Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Eξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα διαμετακόμισης και εμπορίας ναρκωτικών - Συνελήφθησαν τρία (3) άτομα μεταξύ των οποίων ένας απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας ως Αρχηγικό μέλος.


-Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης, που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική χώρα, κατασχέθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

-Πρόκειται για (369) κιλά ηρωίνης που διακινούσαν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, η οποία εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης.

-Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ημεδαποί και υπήκοοι Σλοβενίας, δραστηριοποιούντο στην εισαγωγή και αποθήκευση στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφορά και διαμετακόμιση, με φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (ηρωίνης) από την Ασία με προορισμό την Δυτική Ευρώπη και την περαιτέρω διακίνησή τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Χώρας μας. 

-Μετά από πολυήμερη επιτήρηση της δράσης του εγκληματικού κυκλώματος, στις 9 και 10-4-2015 οργανώθηκαν παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Περιστέρι, Άλιμος, Θρακομακεδόνες) και στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τρία (3) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. 
-Πεντακάθαρη ηρωίνη που στη συνέχεια θα έφτανε έως και τους 2 τόνους από τη νόθευση διακινούσε πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην Κεντρική Ευρώπη, αξίας από 7 έως 40 εκατομμύρια ευρώ. Η δράση του κυκλώματος, θεωρείται πολυετής αν και ο 'εγκέφαλος' αρνείται να συνεργαστεί να πει οτιδήποτε στις Αρχές (pics & vid)

-Πρόκειται για έναν 60χρονο Έλληνα, αρχηγικό μέλος της σπείρας και απόστρατο Ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. που έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν στο Αναζητήσεων, το Ηθών, το Δίωξης Εκβιαστών στο Μεταγωγών Πειραιά κλπ. και για δύο Σλοβένους, ηλικίας 33 και 45 ετών. Αναζητούνται επίσης ένας ακόμη 54χρονος Έλληνας και ένας Τούρκος. Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.



-Αναλυτικότερα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων ( profiling ), σε συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα , πιστοποίησε την εγκληματική δράση των δύο εμπλεκομένων ημεδαπών-συνεταίρων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία καυσίμων, ναυτιλιακές πρακτορεύσεις σε μεταφορές εμπορευμάτων και ναυτιλιακές εταιρείες.

Πιστοποίησε επίσης και την εγκληματική δράση των λοιπών εμπλεκομένων, των δύο υπηκόων Σλοβενίας και του υπηκόου Τουρκίας, καθώς και τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), η οποία συνίστατο στην αποθήκευση των ποσοτήτων ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας τους στην περιοχή Περιστερίου Αττικής και στην περαιτέρω οργάνωση της μεταφοράς τους με φορτηγό αυτοκίνητο (νταλίκα) διεθνών μεταφορών, Σλοβενικής προέλευσης, με την ανεύρεση νόμιμου φορτίου, και προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου. 

-Συγκεκριμένα, την 1-4-2015 εντοπίσθηκε φορτηγό αυτοκίνητο, με επιβαίνοντες τους δύο υπηκόους Σλοβενίας στο πορθμιακό σημείο εισόδου της Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από την Σλοβενία μέσω Ιταλίας, έμφορτο με νόμιμο φορτίο τυποποιημένου συσκευασμένου γάλακτος, το οποίο προοριζόταν για υπεραγορά της περιοχής του Πειραιά.

-Στις 7-4-2015 μετέβησαν καθοδηγούμενοι σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή του Περιστερίου, όπου πραγματοποιήθηκε η φόρτωση των προς μεταφορά ναρκωτικών (ηρωίνης).

-Την επομένη (8-4-2015) το παραπάνω φορτηγό, φόρτωσε από εταιρεία υλικών επισκευής λεβήτων πλοίων, νόμιμο φορτίο αποτελούμενο από σιδηρές σωλήνες αποκαταστάσεως λεβήτων πλοίων και αντίστοιχα κιβώτια με εργαλεία, με προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου. Το παραπάνω φορτίο αποτελούσε το μέσο απόκρυψης και κάλυψης της μεταφερόμενης ποσότητας ηρωίνης.

-Στις 9-4-2015, μετέβη στον λιμένα Πατρών, προκειμένου να επιβιβασθεί σε οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ευρώπη, μέσω Ιταλίας.

-Προ της επιβιβάσεώς του, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών ακινητοποίησαν το προαναφερόμενο φορτηγό, το οποίο αφού ελέγχθηκε, με την συνδρομή των ανδρών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών με ειδικό εξοπλισμό (X-ray Scanner) και ανιχνεύτηκαν ενδείξεις ασύμβατου φορτίου με το δηλούμενο στα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς, οδηγήθηκε στις αστυνομικές εγκαταστάσεις Αμυγδαλέζας Αττικής για ενδελεχή έλεγχο.

-Κατά τον έλεγχο, πέραν του νόμιμου φορτίου των σιδηρών σωλήνων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριακόσιες σαράντα (340) όμοιες, ανισοβαρείς, συσκευασίες-πακέτα του ενός κιλού περίπου, περιτυλιγμένες με κίτρινη μονωτική ταινία, που περιείχαν ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους -369- κιλών και -200- γραμμαρίων. 

-Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και χώρους εργασίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Δύο (2) εύχρηστα πιστόλια.

Ένα (1) εύχρηστο περίστροφο.

Εξήντα (60) φυσίγγια πιστολιών.

Το χρηματικό ποσό των -21.250- ευρώ.

Το χρηματικό ποσό των -12.350- δολαρίων Η.Π.Α.

Τριάντα (30) συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών, το φορτηγό αυτοκίνητο και το επικαθήμενο. 

-Από την διάρθρωση της εγκληματικής οργανώσεως, την μεθοδολογία δράσεως των εμπλεκομένων και την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, προκύπτει εκ μέρους των ανωτέρω κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, το δε προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από την πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας υπολογίζεται στη χονδρική αγορά περίπου στα 7.350.000 ευρώ και στη λιανική περίπου στα 40.000.000 ευρώ. 

-Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί όλο το πεδίο της εγκληματικής δράσης του οργανωμένου κυκλώματος και να διακριβωθούν οι επιμέρους διασυνδέσεις τους σε ελλαδικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: