Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

70 χρόνια από την ίδρυση της 5ης Μοίρας Καταδρομών 1949 - 2019

-Η Ε’ Μοίρα Καταδρομών, γνωστή και ως η «Μαύρη Μοίρα», έχει ως έδρα της τη Δράμα και πιο συγκεκριμένα το στρατόπεδο “Παπαργύρη”. Από πολλούς θεωρείται η πλέον μάχιμη Μοίρα καταδρομών, μιας και συγκεντρώνει συχνά υψηλότατες βαθμολογίες στις ασκήσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
-Αποτελείται από 3 Λόχους Κρούσεως, ένα Λόχο Υποστηρίξεως (ΛΥΠ) κι ένα Λόχο Διοικήσεως (Λ/Δ). Κάθε Λόχος Κρούσεως απαρτίζεται από 4 Διμοιρίες, εκ των οποίων η μία είναι η Διμοιρία Υποστηρίξεως (ΔΥΠ), και η κάθε Διμοιρία με τη σειρά της αποτελείται από 3 Ομάδες, ενώ η ΔΥΠ χωρίζεται σε Ομάδα Πολυβόλων με 2 στοιχεία, Ομάδα Όλμων με 2 στοιχεία και Ομάδα Αντιαρματικών με 3 στοιχεία.
-O ΛΥΠ αποτελείται από τη Διμοιρία Πολυβόλων με 6 στοιχεία, Διμοιρία Όλμων με 8 στοιχεία και τη Διμοιρία Αντιαρματικών με 6 στοιχεία MILAN. Σύμφωνα με την παράδοση, ο κάθε Λόχος Κρούσεως διατηρεί ξεχωριστή ονομασία, όπως συνέβαινε με τους πρώτους ΛΟΚ που είχαν δημιουργηθεί.
-Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης διεξάγεται στα βουνά της Ελλάδας και οι δυνάμεις αυτές ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, στην επιβίωση και στον ανορθόδοξο πόλεμο. Οι ορεινές μοίρες καταδρομών Β’ ΜΚ, Δ’ ΜΚ, Ε’ ΜΚ, είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Ορεινών Καταδρομέων (Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δράμα). Λόγω των ευαίσθητων αποστολών που θα κληθούν να αναλάβουν η εκπαίδευσή τους είναι υψηλού επιπέδου. Η επάνδρωσή της στηρίζεται στην εθελοντική κατάταξη τόσο των μόνιμων όσο και των εφέδρων. Η εκπαίδευσή τους είναι πολύ σκληρή και άκρως απαιτητική.
-Η Ε’ Μοίρα μια χρονιά αυτές τις ημέρες, οι άντρες της 5ης Μοίρας Καταδρομών που εδρεύει στη Δράμα, εκπαιδεύονται στα χιόνια του Φαλακρού! Αυτές τις ημέρες, οι σκληροτράχηλοι καταδρομείς της 5ης Μοίρας Καταδρομών της Δράμας, οι γνωστοί μας λοκατζήδες, κάνουν ασκήσεις στις πλέον δύσκολες και σκληρές καιρικές συνθήκες, στα χιόνια του Φαλακρού.
-Η Ε’ Μοίρα Καταδρομών, γνωστή και ως η «Μαύρη Μοίρα», από πολλούς θεωρείται η πλέον μάχιμη Μοίρα καταδρομών, μιας και συγκεντρώνει συχνά υψηλότατες βαθμολογίες στις ασκήσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
-Σκοπός της εκπαίδευσης είναι η εξοικείωσή τους στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Η εκπαίδευση, η οποία λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Φαλακρού, διεξάγεται με έμφαση στην ατομική τακτική, στις ασκήσεις μικρών κλιμακίων, στις πορείες, στις βολές και στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
-Το ΚΕΟΑΧ εκπαιδεύει τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς για μάχη σε πολικές συνθήκες σε χιονοσκεπείς περιοχές. Διδάσκονται επιβίωση και μάχη σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, κατασκευή χειμερινών καταλυμάτων, εκμάθηση της τεχνικής του σκι, έρευνα – διάσωση, καθώς και ασκήσεις αμέσου αντιδράσεως.
-Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, γιορτάζει τη γενέθλιο ημέρα της, συμπληρώνοντας 70 χρόνια ζωής.
-Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην βάση της μοίρας, το Στρατόπεδο ”Παπαργύρη”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: