Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Σχεδόν οι μισοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν καπνίσει ένα τσιγάρο.


-Έρευνα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

-Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 46,2% ανέρχονται οι μαθητές που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα. Από αυτούς μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές λυκείων της Αθήνας. Η βλαβερή αυτή συνήθεια, δε, φαίνεται ότι είναι… ταξική, καθώς από τους μαθητές που ρωτήθηκαν σε μεγάλη έρευνα που έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, στα ιδιωτικά σχολεία το 63,6% απαντάει ότι δεν έχει καπνίσει και το 35,5% ότι έχει καπνίσει, ενώ στα δημόσια σχολεία το 51,3% των μαθητών δεν έχει καπνίσει και το 48,6% έχει καπνίσει.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

-Η έρευνα έγινε σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που φοιτούν σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (συνολικά 18 σχολεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και οκτώ σχολεία της Θεσσαλονίκης). Συγκεκριμένα σε 1.802 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαίδευσης (794 άτομα που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και 1.008 άτομα που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου).

Σύμφωνα με την έρευνα:

- Το 89,2% των μαθητών δηλώνει ότι έχει δει άλλους μαθητές να καπνίζουν στο σχολείο τους.

- Το 73,3% δηλώνει έχει δει εκπαιδευτικούς να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου και το 75,9% των ερωτηθέντων λέει δεν είναι καλό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να καπνίζουν σε διδακτικούς χώρους.

- Το 86,7% των ερωτηθέντων απαντάει ότι τις τελευταίες 30 ημέρες έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο που κάποιος καπνίζει και το 79,5% αναφέρει είναι υπέρ νομολογίας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

- Το 84,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ξέρουν το κάπνισμα προκαλεί ισχυρή εξάρτηση, αλλά το 44,5% θεωρεί ότι ο περιστασιακός καπνιστής δεν είναι εξαρτημένος. Πάντως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του καρκίνου του πνεύμονα και για την πιθανότητα καρδιακών νοσημάτων από το κάπνισμα.

Όπως προκύπτει ακόμη από τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε:

- Το 20,3% των μαθητών που καπνίζουν φοιτούν στη Γ' Λυκείου και το 33,5% αυτών σε λύκεια της Αττικής.

- Το 17,9% των καπνιστών μαθητών ξεκινούν το κάπνισμα στην ηλικία των 14 με 15 ετών και το μεγάλο ποσοστό του 9,15% στην ηλικία των 12 ή 13. Συνολικά το 14,2% ξεκινούν το κάπνισμα πριν τα 13!

- Το 18,15% των μαθητών κάπνισε τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ οι συστηματικοί καπνιστές εξ αυτών είναι το 8,7%. 

- Από αυτούς το 42,2% έχουν καπνίσει τις τελευταίες 10 ημέρες από 2 έως 10 τσιγάρα και το 23,8% περισσότερα από 11 τσιγάρα.

- Το 60% των ερωτώμενων μαθητών απαντά ότι καπνίζει έστω και ένας από τους γονείς τους.

Πηγή:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: