Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Παραχώρηση δημόσιας γης με προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.


Οδηγίες για την παραχώρηση από τις περιφέρειες, δημοσίων εκτάσεων σε κτηνοτρόφους ή αγρότες εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Όπως ορίζει η εγκύκλιος, επιτρέπεται η παραχώρηση, κατά χρήση, ακινήτου, χωρίς δημοπρασία, έως 8 στρέμματα, σε αγρότη με σκοπό την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απόφαση Περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας.

-Κατ εξαίρεση δύναται να παραχωρείται ακίνητο και πέραν των 8 στρεμμάτων, εφόσον επιβάλλεται από τα όρια αρτιότητας που ισχύουν στην περιοχή όπου βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο. Με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας καταρτίζεται σχεδιάγραμμα, στο οποίο περιγράφεται το παραχωρούμενο ακίνητο κατά θέση, εμβαδό και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς.

-Στο σχεδιάγραμμα αποτυπώνεται η πρόσβαση στο παραχωρούμενο ακίνητο. Το τίμημα ορίζεται βάσει της μισθωτικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Εφόσον καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση της χρήσης του ίδιου ακινήτου, διενεργείται δημοπρασία.

-Η ανωτέρω διάταξη αποσκοπεί στην απλοποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης ακινήτων, εμβαδού έως 8 στρέμματα, σε αγρότες, που επιθυμούν να ανεγείρουν κτηνοτροφικές μονάδες, με απώτερο σκοπό την προώθηση της κτηνοτροφίας και την ενίσχυση των «μικρών» κτηνοτρόφων.

-Συγκεκριμένα, με την ως νομοθετική πρόβλεψη δύναται να εκδίδεται, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη για την κατά χρήση παραχώρηση ακινήτου, έως 8 στρέμματα, χωρίς δημοπρασία, σε αγρότη με σκοπό την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

-Στο τελευταίο, δε, εδάφιο της επίμαχης διάταξης υπάρχει πρόβλεψη περί διενέργειας δημοπρασίας εφόσον, για την παραχώρηση της χρήσης του ίδιου ακινήτου καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.

-Ωστόσο, και στην τελευταία αυτή περίπτωση παραμένει η διευκόλυνση των αγροτών προκειμένου να ανεγείρουν κτηνοτροφικές μονάδες.

-Ως εκ τούτου, στην παραχώρηση ακινήτου, έως 8 στρέμματα, εφόσον για το ίδιο ακίνητο καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι αγρότες, αποκλειστικά, νια κτηνοτροφική χρήση, τότε διενεργείται δημοπρασία.

-Άν στο πρόσωπο ενός μόνον από περισσότερους ενδιαφερόμενους για το ίδιο ακίνητο, εμβαδού έως 8 στρεμμάτων, κατά τα ανωτέρω, συνυπάρχουν οι προϋποθέσεις του αγρότη και της κτηνοτροφικής χρήσης, τότε δεν διενεργείται δημοπρασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: