Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Χρησιμοποιώντας προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, 29-χρονος με απατηλό τρόπο κατάφερε σε έξι (6) γυναίκες να του επιτρέψουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους και ανέσυρε πλήθος ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων.


Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου.

Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 29χρονου ημεδαπού, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση.

Με τη μέθοδο αυτή κατάφερε να πείσει τουλάχιστον έξι (6) γυναίκες να του επιτρέψουν την πρόσβαση στους υπολογιστές τους, από όπου ανέσυρε πλήθος ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων.

-Αναλυτικά:

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε σε παραβίαση απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών, μέσω διαδικτύου, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός 29χρονου ημεδαπού.

-Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εξειδικευμένη έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο 29χρονος χρησιμοποιούσε προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να αποκτήσει με παράνομο τρόπο πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων.

-Ειδικότερα, με απατηλές μεθόδους κατάφερε να πείσει τουλάχιστον έξι (6) γυναίκες να του επιτρέψουν πρόσβαση, μέσω ειδικού προγράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών, από όπου και ανέσυρε-αντέγραψε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, σε ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.). Σε μία ακόμα περίπτωση αποπειράθηκε να αποκτήσει πρόσβαση, με την ίδια τακτική, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

-Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης του (Modus Operandi), ο 29χρονος μέσω συγκεκριμένου προφίλ που διατηρούσε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες.

-Στη συνέχεια, έστελνε αιτήματα φιλίας στις παθούσες, καθώς και σε διαδικτυακές τους φίλες. Υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως διάφορους προσωπικούς υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, με στόχο τη δοκιμή της ισχύος και της αποτελεσματικότητας ενός νέου προγράμματος ενάντια στους ιούς.

-Αφού έπειθε τις παθούσες με τον ανωτέρω απατηλό τρόπο, τους ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης στον υπολογιστή τους, με το οποίο αποκτούσε, εν αγνοία τους, πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά τους συστήματα, και στη συνέχεια ανέσυρε-αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων (ψηφιακά αρχεία).

-Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων, υπήρξε συνεργασία με την αρμόδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης. Από την μεθοδική αστυνομική διαδικτυακή έρευνα προέκυψε η εμπλοκή του 29χρονου στην υπόθεση.

-Πρωινές ώρες σήμερα (26.02.2015), κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε νομότυπη έρευνα στην οικία του στην Αθήνα. Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα των εξειδικευμένων αστυνομικών, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του στην υπόθεση, ενώ β ρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας (1) φορητός Η/Υ και δύο (2) ακόμη φορητοί υπολογιστές αφής (tablets), τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

-Σημειώνεται ότι σε βάρος του 29χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συναφείς ποινικές πράξεις και είχε συλληφθεί στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

-Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση αυτή, σε βάρος του 29χρονου, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

-Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID


http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: