Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Έξαρση της νέας γρίππης Η3Ν2 στην Βόρεια Ελλάδα-μέχρι και 10 ημέρες στο κρεββάτι.


-Δεκατέσσερις ασθενείς σε ΜΕΘ μέχρι την πρωτοχρονιά και πάνω από 150 κρούσματα γρίπης μέσα σε ένα 24ωρο (προχθές) έφτασαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, ενώ και στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης επικρατεί η ίδια εικόνα.

«Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)» επισήμανε στην τελευταία του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το ΚΕΕΛΠΝΟ.

-Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 15 σοβαρά περιστατικά γρίπης εκ των οποίων τα 14 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. -Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από γρίπη – αφορούσε ηλικιωμένο άνδρα από τη Μακεδονία.

-Όπως μεταδίδει το KOZANILIFE.GR, ο κ. Σταύρος Γιαννακίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, είπε ότι πρόκειται για ιδιαίτερη έξαρση στη Β. Ελλάδα και μάλιστα την χαρακτηρίστηκε «Βαλκανική γρίπη», ενώ ακόμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

-Τα έντονα συμπτώματα γριππώδους συνδρομής την χαρακτηρίζουν:

-Καταρχάς διαρκεί μέχρι και 10 ημέρες

-Σε κάποιους ασθενής κάτι επιπλοκές

-Έχει έντονα συμπτώματα από το άνω αναπνευστικό με βήχα και καταρροή.

-Όπως αναφέρουν οι αρχές της Β. Ελλάδας, πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη γρίπη η οποία παρουσιάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει έξαρση σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Β. Ελλάδα. Το αντιγριπικό εμβόλιο, καλύπτει το στέλεχος Η3Ν2 κατά 50-60%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι κάνοντας ένα εμβόλιο, αυτό θα δράσει μετά από τρεις εβδομάδες.
Πηγή: iatropedia.gr

ΚΕΕΛΠΝΟ

Συμπτώματα, προφύλαξη και περίοδοι έξαρσης

-Αυξητική τάση έχει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ

-Η διαχρονική παρακολούθησή της δείχνει ότι η δραστηριότητά της αυξάνεται από τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την περυσινή περίοδο, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε λίγο νωρίτερα (25 Δεκεμβρίου) και κορυφώθηκε στις αρχές Μαρτίου.

-Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

-Παράγοντες της ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση. Για την αποφυγή της μετάδοσης, πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και να πλένουμε τακτικά τα χέρια.

Υψηλός πυρετός

-Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς και διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

-Σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για τον λόγο αυτόν, η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται, καθώς η ανοσία εξασθενεί μετά έξι μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: