Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Όριο τα 15.000€ στους αγρότες για την ένταξη στα βιβλία εσόδων – εξόδων.


-Στο κλείσιμο του 2016 δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1201/ 28.12.16 η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένα τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία εντάσσονται ή όχι στο καθεστώς βιβλίων οι αγρότες από την 01.01.17.

-Μια διάταξη που φέρνει μεγάλες ανατροπές και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να λάβουν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να μη βρεθούν στη δίνη των προστίμων.

-Η εν λόγω διάταξη ορίζει ότι: «?στις 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος, και στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες».

Τζίρος
-Άς δούμε αναλυτικά τι σημαίνει η παραπάνω παράγραφος:

-Για να ενταχθεί κάποιος στο κανονικό καθεστώς πρέπει να έχει πάνω από 15.000€ τζίρο το προηγούμενο έτος. Μιλάμε για τους αγρότες και του παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες, και σίγουρα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου το αργότερο, να συγκεντρώσουν όλα τα τιμολόγια αγοράς με τα οποία πούλησαν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια ή στους εμπόρους και να τα προσκομίσουν στο λογιστή τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα πρέπει να ενταχθούν ή όχι, βάσει τζίρου, στο κανονικό καθεστώς.

-Επίσης, όπως και πέρυσι, λαμβάνονται υπόψη οι λιανικές πωλήσεις που έκανε κάποιος προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αλλά και προς ιδιώτες, εκδίδοντας αποδείξεις είσπραξης. Θα πρέπει να συγκεντρώσει τις αποδείξεις αυτές αφού αποτελούν στοιχείο προσδιορισμού εσόδων και για το Ε-3 που θα συνταχθεί τους επόμενους μήνες στις φορολογικές δηλώσεις.

-Το νέο που εισάγει ως στοιχείο ένταξης η ΠΟΛ.1201 είναι το ότι στο τζίρο για προσδιορισμό του ορίου των 15.000,00€ υπολογίζονται και τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών προς άλλους αγρότες. Το δεύτερο κριτήριο ένταξης είναι το όριο των 5.000€ από επιδοτήσεις.

-Η ΠΟΛ.1201 ορίζει: «στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες». Μέχρι τώρα λαμβάνονταν υπόψη το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης (και μόνο) προκειμένου κάποιος να ενταχθεί ή όχι στο κανονικό καθεστώς.

-Το νέο που εισάγει η εν λόγω διάταξη είναι ότι πλέον λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν εντός του προηγούμενου έτους, ανεξάρτητα ποια χρονιά αφορούν.

-Οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερώσουν τον λογιστή τους για τα ποσά των επιδοτήσεων που εισέπραξαν ώστε, μετά τον απαραίτητο έλεγχο, να γίνουν οι διαδικασίες μετάταξης και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς.

-Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι, στον υπολογισμό λαμβάνονται όλες οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν εντός του 2016 (διάστημα 01.01.-31.12.16), ανεξάρτητα το έτος που αφορούν, με εξαίρεση τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί για επενδυτικές δαπάνες.

Έλεγχος
-Τέλος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ότι, η άθροιση των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν εντός του 2016 γίνεται για τον έλεγχο και μόνο της υποχρέωσης ένταξης στο κανονικό καθεστώς.

-Δεν έχουν καμία σχέση με τα ποσά που θα ληφθούν υπόψη για τη φορολόγηση.

-Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η κατάσταση παρακολούθησης των εισπραχθέντων επιδοτήσεων μέσω word ή excel, είναι αυτή η οποία θα βοηθήσει όλους μας να βγάλουμε άκρη.

-Άλλος τρόπος ελέγχου δεν υπάρχει αφού, αν περιμένουμε την έκδοση της βεβαίωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ (η οποία συνήθως εκτυπώνεται μετά το τέλος Φεβρουαρίου) κινδυνεύουμε με πρόστιμο. Και αυτό γιατί η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Γιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός Επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας


http://www.ethnos.gr/agrotis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: