Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Δελτίο τύπου της «Ανοιχτής παρέμβασης» του Δήμου Δοξάτου σχετικά με την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9

-Την Παρασκευή 13/2/2015 στο Δημαρχείο Καλαμπακίου κλήθηκε σε τακτική συνεδρίαση (2η) και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου.

 Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι 22 (3 από την Ανοιχτή Παρέμβαση 7 από την Μείζονα Αντιπολίτευση και 12 από την Συμπολίτευση).

-Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η «Ανοιχτή Παρέμβαση» έθεσε στο Δήμαρχο τα ερωτήματα:

Για τον Τ.Α.Ρ. Το όλο θέμα έχει «τελματώσει» (το θέμα έθεσε ο κ. Φυρινίδης Ε.)

-Προτείναμε να καλέσουμε την νέα κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. για ενημέρωση.

- Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν το έχουμε παρατήσει και ότι θα έχει ραντεβού με τον υπουργό κ. Λαφαζάνη.

-Καμία κουβέντα, καμία αναφορά στο λαό του Δήμου Δοξάτου. Ενώ στον όμορο Δήμο Καβάλας ετοιμάζονται, δραστηριοποιούνται, εμείς………………..

Να υπενθυμίσουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Δημοτικής αρχής (42 ημέρες)  να καθαρογραφεί η απόφαση  με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι ομόφωνα όχι στον Τ.Α.Ρ.

Κάδοι Κομποστοποίησης: Ενώ από το γραφείο επικοινωνίας Δημάρχου (!) στάλθηκε δελτίο τύπου για το μοίρασμα κάδων κομποστοποίησης δεν αναφερόταν πουθενά με ποια διαδικασία θα μοιραστούν οι κάδοι. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί να μην καταθέσουν αίτηση. Αργότερα την ίδια μέρα αργότερα έπαιρναν τηλέφωνο από τη ΔΙΑΜΑΘ σε όσους θα πάρουν κάδο. Να σημειωθεί ότι οι μισοί κάδοι θα μοιραστούν στα σχολεία.

-Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι κανένας δεν ενδιαφερόταν, αλλά μόλις έκανε ανάρτηση στο facebook στη σελίδα του έγινε γνωστό και κατακλύστηκε το Δημαρχείο με αιτήσεις. -Ενημερωτικά τέσσερις αιτήσεις που έγιναν το μεσημέρι της 13/2/2015 έγιναν δεκτές και θα παραλάβουν κάδους κομποστοποίησης.

Κινητικότητα Υπαλλήλων: Παρατηρούμε ότι αρκετοί υπάλληλοι του Δήμου μας αποχωρούν, το γεγονός λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για το Δήμο μας;

-Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι δεν φεύγουν μόνο υπάλληλοι αλλά και έρχονται υπάλληλοι, ωστόσο η αποχώρηση υπαλλήλων βοηθά τη βιωσιμότητα του Δήμου.

ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.: Τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά ήταν: Ποια είναι η έδρα της κοινωφελούς επιχείρησης; Τι είναι η ΔΗΚΕΔΗΔ και άγεται και φέρεται η έδρα της και μεταφέρονται οι υπάλληλοι πότε στις Πηγές, πότε στο Δοξάτο και πότε στα Κύργια σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε προέδρου της;

-Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι «δεν με ενδιαφέρει η έδρα, αλλά παρότι δέχομαι εισηγήσεις από ειδικούς να κλείσει η επιχείρηση, θα την αναβαθμίσουμε γιατί είναι

πολύτιμο εργαλείο».

-Ποιος ο λόγος ύπαρξης των ειδικών που ασχολούνται με τέτοιου είδους επιχειρήσεις;

-Η άποψη της Ανοιχτής Παρέμβασης είναι να κλείσει η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. και οι λίγες αρμοδιότητες της να μεταφερθούν στο Δήμο.

-Δεν έγινε κουβέντα για το ότι ¨ερήμωσε¨ το Δημοτικό Κατάστημα Δοξάτου και γέμισαν τα Κύργια όπως αναφέρει στο φύλλο της με αριθμό 273 η εφημερίδα «ΝΕΑ των Κυργίων». Και αναρωτιόμαστε: Αυτή είναι η προοπτική του Δήμου Δοξάτου;

Αγροτικό Ιατρείο Αγίου Αθανασίου: Οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας, διαμαρτύρονται, γιατί βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κρύο, στο διάδρομο της εισόδου του Δημοτικού Καταστήματος, ενώ τα γραφεία θερμαίνονται με κλιματιστικά. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είναι συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι. 

Αδέσποτα: Διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα καθώς περά από την ανύπαρκτη από πλευράς Δήμου περίθαλψη τους, επιτίθενται σε περαστικούς.

-Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι περιμένει τις προτάσεις μας.

-Η απάντηση μας είναι ότι υπάρχουν αρμόδιοι (κτηνίατροι, Φιλοζωικές, κλπ) αλλά και νομοθεσία. Ας ζητήσει την γνώμη τους και τις προτάσεις τους και όχι να προβάλλει συνεχώς ως δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος.

 -Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν δύο (2) θέματα, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα.

1ο θέμα: «Συμμετοχή του δήμου Δοξάτου στην Κοινωνική Σύμπραξη που θα συσταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. Δ23/οικ.49505/3609/22-12-2014 Πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, για υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD), για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020».

Παρατήρηση: Η Ανοιχτή Παρέμβαση κατέδειξε την προχειρότητα σε σχέση με τις ημερομηνίες, γιατί το έγγραφο από το Δήμο έχει πρωτόκολλο 12/2/2015, η καταληκτική ημερομηνία είναι 13/2/2015, και το χρονοδιάγραμμα της σύμπραξης αναφέρει ότι η 1η έκθεση πεπραγμένων πρέπει να ολοκληρωθεί στις 13/2/2015. Έκθεση τέτοια δεν υπήρχε.

2ο θέμα: «Εισήγηση στο Δ.Σ. για κάλυψη δαπανών κινητής μονάδας μαστογραφίας» (400€).

-Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω τακτικά θέματα, τα οποία ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από τα 22 παρόντα μέλη του Δ.Σ.

«Λήψη απόφασης για έγκριση 2ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015».  

Καταψηφίσαμε το θέμα γιατί ενώ ακόμη ¨χθες¨ ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου και άρχισαν οι αναμορφώσεις. Αυτό γίνεται, γιατί ο προϋπολογισμός δεν ήταν προϊόν σύνθεσης και διαβούλευσης όλων μας, αλλά μία πρόχειρη και ελλιπής καταγραφή από πλευράς της Δημοτικής Αρχής.

«Λήψη απόφασης για έγκριση τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2015».

Τα ίδια ισχύουν και για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δοξάτου. Η προχειρότητα στο μεγαλείο της!

«Λήψη απόφασης για έγκριση του  Προϋπολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δοξάτου (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.), οικονομικού έτους 2015».

Καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμού της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. οικονομικού έτους 2015, γιατί δεν υπήρχαν συγκριτικά στοιχεία για το παρελθόν έτος, αλλά και γιατί, ενώ η Δημοτική αρχή διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δηλώνει δια του προϋπολογισμού ότι θα επιχορηγήσει την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. με 200.000€ 

«Λήψη απόφασης για έγκριση της Εισηγητικής Έκθεσης που αφορά στη χρηματοδότηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δοξάτου (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ.) από το Δήμο Δοξάτου για το οικονομικό έτος 2015».

Τα ίδια ισχύουν και για την Εισηγητική Έκθεση που αφορά στη χρηματοδότηση της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. από το Δήμο Δοξάτου για το οικονομικό έτος 2015.

«Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παροχή γνωμοδότησης που αφορά στη μείωση μισθώματος κυλικείου Δοξάτου».

Ζητήσαμε την απόσυρση του θέματος, γιατί σύμφωνα με το ν. 4071/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 4) αρμόδιο για την απόφαση είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ειδάλλως γιατί να υπάρχει Ν.Π.Δ.Δ.; Αυτά όσον αφορά το τυπικό του θέματος.

Σε σχέση με το ουσιαστικό της υπόθεσης, καμία μείωση δεν επιτρέπεται σε συμβάσεις που υπογράφηκαν μετά την 1η Ιουνίου 2010. Επομένως προς τι η γνωμοδότηση;

«Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας».

Υπερψηφίσαμε το θέμα, γιατί είναι μοναδιαία υπόθεση.

«Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας».

Υπερψηφίσαμε το θέμα, γιατί είναι μοναδιαία υπόθεση.

«Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας».

 Καταψηφίσαμε το θέμα, γιατί είναι ίδια υπόθεση με το 7ο θέμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ανοιχτή Παρέμβαση θεωρώντας ότι η αμοιβή είναι μεγάλη, καταψήφισε πέντε (5) αντίστοιχα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου (30-1-2015).

«Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παροχή γνωμοδότησης και σύνταξης πρακτικού εξώδικου συμβιβασμού για αιτήσεις καταβολής αποζημιώσεων».

Καταψηφίσαμε το θέμα, γιατί είναι ήδη μεγαλύτερη η αμοιβή από την προβλεπόμενη εκ των κειμένων διατάξεων στη γνωμοδότηση για  υπόθεση του 5ου θέματος, πόσο μάλιστα και για δεύτερη γνωμοδότηση.

«Λήψη απόφασης για καθορισμό αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Ειρηνοδικείου Δράμας».

Καταψηφίσαμε το θέμα, γιατί είναι ήδη μεγαλύτερη η αμοιβή από την προβλεπόμενη εκ των κειμένων διατάξεων.

Το 11ο θέμα: Λήψη απόφασης για τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 222/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Αναστολή ή μη λειτουργίας παιδικών χαρών Δήμου Δοξάτου».

Αποσύρθηκε από τη Δημοτική Αρχή!!!!!!!!!

Το 12ο θέμα: «Έγκριση διενέργειας εκλογών του Τοπικού Συμβουλίου Νέων της Δημοτικής Ενότητας Δοξάτου, για την πλήρωση κενών θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου».

Ψηφίστηκε ομόφωνα και ορίστηκε ημερομηνία το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 για τη συμπλήρωση των τεσσάρων (4) κενών θέσεων του Το.Συ.Ν. Δοξάτου.





Καλαμπάκι, 18-2-2015                    Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της

                                        ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

                                        Βούλα Καραγιαννίδου-Συμεωνίδου

                                         Ελένη Κωνσταντινίδου

                                                    Μιχάλης Γ. Παπάζογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: