Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise – BEC ).

-Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου», για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος αλλοδαπού.
-Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελλόμενη περίπτωση εξαπάτησης και απόσπασης συνολικά (8.255) ευρώ από επιχείρηση, στην οποία ο δράστης κατάφερε να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη θυρίδα ηλεκτρονικής της αλληλογραφίας.
-Στη συνέχεια τροποποίησε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, σε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προμηθεύτριας εταιρείας, με αποτέλεσμα τα χρήματα να κατατεθούν σε ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε ο δράστης σε τράπεζα στο εξωτερικό.
-Ακολούθως, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε η αρμόδια Εισαγγελία, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ψηφιακή – διαδικτυακή διερεύνηση καθώς και επικοινωνία με τις αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές, με αποτέλεσμα, να εντοπισθεί η ροή των χρημάτων και να εξακριβωθούν -ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ταυτότητας του αλλοδαπού.
-Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης «Business Email Compromise (BEC) – Απάτη με τη μέθοδο του ενδιάμεσου», είναι μια εξελιγμένη απάτη που στοχεύει στις επιχειρήσεις και τα άτομα που εκτελούν πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.
-Οι δράστες αποκτούν με διάφορες τεχνικές μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με προμηθευτές ή πελάτες και μόλις εντοπίσουν μηνύματα που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό, παρεμβαίνουν αποστέλλοντας απατηλά μηνύματα, από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με τις πραγματικές.
-Στη συνέχεια υποδύονται υπαλλήλους της συνεργαζόμενης επιχείρησης και πείθουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.
-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-Τηλεφωνικά: 11188
-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-Μέσω twitter: @CyberAlertGR
-Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D


Δεν υπάρχουν σχόλια: