Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η βροχή έκλεισε τις μέλισσες στις κυψέλες.

Συμπίεση τιμών στο μέλι από εισαγωγές και Ελληνοποιήσεις καταγγέλλουν οι παραγωγοί.
Τον Ιούνιο η πρώτη εικόνα για το ανθόμελο στη Χαλκιδική
-Μετά από δύο καταστροφικές χρονιές για το μέλι στον Νομό Χαλκιδικής, οι μελισσοπαραγωγοί ευελπιστούν σε καλύτερα αποτελέσματα φέτος. Ωστόσο, όπως λένε, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη αφού τα πάντα εξαρτώνται από όπως καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον διευθυντή Παραγωγής του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων», Ιωάννη Καραδήμο, οι καιρικές συνθήκες, μέχρι αυτήν τη στιγμή, είναι απρόβλεπτες.
«Ο χειμερινός καιρός, που παραμένει, δεν όπως επιτρέπει να κάνουμε εκτιμήσεις για φέτος. Περιμένουμε να βγουν τα ανθόμελα, η παραγωγή των οποίων ξεκινά τον Ιούνιο» σχολίασε ο κ. Καραδήμος. Όπως υπογραμμίζει, η περσινή χρονιά στη Χαλκιδική για την παραγωγή ανθόμελου, πευκόμελου και δασόμελου ήταν καταστροφική, ενώ πρώτη εικόνα για το ανθόμελο φέτος θα υπάρχει στα μέσα Ιουνίου, για τα δασόμελα μέσα στον Ιούλιο και για τα πευκόμελα από τον Αύγουστο και έπειτα.
Καταστροφή σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
-Ως τη «χειρότερη χρονιά πανελλαδικά» χαρακτηρίζει τη φετινή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου και επί 50 χρόνια μελισσοκόμος, Θανάσης Κοπανούδης, αποδίδοντάς τη στις πολλές βροχοπτώσεις. «Όπως και να έχει, τα μελιτοφόρα άνθη πέρασαν». Το χαλάζι, μαζί με τις βροχές, προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή και οι απώλειες είναι στο 100%. «Δεν μπορεί να συλλεχθεί μέλι, γιατί δεν υπάρχει μέλι», υπογράμμισε.
-Αναφερόμενος στη Θάσο, σχολίασε πως δεν θυμάται παρόμοια χρονιά, χαρακτηρίζοντας την ως «απόλυτη καταστροφή». Μόνη ελπίδα των παραγωγών είναι, όπως επεσήμανε, «να αλλάξει ο καιρός και να δούμε ποια είναι μελιτοφόρα παραγωγή για να πάμε», αφού δυστυχώς ο κύκλος του πευκόμελου έκλεισε και η ακακία που είναι στην εποχή της δεν καταφέρνει να βγάλει τα μελίσσια από τις κυψέλες.
-Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλη Χριστοδούλου, οι καιρικές συνθήκες για την παραγωγή είναι πρωτοφανείς, αφού «τα μελίσσια δεν έφτασαν καν σε επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης, και η όποια δραστηριότητά τους περιορίζεται μέσα στην κυψέλη, χωρίς νέκταρ -λόγω των σχεδόν καθημερινών βροχοπτώσεων-, κάτι που απαιτεί διαρκή υποστήριξη από τον παραγωγό». Ενώ, όπως επεσήμανε, «λόγω του στρεσαρίσματος δημιουργούνται βασιλοκελιά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σμηνουργίες που υποχρεώνουν τον μελισσοκόμο σε διαρκή παρουσία στο μελισσοκομείο, ώστε να κυνηγάει τα σμήνη που φεύγουν».
-Η βασική ανοιξιάτικη νομή για την περιοχή, που ήταν το ρείκι, δεν έδωσε φέτος καθόλου, ενώ και η ακακία αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς το ξεκίνημα τους ανθοφορίας τους συνέπεσε με βροχές. «Πέρυσι τέτοια εποχή, οι παραγωγοί είχαν κάνει και δεύτερο τρύγο», σχολίασε ο κ. Χριστοδούλου, χωρίς να αποκλείει κατά την επόμενη νομή να δουν μια σημαντική ανάπτυξη στο παλιούρι, μελισσοκομικό φυτό που δίνει ποσότητα μελιού, αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες (βροχή και αέρας) κατά τον Μάιο που ανθοφορεί. «Τη συγκεκριμένη εποχή, υπό κανονικές συνθήκες, οι μελισσοκόμοι κάνουν μόνοι τους βασιλοτροφία και φτιάχνουν μελίσσια για την επόμενη χρονιά, μόνο που φέτος δεν έκαναν ούτε τρύγο» σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι την εξαιρετική περσινή άνοιξη διαδέχτηκε παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι.
 Απώλεια μελισσοσμηνών στη Θεσσαλία
-Προβληματισμένοι από τα παιχνίδια του καιρού και οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι μέχρι τώρα μετρούν σημαντικές απώλειες σε μελισσοσμήνη, ενώ πλέον ελπίζουν το επόμενο κρίσιμο διάστημα να έχουν σύμμαχο τον καιρό. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστας Καλαπούτης, «κατεγράφησαν απώλειες από τους αλόγιστους ψεκασμούς φυτοφαρμάκων, κυρίως τον Μάρτιο, στα δέντρα, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπήρξαν και ασθένειες που δεν καταπολεμήθηκαν αποτελεσματικά». Ο καιρός δημιούργησε πρόβλημα στην επικονίαση και ιδιαίτερα στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς και της ακακίας (ιδίως οι ισχυροί άνεμοι), ενώ η άνοιξη δεν ήταν φυσιολογική, αφού μία έβρεχε, μία ο υδράργυρος ανέβαινε στα ύψη.
-Η συγκομιδή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αρχικά με το παλιούρι. Τέλος Μαΐου θα ακολουθήσει η καστανιά, από την οποία οι μελισσοκόμοι έχουν προσδοκίες και στη συνέχεια στην ορεινή Θεσσαλία το έλατο. «Τα έλατα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δώσει παραγωγή λόγω του καιρού. Ελπίζουμε, ωστόσο, να το κάνουν φέτος». Τέλος, κάποιοι Λαρισαίοι μελισσοκόμοι θα μεταβούν το καλοκαίρι στην Εύβοια για να αξιοποιήσουν το πεύκο.
-Της όλα δείχνουν φέτος θα υπάρξει μείωση μελισσοσμηνών, η οποία στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπολογιστεί, οπότε ανάλογη θα είναι και η μείωση της παραγωγής» καταλήγει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου.
Οι βροχές μπλόκαραν τα μελίσσια της Πελοποννήσου στην ανθοφορία
-Μουδιασμένοι είναι και οι μελισσοκόμοι στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, Γιώργο Λάγιο, «η αστάθεια του καιρού τον Απρίλη και τον Μάιο δεν μας βοηθά καθόλου, σε αντίθεση με τον Μάρτιο». Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ανθόμελου οι ποσότητες είναι ακόμη μηδαμινές. «Άγνωστο είναι τι θα γίνει με το μέλι από πορτοκάλι, ενώ θα περιμένουμε στην πορεία το θυμάρι και το έλατο», σχολίασε ο ίδιος, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών στα ραντίσματα, ώστε να μην καταστρέφουν τα μελίσσια. «Φέτος χάθηκαν σμήνη από μελίσσια στην Αργολίδα και τα ραντίσματα συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος.
-Σε ό,τι αφορά την περιοχή του, χάθηκαν οι πρώιμες ανθοφορίες από τις συνεχόμενες βροχές. «Τώρα περιμένουμε την έναρξη για τον έλατο και μετά το θυμάρι», δήλωσε.
Μεγαλύτερη αισιοδοξία για τους μελισσοκόμους σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα
-Πιο θετικοί εμφανίζονται οι παραγωγοί σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα. «Το 2018 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές, με την πτώση στην παραγωγή να υπολογίζεται στο 60% για το σύνολο του μελιού που παράγεται στην Κρήτη» παρατηρεί ο Ηλίας Χαλακατεβάκης, μελισσοκόμος στα Χανιά, μέλος ΔΣ της ΟΜΣΕ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού. «Το κενό στην ανθοφορία του Μαΐου που παρατηρούνταν άλλες χρονιές δεν υπήρχε φέτος, καθώς τα βότανα δείχνουν δυνατά, οπότε εάν στο εξής κάνει καλές θερμοκρασίες –της τάξεως των 25-32οC– και υγρασία το βράδυ, η χρονιά θα κινηθεί πολύ καλά», εκτίμησε.
-Παρόλο που εντοπίζεται μία οψιμότητα στην παραγωγή, η οποία εκτιμάται σε 15-20 ημέρες, δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει ο τρύγος των πρώτων μικρών ποσοτήτων ανοιξιάτικου μελιού. «Μπορεί να πάει λίγο πίσω η χρονιά, αλλά το ότι ο καιρός παραμένει ακόμη ανοιξιάτικος δεν είναι απαραίτητα κακό για την παραγωγή, αρκεί να επικρατήσουν καλές συνθήκες το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Νικόλαος Μπιρλιράκης.
-Η παραγωγή του κύριου όγκου αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου κι έπειτα, αφού τις σημαντικότερες ποσότητες, περίπου το 80%-85% της συνολικής παραγωγής της Κρήτης αφορά τα θυμαρόμελα και τα πευκοθυμαρόμελα.
-Στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον γ.γ. του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, Βασίλη Αλιχό, η πλούσια φετινή ανθοφορία γεννά προσδοκίες της μελισσοκόμους, ωστόσο η σεζόν βρίσκεται στο ξεκίνημά της, οπότε κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα την εξέλιξη. «Ταμείο θα κάνουμε μετά τον τρύγο του πεύκου κατά της μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, μια και μιλάμε για το 70% της παραγωγής μελιού» δηλώνει, αποδίδοντας το καλό ξεκίνημα σε θέμα συγκυριών.
«Οι συνεχείς εναλλαγές και αντιφάσεις του καιρού δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον, αφού αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για βροχές τον Ιούνιο -περίοδο που οι παραγωγοί πρέπει να είναι στα βουνά- τότε το θετικό πρόσημο θα γίνει αρνητικό» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Θυμάρι και έλατο περιμένουν οι μελισσοκόμοι στη Στερεά
-Η πλούσια ανθοφορία της άνοιξης στην περιφέρεια δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, αφού οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν τις μέλισσες στις κυψέλες τους, με αποτέλεσμα να μην αναζητήσουν τροφή. Ο καιρός επηρέασε αρνητικά και διάφορα μελισσοκομικά φυτά, οψιμίζοντας την ανθοφορία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το θυμάρι, η ανθοφορία του οποίου αναμένεται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως ανέφεραν μελισσοκόμοι της περιοχής, δίνοντας, ωστόσο, μεγαλύτερη βαρύτητα στο έλατο.
-Η συλλογή μελιού θα αρχίσει τον Ιούνιο, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε μία καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι. Το Κέντρο Μελισσοκομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος βρίσκεται ήδη σε διεργασία ελέγχου της παραγωγής, προωθώντας παράλληλα και το πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας με την αγορά νέων κυψελών. Στελέχη του Κέντρου συμφωνούν με την εκτίμηση των παραγωγών για μία χρονιά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή. Εφιστούν, ωστόσο, την προσοχή των παραγωγών σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς των καλλιεργειών, αλλά και τις ασθένειες των μελισσών.
Των Μαρία Αμπατζή, Μαρία Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου


Δεν υπάρχουν σχόλια: