οι προϋποθέσεις για την καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες κτηνοτρόφους;».

Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία

Νέο τεύχος στα περίπτερα, από το Σάββατο 28 Μαΐου! Βρείτε το στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα και σε σημεία πώλησης ελληνικού τύπου στην Κύπρο. Τιμή 3 ευρώ.

Το 2016, το περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, έγινε μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα με 3 ευρώ.

Σταύρος Παϊσιάδη


http://www.agrotypos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: