Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Συνελήφθη 50χρονος Βούλγαρος απατεώνας στην Δράμα ο οποίος με το πρόσχημα δήθεν εμπλοκής συγγενικού προσώπου σε τροχαίο ατύχημα αποσπούσε από ηλικιωμένα άτομα μεγάλα χρηματικά ποσά.


Ο δράστης με τη βοήθεια συνεργών, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού προσώπου σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, εξαπάτησαν 60χρονη ημεδαπή, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 3 ημεδαπούς.

-Εξιχνιάσθηκαν ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, μια (1) απάτη και τρεις (3) απόπειρες απάτης σε βάρος ημεδαπών, που διαπράχθηκαν, χθες (24-5-2016) στην πόλη της Δράμας.

-Συνελήφθη χθες (24-5-2015) το απόγευμα, στη Δράμα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, από τους παραπάνω αστυνομικούς, 50χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη τρεις (3) συνεργούς του, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

-Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με 60χρονη ημεδαπή, στην οποία παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και προφασιζόμενοι ότι η κόρη της ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, της ζήτησαν να καταβάλει χρηματικό ποσό, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

-Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, προκειμένου να επιτύχουν την εξαπάτηση της 60χρονης, άγνωστη δράστιδα προσποιήθηκε την κόρη της, η οποία την παρακαλούσε για βοήθεια, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να την πείσουν να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ σε συνεργό τους, που θα μετέβαινε στην οικία της.

-Ακολούθως, η 60χρονη αντιλαμβανόμενη την προσπάθεια εξαπάτησής της ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα, λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί να συλλάβουν τον 50χρονο, ο οποίος μετέβη στην οικία της για την παραλαβή του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού.

-Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε επίσης ότι οι δράστες, την ίδια ημέρα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη τρεις (3) ημεδαπούς, ηλικίας 77, 71 (άντρες) και 65 (γυναίκα) ετών, στη Δράμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, καθόσον οι απατηλές προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές.

-Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησε ο 50χρονος, προκειμένου να μεταβεί στην πόλη της Δράμας.

-Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

-Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών .

-Οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.

-Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.

-Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:

-Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου πχ. του υιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.

-Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημα μου και με έστειλε να μου δώσεις το κόστος.

-Είμαι εφοριακός και ο υιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία.

-Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. -Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα.

-Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα.

-Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.

-Κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει:

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

-Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, (www.hellenicpolice.gr, οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές), είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: