Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Με τον κηδεμόνα οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών σε ίντερνετ καφέ.


-Διερευνάται η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης για την είσοδο των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση της στην Βουλή.

-Συγκεκριμένα στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομίας η Γενικής Γραμματεία Εμπορίου με έγγραφο της που παρουσιάζουν τα dikaiologitika news, κάνει ουσιαστικά γνωστό ότι επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου αν και δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να αφορά την αδειοδότηση και τη λειτουργία άσκησης δραστηριότητας παροχής προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου, που να άπτεται των αρμοδιοτήτων της.

-Σύμφωνα με την σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπειρικά διαπιστωμένο από όλους ότι, στα ίντερνετ καφέ η πλειονότητα των θαμώνων και χρηστών των υπολογιστών είναι ανήλικοι.

-Στην παραπάνω διαπίστωση προβαίνει και ο Συνήγορος του Παιδιού στα Συμπεράσματα Δημόσια Διαβούλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ.

-Σύμφωνα με το Συνήγορο «µεγάλος αριθµός ανηλίκων –πολλές φορές µάλιστα ακόµη και ηλικίας κάτω των 12 χρόνων– ιδίως δε στην περιφέρεια, παραµένει για πολλές ώρες µέσα στα εν λόγω καταστήµατα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή χρησιµοποιώντας µε άλλους τρόπους την πρόσβαση στο διαδίκτυο, µε σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη σωµατική τους υγεία όσο και την ψυχική τους, αφού συνήθως δεν υφίσταται κανένας έλεγχος των πληροφοριών, των εικόνων ή των παιχνιδιών, στα οποία έχουν πρόσβαση τα παιδιά».

-Μια μικρή έρευνα του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία των ίντερνετ καφέ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι από θολό έως ανύπαρκτο.
-Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να επιτρέπεται η είσοδος ανηλίκων που δεν έχουν συµπληρώσει το 14ο έτος ηλικίας τους στα καταστήµατα προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου µόνο µε τη συναίνεση των ασκούντων την γονική τους µέριµνα ή τρίτων προσώπων στα οποία έχει ανατεθεί η φροντίδα τους.

-Η συναίνεση αφορά το κάθε κατάστηµα ξεχωριστά, δίνεται µε έγγραφο, στο οποίο περιέχονται στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του συναινούντα, και παραδίδεται αυτοπροσώπως. Η έγγραφη συναίνεση να τηρείται στο κατάστηµα και επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου από τις αρµόδιες αρχές.

-Η είσοδος ανηλίκων άνω των 14 γίνεται µε υποχρεωτική επίδειξη της ταυτότητας ή άλλου στοιχείου που αποδεικνύει την ηλικία τους.

-Επίσης να μην επιτρέπεται η παραµονή ανηλίκων κάτω των 16 χρόνων στα καταστήµατα αυτά µετά τις 11 µµ, εκτός αν συνοδεύονται από τον ασκούνται την επιµέλειά τους. Παράλληλα να προβλέπεται διαδικασία ελέγχου και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων που αφορούν την αδειοδότηση και λειτουργία των καταστηµάτων.

-Ο έλεγχος της τήρησης των παραπάνω προβλέψεων ανατίθεται στη δηµοτική αστυνοµία, στο πλαίσιο των γενικότερων καθηκόντων της για έλεγχο της τήρησης των διατάξεων σχετικών µε την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστηµάτων.
Πηγή:http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/154747/me-ton-kidemona-oi-anilikoi-kato-ton-14-eton-se-internet-kafe
Copyright © dikaiologitika newsΔεν υπάρχουν σχόλια: