Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Συνελήφθη 37-χρονος διαχειριστής ιστοσελίδας στην Αθήνα (dvdmovies.gr) για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.


Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεγάλη υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 37χρονου, ο οποίος παρείχε παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά έργα, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (dvdmovies.gr).

Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε σημαντική απώλεια εσόδων τόσο για τους νόμιμους δικαιούχους, ύψους 1.400.000 ευρώ περίπου, όσο και για το Κράτος, από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων φόρων.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο επιχειρησιακών δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξιχνιάστηκε υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και φοροδιαφυγής.

-Για την υπόθεση συνελήφθη χθες (12-03-2015) στην Αθήνα, 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

-Προηγήθηκαν ψηφιακές καταγγελίες σε βάρος συγκεκριμένης ιστοσελίδας, διότι καθιστούσε προσιτά στο κοινό μέσω διαδικτύου και διέθετε, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (αγορά - πώληση - ΦΠΑ - φορολογία - πνευματικά δικαιώματα), οπτικοακουστικά έργα πάσης φύσεως.

-Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο δράστης συγκέντρωνε παράνομα διαδικτυακούς συνδέσμους (urls), που αντιστοιχούσαν σε οπτικοακουστικά έργα (κινηματογραφικές ταινίες και σειρές) και τα παρείχε, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νόμιμων δικαιούχων, στους χρήστες της εν λόγω ιστοσελίδας, προτρέποντάς τους σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

-Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοαουστικών Έργων, σημαντική απώλεια εσόδων για τους νόμιμους δικαιούχους, ύψους 1.400.000 περίπου, καθώς και για το Κράτος από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων φόρων.

-Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η εν λόγω ιστοσελίδα είχε υψηλή επισκεψιμότητα και βάσει στατιστικών στοιχείων, κατείχε τη 2η θέση πανελληνίως ανάμεσα σε ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο, περιέχοντας περισσότερους από 66.000 συνδέσμους (urls) και αριθμώντας περί τους 400.000-500.000 χρηστές.

-Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ακολούθησε εκτεταμένη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από αλληλογραφία με τις αρμόδιες αρχές και τις εμπλεκόμενες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, προέκυψε ως διαχειριστής της προαναφερθείσας ιστοσελίδας ο ανωτέρω 37χρονος συλληφθείς.

-Κλιμάκιο Αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε χθες (12-03-2015) νομότυπη έρευνα στην οικία του ανωτέρω, όπου και ταυτοποιήθηκε ότι αυτός τυγχάνει ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

-Κατά την έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις (4) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

-Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε κατάσταση με χρηματικά ποσά, από όπου προκύπτουν έσοδα από διαφημίσεις στην εν λόγω ιστοσελίδα, με το ύψος τους να εκτιμάται στις αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις δήλωσης των εσόδων αυτών στην εφορία.

-Ο ανωτέρω δράστης, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

-Παράλληλα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα ενημερωθούν για να διερευνήσουν τη νομιμότητα των εσόδων αυτών και για τον καταλογισμό τυχόν διοικητικών κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: