Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Φόρος 15% για ενοίκια χωραφιών ως 12.000 ευρώ και πάνω.


-Την αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% στο 35% για το εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση κι ενώ φουντώνουν τα σενάρια για «μικρές» αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και από τα φετινά εισοδήματα, τις οποίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

-Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2016, η περίοδος υποβολής των οποίων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στο Taxisnet το καλοκαίρι, όπως γίνεται συνήθως.

-Παράλληλα, για το 2016 προωθείται η μεγάλη «φορολογική μεταρρύθμιση» με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται να πάει στη Βουλή τον Φεβρουάριο, μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο πάνω στα θέματα της φορολογίας.

-Ειδικότερα για τα φετινά εισοδήματα προωθούνται οι εξής αλλαγές:

- Αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων με αύξηση των σχετικών συντελεστών

-Να σημειωθεί ότι η μνημονιακή συμφωνία προβλέπει την αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% στο 35% για το εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω.

- Αύξηση της φορολόγησης των αγροτών

-Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από τα φετινά εισοδήματα στο 20% από 13% αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει, ως αντιστάθμισμα, τις αποζημιώσεις από τη φορολογία. Βέβαια μιλώντας στην Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης επανέφερε το σενάριο για φόρο 13% στα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015.

-Ειδικότερα, όπως γράφει η Agrenda, το σενάριο για ελάφρυνση αγροτών για εισοδήματα που έλαβαν το 2105 με φόρο στο 13% αντί 20%, ίσως μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έφερε στο προσκήνιο εκδήλωση δυο αγροτικών συλλόγων στη Λακωνία.

-Οι σύλλογοι με ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι «για το φορολογικό ενώ όλοι πιστεύουμε πως οι δηλώσεις του 2016 (χρήση 2015) θα είχαν 13% φορολογία, από τι φαίνεται θα είναι τελικά με συντελεστή 20%».

Κληθείς να σχολιάσει στην Agrenda το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, που παρέστη στην εκδήλωση, ξεκαθάρισε πως απέστειλε στοιχεία στους ιθύνοντες των συλλόγων, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματα του 2015 θα φορολογηθούν με 13%, καθώς έτσι προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Νέα κλίμακα μισθωτών

-Εξάλλου, για τα εισοδήματα του 2016 φαίνεται πως εξετάζονται οι εξής αλλαγές:

-Nέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με «επαναπρογραμματισμό» της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται στον φόρο που προκύπτει με τη φορολογική κλίμακα. Υπάρχουν εισηγήσεις στο ΥΠΟΙΚ για αύξηση του φορολογικού βάρους σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

- Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης των μισθών.

- Καθιέρωση κοινής φορολογικής κλίμακας για όσους έχουν εισόδημα από μισθούς και ενοίκια.

- Αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι εισηγήσεις που έχει στο συρτάρι της η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου αλλά και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 33% στο ίδιο επίπεδο με τον  ανώτατο συντελεστής της φορολόγησης των μισθών που είναι σήμερα 42%.

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

- Nέες κλίμακες για τη φορολογία κεφαλαίου, δηλαδή στις γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές και μεταβιβάσεις με αλλαγές και στα αφορολόγητα όρια.

Μπίκας Αλέξανδρος|  08/12/2015 - 10:12 πμ

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: