Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Για το 2023 μετατίθεται η εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.


-Για το 2023 µετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η επιβολή του «πράσινου» τέλους άρδευσης στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικό δηµοσίευµα της Agrenda, πριν από ένα χρόνο. Την υπόσχεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην αντιπροσωπεία των αγροτών αποκάλυψε µιλώντας στην Agrenda στο περιθώριο της συνάντησης της ∆ευτέρας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νοµού Λάρισας (ΕΟΑΝΣΛ) Ρίζος Μαρούδας.

-Υπενθυµίζεται, ότι όταν θεσµοθετηθεί το εν λόγω τέλος, οι υψηλότερες χρεώσεις για τους µεγάλους αγρότες θα έλθουν, γιατί η µεταβλητή χρέωση, που θα επιβάλλεται πλέον στους χρήστες αρδευτικού νερού θα αυξάνεται, βάσει της αύξησης της κατανάλωσης, «αποτελώντας κίνητρο για τη µείωση της υπερκατανάλωσης».

-Όπως αναφέρουν στην Agrenda στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος «το τέλος άρδευσης, για όποιες περιπτώσεις ενεργοποιηθεί, θα φέρει χρεώσεις στους αγρότες, που δεν θα ξεπερνούν το 1 λεπτό ανά κυβικό µέτρο».

-Το σύστηµα χρέωσης θα αποτελείται από δύο µέρη: α) ένα σταθερό τέλος και β) ένα µεταβλητό τέλος ανά µονάδα νερού (ογκοµετρική χρέωση ανά κυβικό µέτρο κατανάλωσης νερού), το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης αποτελώντας κίνητρο για τη µείωση της υπερκατανάλωσης λαµβάνοντας υπόψη τις σχετικές προβλέψεις των Σχεδίων ∆ιαχείρισης ΛΑΠ, τους κώδικες ορθών γεωργικών πρακτικών, την κοινή υπουργική απόφαση Φ16/6631/01-06-1989 (Β’ 428) «Προσδιορισµός ανώτατων και κατώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση του νερού στην άρδευση» καθώς και σχετικούς δείκτες αναφοράς ανά είδος καλλιέργειας, µέθοδο άρδευσης και κλιµατική ζώνη.

Μπίκας Αλέξανδρος|  11/02/2018 - 01:37 πμ
Πηγή: http://www.agronews.gr/green-report/thesmika/arthro/164420/gia-to-2023-metatithetai-i-efarmogi-tou-perivallodikou-telous-ardeusis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: