Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Απόγευμα Δευτέρας η προκαταβολή στους δικαιούχους αγρότες, τα μισά λεφτά και με το ζόρι στο τσεκ.


Οι πολλές φορές «άκυρο» σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών κάνουν και τον υπουργό διστακτικό να αναλάβει ευθύνη.

-Υπό το φόβο του… λογισμικού, κινείται η διαδικασία των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επιλέγει αυτή τη φορά τη μέθοδο της άτυπης ενημέρωσης και όχι της επίσημης ανακοίνωσης για να πει ότι… τα όποια χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των παραγωγών το απόγευμα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι σήμερα το βράδυ.

-Η άτυπη ενημέρωση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρμόδιο οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα 7 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών της χώρας το 90% της βασικής ενίσχυσης.

-Με βάση τις εκτιμήσεις του Οργανισμού και της Τράπεζας Πειραιώς, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τις απογευματινές ώρες και μετά».

Είναι σαφές ότι οι πολλές φορές «άκυρο» που έχουν ακουσθεί μέχρι σήμερα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών των παραγωγών κάνουν και τον ίδιο τον υπουργό διστακτικό να αναλάβει ευθύνη, επικαλούμενος (και ο ίδιος) ενημέρωση από τον αρμόδιο οργανισμό (ΟΠΕΚΕΠΕ).

-Μεγάλη βέβαια είναι η σύγχυση που υπάρχει σε ότι αφορά το ύψος της προκαταβολής, αφού «το 90% της βασικής ενίσχυσης» που αναφέρεται συνεχώς (και σήμερα) από την πλευρά του υπουργείου, είναι παραπλανητικό και δεν σημαίνει το 90% των χρημάτων που έχουν να λαβαίνουν οι δικαιούχοι αλλά μετά βίας το 50%, δηλαδή τα μισά απ’ αυτά.

-Σημειωτέον ότι με βάση τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ η «βασική ενίσχυση» αντιστοιχεί στο 60% των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή του συνόλου του τσεκ και επ’ αυτού οι αγρότες έχουν να περιμένουν μέχρι το βράδυ το 90% και επί της ουσίας κάτι λιγότερο από τα μισά λεφτά. Εκτός πληρωμής θα είναι το «πρασίνισμα» που αντιστοιχεί στο 30%, οι συνδεδεμένες (8%) και το πριμ των νέων γεωργών (2%).

-Eν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις αγροτών από όλη τη χώρα στο αντίκρισμα των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που έχουν αναρτηθεί στο υπό διάλυση μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους νεοεισερχόμενους στο σύστημα των ενισχύσεων, καθώς ξεκινούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό του μέσου όρου της ενίσχυσης που προβλέπεται για τις αντίστοιχες κατηγορίες (αροτραία, μόνιμες, βοσκοτόπια) και διαχέονται σε όλο το φάσμα των δικαιούχων.

-Όπως όλα δείχνουν μετά την αποψινή πληρωμή και εφόσον τελικά αυτή καταστεί δυνατή, έρχεται νέος κύκλος ακόμα μεγαλύτερων αντιδράσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν μ’ αυτό που ο κάθε δικαιούχος αγρότης περίμενε σαν πίστωση στο λογαριασμό του και μ’ αυτό που τελικά πιστώνεται.


http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: