Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Έρχεται πακέτο πληρωμών συνολικού ύψους 100 εκατ. Ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Πακέτο πληρωμών ετοιμάζεται να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ που θα αφορούν συνδεδεµένες σε ρύζι, βιοµηχανική ντοµάτα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση και ζωικά (πρόβειο και βόειο κρέας).

-Τα στοιχεία, με τον αριθμό των στρεμμάτων και τους δικαιούχους, έχουν κατατεθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥπΑΑΤ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις, που θα αναφέρουν το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης ανά προϊόν για τις παραπάνω συνδεδεμένες.

-Άν οι αποφάσεις υπογραφούν μέχρι την Τρίτη (30/5/), τότε οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τέλος της εβδομάδας, δηλαδή Παρασκευή (2/6). Αν δεν υπογραφούν οι αποφάσεις τις επόμενες ώρες, τότε οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν στις 6-7 Ιουνίου. Μαζί θα πληρωθούν και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου καθώς και εκκρεµότητες από βασική, πράσινη ενίσχυση και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας του 2016. Στο μεταξύ μπλόκο στην πληρωµή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου για το 2015 φέρνει η καθυστέρηση στο κλείσιµο της αξιολόγησης, µεταφέροντας την όλη διαδικασία τουλάχιστον ένα µήνα πίσω (πάμε για τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου).

-Τα καθεστώτα συνδεδεμένων που θα πληρωθούν αφορούν: Βιομηχανική ντομάτα Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους συνδεδεμένης ενίσχυσης θα φθάσει τα 3,1 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι της είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

-Παραδίδουν τουλάχιστον 50 τόνους/εκτάριο βιομηχανικής ντομάτας, από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους.

-Παραδίδουν το προϊόν σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών.

-Διαθέτουν τουλάχιστον 1 στρέμμα επιλέξιμης έκτασης αγροτεμαχίου. Υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης στην ειδική θέση του εντύπου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

-Υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνημμένα με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης τα επίσημα παραστατικά.

-Διατηρούν τουλάχιστον για 2 έτη τα επίσημα παραστατικά, τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ρύζι Το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους συνδεδεμένης ενίσχυσης θα φθάσει τα 7,9 εκατ. ευρώ.

-Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν ρύζι σε επιλέξιμες εκτάσεις και: Χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

-Παραδίδουν τουλάχιστον 400 κιλά/στρέμμα προϊόντος σε εμπόρους δημητριακών, μύλους και συνεταιρισμούς/οργανώσεις αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της Ενιαίας Αίτησης. Για φέτος, είχε δοθεί παράταση έως τις 28 Μαρτίου 2016.

-Υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης στην ειδική θέση του εντύπου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

-Διατηρούν τα αποδεικτικά παράδοσης του ρυζιού στους εμπόρους δημητριακών, μύλους και ενώσεις αγροτών για 3 έτη. Πορτοκάλια προς χυμοποίηση

-Το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους συνδεδεμένης ενίσχυσης θα φθάσει τα 11,8 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους:

-Παραδίδουν πορτοκάλια για χυμοποίηση από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους τουλάχιστον 7 τόνους / εκτάριο καλλιεργούμενης έκτασης.

-Παραδίδουν το προϊόν σε Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις, Ομάδες και οργανώσεις παραγωγών ή σε οποιαδήποτε νέα νομική οντότητα με εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των εσπεριδοειδών που έχει συσταθεί μετά την 1/1/2015, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει τουλάχιστον 400 μέλη.

-Διαθέτουν τουλάχιστον 1 στρέμμα επιλέξιμης έκτασης αγροτεμαχίου. Υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης στην ειδική θέση του εντύπου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

-Υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνημμένα με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης τα επίσημα παραστατικά.

-Διατηρούν τουλάχιστον για 2 έτη τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

-Ζωικά Αντίστοιχα για τις ενισχύσεις των ζωικών στο πρόβειο και το αίγειο κρέας, ο προϋπολογισμός του 2016 για τα πεδινά είναι 11.364,614 ευρώ και για τα ορεινά στα 21.444.532 ευρώ, στο βόειο κρέας ανέρχεται στα 4.211.569 ευρώ.

-Για τους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα, για βοοειδή στα 4.450.000 ευρώ και για αιγοπρόβατα στα 25.196.819 ευρώ.

πηγή agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: