Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει του πολίτες για προσπάθεια αλίευσης χρηματικών ποσών και προσωπικών δεδομένων (phishing) με την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου .


-Με τα μηνύματα αυτά προσεγγίζονται ανυποψίαστοι υποψήφιοι αγοραστές ή κυρίως πωλητές προϊόντων, σε ιστοσελίδες αγγελιών του διαδικτύου, με σκοπό να τους πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], να αποστείλουν είτε διάφορα χρηματικά ποσά μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών – ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς του εξωτερικού, είτε ακόμη και προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

-Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθ’ ότι χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία on line υπηρεσιών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω του Διαδικτύου και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

-Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησης τους και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα.

-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές απάτης, μέσω του διαδικτύου.

-Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα προσεγγίζονται ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι τυγχάνουν είτε υποψήφιοι αγοραστές είτε κυρίως πωλητές προϊόντων, σε ιστοσελίδες αγγελιών του διαδικτύου, και τους αποστέλλονται από κακόβουλους χρήστες απατηλά - παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e - mails ).

-Στα μηνύματα αυτά αναφέρουν ότι δήθεν επιθυμούν να αγοράσουν το προϊόν που προβάλλεται στην αγγελία, ισχυριζόμενοι επιπλέον ότι έχουν προβεί και στην κατάθεση του απαιτούμενου χρηματικού, σε γνωστή on line υπηρεσία, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω του διαδικτύου, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί.

-Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία on line υπηρεσιών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω του διαδικτύου και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

-Στη συνέχεια ζητούν από τον ανυποψίαστο χρήστη κατάθεση επιπλέον εξόδων αποστολής, μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών – ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς του εξωτερικού, με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικό όφελος

-Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν μέσω του διαδικτύου, τέτοιου είδους μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

-Τονίζεται ότι, τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], τους ανυποψίαστους υποψήφιους αγοραστές είτε κυρίως πωλητές προϊόντων, σε ιστοσελίδες αγγελιών του διαδικτύου, να αποστείλουν:

είτε διάφορα χρηματικά ποσά μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών – ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

είτε ακόμη και τα προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ., κ.λπ.), οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς -ΡΙΝ numbers), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς.

Με αφορμή τα παραπάνω, συστήνεται οι χρήστες του διαδικτύου:

-Να μην ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων μπορεί ακόμη να ζητούνται και προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.

 -Όταν πραγματοποιούν διαδικτυακές συναλλαγές, να προχωρούν σε επιβεβαίωση κατάθεσης χρημάτων στις υπηρεσίες που διεκπεραιώνουν τις μεταφορές χρημάτων μέσω του Διαδικτύου.

-Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ., κ.λπ.) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς - ΡΙΝ numbers) κ.λπ.δεδομένα.

-Να διασταυρώνουν τα στοιχεία κάθε υποψήφιου αγοραστή, πωλητή και μέσω δεύτερης πηγής ή τηλεφωνικού αριθμού.

-Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links) που αποστέλλονται μαζί με μηνύματα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν μια μορφή απάτης που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση), η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

-Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.

-Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: