Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εκατοντάδες παιδιά στα δίχτυα του παιδόφιλου – η άρρωστη δράση του.


Ο 40χρονος οδηγείται στον ανακριτή για να απολογηθεί. Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

-Δεκάδες καταγγελίες έχουν ήδη δεχθεί οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και της φωτογραφίας του 40 χρονου παιδόφιλου που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, τη στιγμή που είχε επιβιβάσει 13χρονο αγόρι στο βαν του με σκοπό να το αποπλανήσει.

-Πρόκειται για τον Φίλιππο Λεβέντο του Ιωάννη και της Λαμπρινής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό ανηλίκου το καλοκαίρι του 2014. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα αθώα παιδιά που είχε καταφέρει να ξεγελάσει είναι εκατοντάδες, καθώς ήδη έχουν εντοπίσει περισσότερους από 300 ανηλίκους που είχαν επαφές μέσω Διαδικτύου με τον σάτυρο. Ωστόσο παραμένει άγνωστο με πόσα παιδιά τελικά είχε συναντηθεί από κοντά.

-Το όνομα και η φωτογραφία μπορεί να «ανοίξει στόματα», λένε οι ειδικοί, προκειμένου ανήλικοι να ενημερώσουν τους γονείς τους, αλλά και οι οικογένειες να επικοινωνήσουν με τις Αρχές για να αναφέρουν νέα στοιχεία εναντίον του.

Στο μεταξύ, τα στελέχη της διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούν προσεκτικά ένα ένα τα προφίλ των ανηλίκων και τις επικοινωνίες που είχαν με τον 40χρονο. Από το σκοτεινό Ιντερνετ (dark web) προκύπτουν διάλογοι που σοκάρουν για τις απόπειρές του να συναντήσει ανήλικα παιδιά. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του από τα παιδιά ή τις οικογένειές τους. Οι ειδικοί θέλουν να είναι διακριτικοί πριν φτάσουν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες.

Στο σκοτεινό Ιντερνετ

-Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι διάλογοι παιδόφιλου με ανήλικο αγόρι στα εικονικά δωμάτια επικοινωνίας: «Τι κάνεις μπουμπούκι μου;», φέρεται να γράφει σε επικοινωνία του με 12χρονο αγόρι από τα Πετράλωνα. «Ποιος;», απαντά το παιδί. «Ο άνθρωπος σου... Αυτός που θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι έχεις στο κεφαλάκι σου», απαντά ο σάτυρος. «Τι θα μου κάνεις;» είναι η ενστικτώδης ερώτηση του μικρού, που δεν μπορεί να φανταστεί τι έχει στο μυαλό του ο παιδόφιλος. «Καπνίζεις;», τον ρωτάει εκείνος, θέλοντας να τον πλησιάσει και να φανεί ως φίλος του. Οταν ο πιτσιρικάς απαντά με το παιδιάστικο «πότε πότε», ο παιδεραστής του προτείνει να «κάνουν μαζί ένα τσιγαράκι».

-Στην επανάληψη της ερώτησης του παιδιού «Ποιος είσαι;», ο ενήλικος τού απαντά «Αυτός που θα σε στείλει στα ουράνια και θα ξεχάσεις τα πάντα» και ρωτάει κι αυτός με τη σειρά του: «Εχεις φίλη;». «Εχω», λέει ο 12χρονος. «Πάρε και τη φίλη σου μαζί να κάνουμε ένα τσιγαράκι και παράλληλα να πάμε να πιούμε ένα καφεδάκι. Πού μένεις;», μπαίνει στο «ψητό». «Πετράλωνα», απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη το ανυποψίαστο παιδί. «Τώρα μόλις περνάω από εκεί. Είσαι μόνος τώρα;», το ρωτάει ξανά. «Τέτοια ώρα είμαι πάντα μόνος...», δίνει κι άλλες πληροφορίες ο μικρός.

-Ο παιδεραστής δεν χάνει χρόνο και του προτείνει: «Δεν θες να κατέβεις να σε γνωρίσω που το θέλω πολύ και να πάμε βόλτα με το ωραίο μου αυτοκίνητο;». Στις αντιρρήσεις του παιδιού ότι δεν έχει χρήματα, ο ενήλικος έχει την έτοιμη απάντηση «Μη σε νοιάζει, θα πάρουμε στιγμιαίο καφέ και θα το πιούμε στο αυτοκίνητό μου. Είμαι ήδη κοντά σου και νιώθω ήδη πως σε έχω δει... Είμαι στην οδό...». Τελικά, ο παιδόφιλος πετυχαίνει τον στόχο του: «Κατεβαίνω τώρα αν και είσαι μακριά, θα πάρω όμως μαζί μου κινητό», γράφει ο μικρός. Κι αφού του δίνει την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού του, ο παιδεραστής ετοιμάζεται να ανέβει ακόμη και στο διαμέρισμα της οικογένειας...



Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας


Χωρίς την ένδειξη του κατεπείγοντος η δικογραφία
Η αθλιότητα της γραφειοκρατίας και το μπαλάκι των ευθυνών
-Προφυλακίστηκε χτες μετά την απολογία του στη 10η τακτική ανακρίτρια κ. Ξηρογιάννη ο 40χρονος παιδόφιλος, που κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων παιδιών, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων της, μετά την αποκάλυψη ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος και συνέχιζε τη δράση του, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος του, μήνες πριν.
-Νωρίτερα είχε ξεκινήσει ένα πινγκ πονγκ ευθυνών, καθώς η Αστυνομία χρέωνε την καθυστέρηση της σύλληψης του κατηγορούμενου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ισχυριζόταν ότι «η δικογραφία που αφορούσε την υπόθεση του 40χρονου παιδόφιλου υποβλήθηκε με το ταχυδρομείο, χωρίς κάποια ένδειξη κατεπείγοντος με αποτέλεσμα, από παρανόηση, να καταχωρισθεί στις υποθέσεις με άγνωστους δράστες και να μη χρεωθεί άμεσα, όπως θα έπρεπε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
-Στο πλαίσιο αυτό, με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Η. Ζαγοραίου, ξεκίνησε προανακριτική εξέταση, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων της.
-Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, η δικογραφία που αφορούσε τον βιασμό και την αποπλάνηση ανήλικης από άγνωστο δράστη υποβλήθηκε στις 25 Αυγούστου 2014, ενώ χρεώθηκε αμέσως σε εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε παραγγελία για τον εντοπισμό του δράστη.
-Περίπου 1 μήνα μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία και ζητήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να διερευνηθούν τα στοιχεία του δράστη μέσω Facebook, όπως και έγινε.
Στη συνέχεια η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία μέσω ταχυδρομείου, χωρίς εξωτερική ένδειξη κατεπείγοντος, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
-Για αυτό τον λόγο, όπως υποστηρίζει η Εισαγγελία, και με δεδομένο ότι στους υπολογιστές της είχε καταχωρισθεί ως δικογραφία με άγνωστο δράστη, η υπόθεση δεν αξιολογήθηκε ως κατεπείγουσα προκειμένου να επαναχρεωθεί άμεσα στον εισαγγελέα που τη χειριζόταν, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει.
-Όπως σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, όταν έχει προκύψει η ταυτότητα του δράστη και αυτός κρίνεται επικίνδυνος, η δικογραφία κατά πάγια τακτική δεν αποστέλλεται με ταχυδρομείο, αλλά παραδίδεται απευθείας στον εισαγγελέα προκειμένου να εκδοθεί άμεσα ένταλμα σύλληψης.
-Τελικά μετά τη σύλληψη του δράστη και για νέα αποπλάνηση ανηλίκου, η δικογραφία χρεώθηκε άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.
Οι κατηγορίες
-Ο 40χρονος αντιμετωπίζει αδικήματα που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση ανηλίκου, απόπειρα αποπλάνησης ανηλίκου και απόπειρα προσέλκυσης ανηλίκου.
-Στο μεταξύ, ερευνάται το ενδεχόμενο ο 40χρονος να έχει επιτεθεί σε δεκάδες ακόμη παιδιά, καθώς ο ίδιος έχει παραδεχτεί μετά τη σύλληψή του ότι μετά τη 13χρονη είχε ραντεβού με άλλα τέσσερα παιδιά, τα οποία εντόπιζε μέσω chat rooms.
-Να σημειωθεί ότι συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη στιγμή που επιβίβαζε στο φορτηγάκι τούτο 13χρονο αγόρι με σκοπό να το αποπλανήσει.
Μαίρη Μπενέα
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: