Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Παπάς Ιερόσυλος στην Καβάλα για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και «περί προστασίας αρχαιοτήτων στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων.


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονου ιερέα για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

-Σοκαρισμένοι είναι οι πιστοί στον μικρό συνοικισμό του Αγίου Χριστόφορου του Δήμου Παγγαίου από τη δράση του 34χρoνου εφημέριου, που υπηρετούσε στον ναό.

-Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας με τις κατηγορίες των διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης και παράβασης της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
-Ο 34χρονος ιερέας που χειροτονήθηκε πριν λίγα χρόνια από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο και του δόθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη, έχει, ήδη, τεθεί σε αργία από τον οικείο επίσκοπό της Ιεράς Μητρόπολης όπου υπηρετεί. Ο ίδιος ο επίσκοπος, μάλιστα, του είχε αφαιρέσει το οφίκιο, όταν ξεκίνησαν να ακούγονται διάφορα ενοχοποιητικά σχόλια για τη δράση του.

-Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, κλοπές από δύο (2) Ιερούς Ναούς και μία (1) Ιερά Μονή, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 1997 - αρχές του 2016, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων.

-Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 34χρονου ημεδαπού, ιερέα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Αναλυτικότερα, από τις έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι ο 34χρονος, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από δύο (2) Ιερούς Ναούς, στο νομό Καβάλας και μία (1) Ιερά Μονή, στο νομό Ιωαννίνων, συνολικά:

15 ξύλινες εικόνες Αγίων

Από τμήματα λειψάνων Αγίων

1 Ιερό Ευαγγέλιο

πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων

-Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες του 34χρονου και μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, καθώς επίσης 1 Ιερό Ευαγγέλιο, 1 ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

-Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ 1 Ιερό Ευαγγέλιο, 6 ξύλινες εικόνες Αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα, απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: