Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Θετικά μηνύματα από τα χωράφια για το κτηνοτροφικό κριθάρι.

Αποδόσεις έως και 600 κιλά/στρ. βλέπουν οι παραγωγοί.

-Ξεκινά η συγκομιδή, πρόβλεψη για καλύτερες αποδόσεις από πέρσι

-Προσιτό κόστος παραγωγής, ελπίδα να μείνει κάτι στην τσέπη

-Συμβολαιακή και στο κτηνοτροφικό κριθάρι, επιφυλακτικοί οι παραγωγοί

ια καλή παραγωγικά χρονιά εκτιμούν ότι θα έχουν οι παραγωγοί και οι παράγοντες της αγοράς του κριθαριού λίγο πριν από τον θερισμό, με αποδόσεις που θα ξεκινήσουν πάνω από τα 300 κιλά/στρέμμα και αναμένεται να φτάσουν τα 500-600 κιλά στα «δυνατά» χωράφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο η τιμή παραγωγού όσο και οι εκτάσεις, δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

-Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές «παίζουν» στα 15-16 λεπτά/κιλό με την εξαίρεση ορισμένων συνεταιρισμών που προσπαθούν να βοηθήσουν τον παραγωγό, προσφέροντας 1-2 λεπτά παραπάνω, ενώ οι εκτάσεις ανέρχονται στα 1,3 εκατ. στρέμματα. Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της τιμής παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα παίζουν οι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου κριθαριού που την τελευταία διετία αποτελούν το 1/3 της συνολικής ποσότητας, που αξιοποιείται για ζωοτροφές.

-Το κριθάρι αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά δημητριακό σε ποσότητα που μπαίνει στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων, μετά το καλαμπόκι, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% της μέσης διατροφής

«Ωστόσο, αποτελεί απαραίτητη τροφή τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή», μας είπε ο υπεύθυνος εμπορίας ζωοτροφών ΕΑΣ Νάξου, Νικόλαος Καμπίνης. Οι κτηνοτρόφοι το προμηθεύονται είτε σε μορφή σπόρου απευθείας από τους παραγωγούς είτε από τις εταιρείες ζωοτροφών, που με τη σειρά τους το χρησιμοποιούν για την παρασκευή τροφών για τα παραγωγικά ζώα.


Πηγή: http://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: