Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Περικοπή 3% στις επιδοτήσεις όσων έκαψαν καλαμιές.


«Φωτιές» σε αγρότες του νομού Λάρισας άναψαν συστημένες επιστολές του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τις οποίες ενημερώνονται ότι θα γίνουν περικοπές στις ενισχύσεις λόγω της καύσης σιτοκαλαμιών. Έτσι επιβεβαιώνεται σχετικό δημοσίευμα του AgroNews, προ αρκετών μηνών.

-Αφορμή για τις επιστολές – που για πρώτη φορά - μαζικά απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναστατώνοντας Λαρισαίους αγρότες, αποτέλεσαν οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, σε υπολείμματα καλλιεργειών – κυρίως σιτοκαλλιέργειες - που κάηκαν χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προειδοποιεί τους εμπλεκόμενους αγρότες για «μείωση των ενισχύσεων του 2016 κατά 3%» επί του συνόλου των καλλιεργειών με τους αγρότες να ανατρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να προσκομίσουν βεβαιώσεις, καταθέτοντας παράλληλα ενστάσεις.

-Η πρακτική αρκετών αγροτών, παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις των γεωπόνων, να καίνε τις σιτοκαλαμιές είναι ευρέως διαδεδομένη. Όπως συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν οι ανεξέλεγκτες φωτιές που προκαλούν άγνωστοι τη θερινή περίοδο σε γεωργικές εκτάσεις, μετά τον αλωνισμό και ειδικά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι φωτιές να καίνε χιλιάδες στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών.

-Με τους άγνωστους εμπρηστές να αδιαφορούν για το γεγονός ότι, ιδιαίτερα συχνά, απειλούνται ανθρώπινες ζωές σε κατοικημένες περιοχές, ότι καταστρέφονται ποιμνιοστάσια αλλά και ζωικό κεφάλαιο, ότι οι φωτιές επεκτείνονται και σε δασικές εκτάσεις, χωρίς τέλος να υπολογίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Εγκύκλιος

-Στους αγρότες είναι γνωστό, εδώ και καιρό, ότι η ανεξέλεγκτη καύση σιτοκαλαμιών θα συνδεθεί με τις Ενισχύσεις αλλά ελάχιστοι πίστεψαν ότι θα έρθει ο καιρός που θα γίνει κιόλας πράξη. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 2015, προχώρησε σε τροποποίηση σχετικής εγκυκλίου ενημερώνοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

-Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην τροποποιημένη εγκύκλιο «σε περίπτωση που περιέλθουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφορίες ότι σε μία ευρύτερη περιοχή διαπιστώνεται μη αδειοδοτημένη καύση καλαμιάς, χωρίς να προσδιορίζονται επαρκώς οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπου πραγματοποιείται η καύση, η αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τη δυνατότητα να αναζητά μέσω πρόσφατων δορυφορικών εικόνων, τα αγροτεμάχια στα οποία εμφανίζονται ενδείξεις καύσης.

-Η πραγματοποίηση της καύσης επιβεβαιώνεται με γρήγορη επιτόπια επίσκεψη στα αγροτεμάχια όπου εμφανίζονται ενδείξεις, χωρίς την παρουσία του γεωργού. Ακολούθως, αναζητάται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν το αναφερόμενο αγροτεμάχιο δηλώθηκε στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2015 από συγκεκριμένο γεωργό.

-Εφ' όσον έχει δηλωθεί, ο γεωργός ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ότι υπέπεσε στην παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και θα του επιβληθεί κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης για το έτος 2015, κατά της οποίας έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ένσταση εντός 10 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της επιστολής, προσκομίζοντας άδεια καύσης από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. και την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

-Εφ' όσον υποβληθεί ένσταση, εξετάζεται σύμφωνα με τη διαδικασία της ενότητας Γ.Ι. -Αφού παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα χωρίς την υποβολή ένστασης ή εφ' όσον υποβληθεί ένσταση και απορριφθεί, καταχωρίζεται στο Πληροφοριακό Σύστημα έντυπο ειδικού ελέγχου Πολλαπλής Συμμόρφωσης για καύση υπολειμμάτων, με παράβαση στην απαίτηση Α.7. μεγάλης σοβαρότητας και έκτασης εντός εκμετάλλευσης, εκτός και αν κατά την επιτόπια επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη καύση προκάλεσε πυρκαγιά και σε εκτάσεις εκτός της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, οπότε η έκταση της παράβασης χαρακτηρίζεται ως εκτός εκμετάλλευσης» καταλήγει η εγκύκλιος.

Ανακριτικό

-Με βάση τη νέα εγκύκλιο λοιπόν, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε εντολή στα Ανακριτικά Γραφεία του Σώματος να ενημερώνουν «εγγράφως τις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για πυρκαγιές σε υπολείμματα καλλιεργειών για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια καύσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

-Σε αυτό το πλαίσιο, το Ανακριτικό Γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, το περασμένο καλοκαίρι ανέφερε στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ τις πυρκαγιές σε σιτοκαλαμιές.

-Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η ΠΥ Λάρισας στις εκθέσεις της, ανέφερε την ημερομηνία εκδήλωσης της φωτιάς, την ώρα έναρξης, την περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, τις συντεταγμένες του – κατ΄εκτίμηση – αρχικού σημείου εκδήλωσης της φωτιάς και όχι το όνομα του καλλιεργητή.

-Με βάση αυτές τις αναφορές και μέσω του γεωγραφικού στίγματος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε τις συστημένες επιστολές στους αγρότες, με τη διαφορά ότι στις γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν, συμπεριλαμβάνονταν εκτάσεις που κάηκαν και από την επέκταση της φωτιάς.

-Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν αντιδράσεις αγροτών του νομού που κατέφυγαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητώντας εξηγήσεις. Με τη διοίκηση της ΠΥ Λάρισας να επανέρχεται προς τον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ, με νεότερο έγγραφό της, διευκρινίζοντας πως οι συντεταγμένες αφορούν «σε καιόμενη περιοχή και όχι σε συγκεκριμένο καλλιεργητή» όπως επίσης ότι στις καιόμενες περιοχές, υπήρχαν και καλλιεργητές «που έλαβαν άδεια καύσης».

-Αφού στις περιπτώσεις της καύσης χωρίς άδεια (σ.σ. στην πραγματικότητα οι περισσότερες φωτιές σε υπολείμματα καλλιεργειών είναι ανεξέλεγκτες) είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί εμπρησμός ενώ σπάνιες είναι οι συλλήψεις αγροτών που συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω.

-Κοινό μυστικό αποτελεί επίσης το γεγονός ότι, όσοι θέλουν να κάψουν τις καλαμιές, το πράττουν τις ημέρες που φυσούν ισχυροί άνεμοι ανάβοντας φωτιές σε διπλανές εκτάσεις από τα δικά τους αγροτεμάχια.

Επιστολές

-Με βάση λοιπόν τις εκθέσεις της ΠΥ Λάρισας, ο τοπικός ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε συστημένες επιστολές σε αγρότες του νομού στις οποίες, αφού υπενθυμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, επικαλείται το έγγραφο της Πυροσβεστικής «με βάση το οποίο διαπιστώθηκε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε έκταση, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας αντιστοιχεί» σε αγροτεμάχιο που δηλώθηκε από τον αγρότη στην «Ενιαία Αίτηση της Εκμετάλλευσης» προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Με την επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταλήγει σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη παράβαση Πολλαπλής Συμμόρφωσης επιφέρει μείωση των ενισχύσεων που δικαιούστε για το έτος 2016 κατά 3%, ποσοστό που τριπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης.

-Διατηρείτε τη δυνατότητα να υποβάλλετε ένσταση στην υπηρεσία μας κατά της εν λόγω κύρωσης, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία, όπως προϋφιστάμενες της διαπίστωσης της καύσης, σχετικές άδειες της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Ένσταση

-Να διευκρινισθεί ότι για την απεμπλοκή των αγροτών που φέρεται να έχουν εμπλακεί άδικα, ο τοπικός ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη προτείνει τη διαδικασία της ένστασης. Καλώντας τους αγρότες αυτούς να καταθέσουν βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις οποίες διέθεταν άδεια για την καύση.

-Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνει η εκκαθάριση των επιδοτήσεων για το 2016 ενώ η παρακράτηση (σ.σ. του προστίμου 3% για τις καλαμιές) αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο του 2017 με την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: