Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δημάρχου Δοξάτου, κ.Δημήτρη Δαλακάκη, αναφορικά με τον αγωγό ΤAP και το λιγνιτικό κοίτασμα της Δράμας.


Οι Λιγνίτες, ο TAP και η Αποικία της Δράμας

- Καλώ όλους όσους εκπροσωπούν τον τόπο - Δημάρχους και συμβούλους, νομάρχη και νομαρχιακούς συμβούλους, συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις και τους εκπροσώπους μας Βουλευτές να λάβουν θέση.

- Καλώ επίσης και όσους θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, επίσης να λάβουν θέση.

- Πάρτε θέση για τον ΤΑΡ, πάρτε θέση για τους Λιγνίτες. -Αν παλέψουμε όλοι οι πολίτες μαζί, κανείς δεν μπορεί να μας κερδίσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

εν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ως μαθητής δημοτικού μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μου κατεβήκαμε με μαύρα μαντίλια σε πορεία στο κέντρο της Δράμας διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια εξόρυξης του λιγνίτη. Η αντίδραση και ο αγώνας τότε ήταν μαζικός και οι λιγνίτες που βρίσκονται στο υπέδαφος του πιο πλούσιου κάμπου της Ελλάδας έμειναν κρυμμένοι και η γη συνέχισε να καλλιεργείται από τους γεωργούς μας. Από την άλλη μεριά το λιγνιτικό κοίτασμα της Πτολεμαΐδας πλέον βαίνει προς εξάντληση... το αμέσως μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη παραμένει αυτό της Δράμας.

-Ο πιο έφορος κάμπος της Ευρώπης μαραζώνει. Τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν και οι γεωργοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές γεωτρήσεις με πανάκριβο πετρέλαιο που έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και έχει μειώσει δραματικά τα περιθώρια κέρδους.

-Τα κανάλια πλέον μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης δεν μπορούν να αποστραγγίσουν τον κάμπο και οι γεωργοί έχουν συνηθίσει πλέον να χάνουν τις παραγωγές τους και να περιμένουν υπομονετικά πότε θα τους αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τον κάμπο της Δράμας, κάποιοι όμως ασχολούνται με το υπέδαφος του κάμπου, με τον κρυμμένο όλεθρο που λέγεται λιγνίτης.

- Ο λιγνίτης θα βγει και θα ξεπουληθεί σε ξένους όταν εξαθλιωθεί ο κάμπος και οι αγρότες. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα δείτε εύπορους πολίτες να γίνονται λιγνιτωρύχοι. Λιγνιτωρύχοι γίνονται μόνον εξαθλιωμένοι οικονομικά άνθρωποι. Πιστεύετε άραγε πως αν έβρισκαν λιγνίτη στο Μανχάταν, ότι οι τραπεζίτες της wall street θα παρατούσαν τα πανάκριβα κοστούμια τους, θα γκρέμιζαν τους ουρανοξύστες τους και θα έτρεχαν να βρουν δουλειά στα λιγνιτωρυχεία;

-Το λιγνιτικό κοίτασμα της Πτολεμαΐδας πλέον βαίνει προς εξάντληση και το αμέσως μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη είναι αυτό της Δράμας. Παράλληλα, σταθερά ο κάμπος μας εξαθλιώνεται, η δε Δράμα το ίδιο σταθερά απομονώνεται και κάποιοι ήδη σκάβουν...

-Περιμετρικά του Παγγαίου όρους περνά ο κρατικός αγωγός φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, για την ιδιωτικοποίηση του οποίου ενδιαφέρθηκε τα τελευταία τρία χρόνια η SOCAR, η κρατική εταιρία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν. Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μνημονική υποχρέωση και η SOCAR είναι η μεγαλομέτοχος του ΤΑΡ, του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ευρώπη, χωρίς να τροφοδοτεί την χώρα μας όμως άμεσα με φυσικό αέριο και χωρίς να της δίνει ούτε καν τέλη διέλευσης...

-Ο Αγωγός ΤΑP ακολουθεί σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια την πορεία του αγωγού ΔΕΣΦΑ. Εξαίρεση; Το λιγνιτικό πεδίο της Δράμας. Το 2014 και χωρίς καμία σχετική διαβούλευση κατά ωμή παράβαση του κοινοτικού δικαίου, ο ΤΑΡ άλλαξε πορεία στην περιοχή μας και χαράχθηκε βορειότερα του ΔΕΣΦΑ προς την Δράμα και έτσι πλέον το ενεργειακό κοίτασμα της Δράμας είναι περικυκλωμένο από δύο ενεργειακούς αγωγούς.  

-O TAP ήδη αποκτά δικαίωμα δουλείας σε όλα τα χωράφια από τα οποία διέρχεται, και δημιουργεί ζώνη μήκους 18 χλμ μέσα στον δήμο μας όπου θέτει περιορισμούς στην καλλιέργεια της γης, και επιπροσθέτως μελλοντικά, λόγω του ΤΑΡ απαγορεύονται οι επεκτάσεις οικισμών, έχουν τεθεί ήδη περιορισμοί στην δόμηση, οι οποίοι θα αίρονται μόνο κατόπιν παροχής άδειας του ΤΑΡ.

-Αν λοιπόν η εταιρία που ήθελε να αγοράσει τον ΔΕΣΦΑ και που της ανήκει ήδη ο ΤΑΡ, δηλαδή η SOCAR, η Κρατική Εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, επιθυμεί να αδειοδοτήσει δραστηριότητα που σχετίζεται με το έδαφος, αδειοδοτεί.

-Η υπόθεση των λιγνιτών μαγειρεύεται τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τότε που η πολιτεία άφησε τους αγρότες και τα χωράφια τους στο έλεος του Κυρίου. 

-Και επανήλθε ιδιαιτέρως δυναμικά τα τελευταία χρόνια, την ίδια χρονική στιγμή που εμφανίστηκε ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ πρόκειται για πενήντα χρόνια να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τις βιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης.

-Οι κατασκευαστές θέλουν το έργο αυτό να αντέξει τουλάχιστον μισό αιώνα χωρίς καμία διακοπή. Διακοπή τροφοδότησης σημαίνει απώλεια κέρδους. Ο ΤΑΡ θα διακινεί αέριο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

-Και τώρα οι αφελείς ερωτήσεις: «Πώς είναι δυνατόν να κατασκευάσουν τον ΤΑΡ στην μέση του λιγνιτικού κοιτάσματος;

-Σήμερα ο αγωγός θάβεται στο ενάμιση μέτρο βάθος, όταν αρχίσει η εξόρυξη του λιγνίτη, όλος ο κάμπος  θα μετατραπεί σε μια τρύπα βάθους 200-300 μέτρων. Που θα πάει ο ΤΑΡ τότε;

-Δεν ξέρουν οι κατασκευαστές του ΤΑΡ ότι είναι πιθανή η εξόρυξη του λιγνίτη; Δεν πληροφορήθηκαν άραγε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις πριν από μερικούς μήνες, ανάγκασε την χώρα ή να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ ή να ιδιωτικοποιήσει το λιγνιτικό κοίτασμα της Δράμας.

-Αν ήξεραν εξαρχής ότι είναι  πιθανή η εξόρυξη του λιγνίτη, γιατί εδώ και  χρόνια επέλεξαν να περάσουν τoν αγωγό τους μέσα από μελλοντικό λιγνιτωρυχείο;»

«Γιατί κύριοι του ΤΑΡ επιλέγετε το έδαφος του λιγνιτικού κοιτάσματος;» 

«Γιατί κύριοι του Υπουργείου Ενέργειας δέχεστε ΜΟΝΟ την όδευση αυτή; Γιατί πρέπει ο ΤΑΡ  να περάσει ντε και καλά από τον λιγνίτη; Γιατί εδώ και χρόνια εμμένετε και δεν δέχεστε καμία άλλη όδευση, πέραν του λιγνιτικού κοιτάσματος που ετοιμάζεστε να πουλήσετε σε ιδιώτες;

-Tι ρόλο θα παίξει ο ΤΑΡ στην αδειοδότηση της εξόρυξης και στην διαμόρφωση των όρων δημοπράτησης των λιγνιτών; Τέλος γιατί δεν έχετε απαντήσει ποτέ, τα τελευταία δύο χρόνια;

-Γιατί δεν έχει καμία Κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιήσει ούτε ένα σοβαρό έργο υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο πιο έφορος κάμπος της χώρας;»

-Η όδευση του αγωγού αποφασίστηκε ερήμην μας και μας ανακοινώθηκε την τρίτη ημέρα της θητείας μου από τον υπουργό Μανιάτη.

-Σίγουρα, δεν αναμενόταν αντίδραση από έναν νέο δήμαρχο 33 ετών, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να λειτουργήσει έναν πτωχευμένο δήμο. Η αντίδρασή όμως ήταν άμεση.

-Θέσαμε το ζήτημα στον κύριο Μανιάτη, ο οποίος στα περιθώρια της επίσκεψης του  πρωθυπουργού στην ΔΕΘ μας πρότεινε να δώσει η κυβέρνηση 5-10 εκατομμύρια ευρώ για αντιστάθμισμα, αφού δημιουργούνταν ζώνη πλάτους 2 χιλιομέτρων μέσα στην οποία βρισκόταν οι περισσότεροι οικισμοί της Δημοτικής ενότητας Καλαμπακίου και ήταν αδύνατος ο προγραμματισμός έργων και η ωρίμανση μελετών για το νέο ΕΣΠΑ.

-Αντί των αντισταθμιστικών της Κυβέρνησης πρότεινα είτε ο αγωγός να ακολουθήσει  πορεία παράλληλη με την Εγνατία οδό - ώστε να αποφευχθεί πλήρως το λιγνιτικό πεδίο- είτε αν αυτό δεν ήταν πλέον εφικτό την δημιουργία με έξοδα της Κυβέρνησης ενός μύλου, ο οποίος θα παρήγαγε άλευρα τα οποία με διακρατική συμφωνία θα πωλούνταν στο Αζερμπαϊτζάν για πενήντα χρόνια στην μέση παγκόσμια τιμή των αλεύρων με παράλληλη απαλλαγή από δασμούς.

-Με τον τρόπο αυτό επιδίωξα να πωλούνται για τα επόμενα 50 χρόνια όλες οι παραγωγές των αγροτών μας, γεγονός που θα  έκανε αφενός τους αγρότες μας τους πλουσιότερους αγρότες της χώρας, την δε αγροτική μας  γη την ακριβότερη της Ευρώπης επίσης.

-Οι κάτοικοι του κάμπου, τα παιδιά και τα δισέγγονά τους θα είχαν εξασφαλισμένο εισόδημα. Το κέρδος μάλιστα θα ήταν καθαρό αφού θα πωλούσαν απευθείας χωρίς να μεσολαβεί έμπορος.

-Ο κάμπος θα γινόταν μια νησίδα η οποία θα ήταν μονίμως εκτός οικονομικής κρίσης.  Φανταστείτε, αν η πρόταση γινόταν αποδεκτή πόσοι ξενιτεμένοι δικοί μας που δουλεύουν στις γερμανικές φάμπρικες θα επέστρεφαν στα χωριά μας για να καλλιεργήσουν τα παρατημένα χωράφια τους…

-Τα χωριά μας, θα ζωντάνευαν… ο πλούτος  των αγροτών μας θα προσέλκυε τους πάντες… μεγάλες αλυσίδες θα άνοιγαν καταστήματα, τράπεζες σε κάθε χωριό… και όλα αυτά χρειάζονται προσωπικό … που θα απορροφώνται από τους άνεργους του νομού μας… αν η Ανάβρα ήταν το παράδειγμα προς μίμηση την δεκαετία του 1990, για τα επόμενα πενήντα χρόνια παράδειγμα προς μίμηση θα ήταν το Καλαμπάκι, ο Καλαμώνας, η Αγία Παρασκευή, ο Νεροφράκτης, η Μαυρολεύκη, οι Κρηνίδες, η Ελευθερούπολη...

-Με τον τρόπο αυτό θα δινόταν τέλος στα σενάρια εξόρυξης του λιγνίτη τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, αφού φυσικά κανείς αγρότης μας δεν θα πωλούσε την γη του σε οποιαδήποτε εταιρία εξόρυξης λιγνιτών.

-Χαρακτηριστικά είχα γράψει στον τότε Υπουργό και Πρωθυπουργό «εσείς ορίζετε το μέλλον μας... ή θα γίνουμε εύποροι αγρότες ή εξαθλιωμένοι λιγνιτωρύχοι». Την ίδια πρόταση επανέλαβα σε όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Ενέργειας και Πρωθυπουργούς από το 2014 ως και σήμερα.

-Το 2015, ο τύπος άρχισε να ανακινεί σενάρια εξόρυξης των λιγνιτών. Αντιδράσαμε άμεσα και ο τότε Υπουργός Λαφαζάνης διέψευσε τα σενάρια, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε σε εμένα προσωπικά ότι ο αγωγός δεν θα περάσει από το λιγνιτικό πεδίο. Ο Λαφαζάνης αν και αγωνίστηκε, στο τέλος απομακρύνθηκε.

-Τα σενάρια βέβαια επανήλθαν πριν από λίγους μήνες κατόπιν  αποφάσεως του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ουσιαστικά επιβάλλει ή την πώληση της ΔΕΗ ή την ιδιωτικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη της Δράμας. Πλέον κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος μιλούν για ιδιωτικοποίηση και εξόρυξη του λιγνίτη. Και επαναλαμβάνω το ερώτημα «Γιατί ο ΤΑΡ, που ελέγχει την δόμηση από όπου διέρχεται, επιλέγει να περάσει από το λιγνιτικό πεδίο, ενώ αυτό θα εξορυχτεί;» «Γιατί εδώ και χρόνια το Υπουργείο δεν δέχεται καμία άλλη όδευση πέραν αυτής που διέρχεται εκ του λιγνιτικού πεδίου το οποίο θα ιδιωτικοποιήσει και στο οποίο ήδη εγκατέστησε τον ΤΑΡ;» «Κύριοι του Υπουργείου τι προβλέπει η σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν την οποία έχετε υπογράψει;

-Μπορεί ο ΤΑΡ να μετακινηθεί αφού κατασκευαστεί;» «Και αν δεν μπορεί να μετακινηθεί, τι δικαιώματα του έχετε παραχωρήσει στο έδαφος; θα παίξει ρόλο ο ΤΑΡ στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης;» «Πότε σκοπεύετε να απαντήσετε;» και κυρίως «όπως με το έτσι θέλω μας φέρατε τον ΤΑΡ, με τον ίδιο τρόπο σκοπεύετε να μας φέρετε και τους λιγνίτες;»

-Ήδη πέρυσι η ενεργειακή ανταγωνίστρια του Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ζήτησε την απευθείας εκμετάλλευση του λιγνίτη της Βεύης. Λιγνίτες και αγωγοί πάνε χέρι - χέρι… τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Ρώσους.

-Πιθανή εξόρυξη των λιγνιτών θα σημαίνει το τέλος της αγροτικής παραγωγής. Εξόρυξη Λιγνιτών σημαίνει ότι ο κάμπος Δράμας-Καβάλας θα μετατραπεί σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. 10.000 κόσμος θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εστίες του.

-Ο κραταιός πρώην Δήμος Καλαμπακίου δεν θα υπάρχει πλέον στον χάρτη, τα χωριά του θα ισοπεδωθούν, τα σχολεία και οι δρόμοι επίσης, τα χωράφια θα μετατραπούν σε πεδία στάχτης, τα τρακτέρ θα αντικατασταθούν από εκσκαφείς, τα καμπαναριά των εκκλησιών θα αντικατασταθούν από φουγάρα, το γαλάζιο του ουρανού θα αντικατασταθεί από το γκρι της αιθάλης.

-Οι κάτοικοι  αυτών των χωριών που ζουν εδώ και χρόνια την κρατική εγκατάλειψη, εξαθλιωμένοι οικονομικά πλέον θα λάβουν αποζημιώσεις για τα σπίτια και τα χωράφια τους και θα εγκαταλείψουν τις πατρώες εστίες.

-Οι κάτοικοι όμως των περιοχών που δεν θα ισοπεδωθούν, οι κάτοικοι  της Ελευθερούπολης, των Κρηνίδων, του Άγιου Αθανασίου, των Κυργίων, του Δοξάτου, της Χωριστής, του Φωτολίβους, της πόλεως της Δράμας, θα ζουν στο χείλος του λιγνιτωρυχείου… και θα αποζημιωθούν όχι με χρήματα, αλλά με αιθάλη, με νέφος, με καρκίνους, εμφράγματα και εμβολές… θα βλέπουν τα παιδιά τους να γεννιούνται με λευχαιμία…

-Οι θιασώτες της εξόρυξης του λιγνίτη θα υποστηρίξουν ότι θα έρθει η «ανάπτυξη»… ότι θα έρθουν θέσεις εργασίας (τα ίδια δεν μας έλεγαν και για τον ΤΑΡ;) Πώς θα έρθει η ανάπτυξη, όταν εκριζωθούν χιλιάδες  οικογένειες;

-Όταν δεν θα πέφτει στην αγορά το εισόδημά τους;

-Πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν;

-Θα αντισταθμιστεί αυτό με χιλιάδες λιγνιτωρύχους;

-Οι αγρότες  π.χ του Δοξάτου και της Χωριστής σε ποιον θα πωλούν τις καλλιέργειες τους; Θα βρίσκουν άραγε αγοραστές για προϊόντα που παράγονται δίπλα σε λιγνιτωρυχείο;

-Ο τουρισμός;

-Ο όποιος τουρισμός απομείνει;

-Φανταστείτε πόσοι θα έρχονται στην Δραμοινογνωσία, στην Ονειρούπολη… πόσοι θα ανεβαίνουν στο Φαλακρό στα δάση του Παρανεστίου, στο Μενοίκιο;… Πόσοι θα επισκέπτονται τους Φιλίππους και το Κεφαλάρι… ;

-Παραπονιόμαστε που ο νομός μας είναι παραγκωνισμένος, που δεν έχουμε σύνδεση με την Εγνατία, που δεν έχουμε πανεπιστήμια, που οι στρατιωτικές μονάδες έφυγαν, που οι βιοτεχνίες μας έκλεισαν…

-Ο νομός μας θα γνωρίσει την «ανάπτυξη» μέσω των λιγνιτών; Πόσοι εξαθλιωμένοι νέοι θα παρακαλούν έξω από πολιτικά γραφεία (όπως κάνουν και τώρα για να βρουν δουλειά στον ΤΑΡ), μόνο και μόνο για να μπορέσουν να πάρουν τον βασικό μισθό του λιγνιτωρύχου και να βλέπουν τα παιδιά τους να γεννιούνται με λευχαιμία;

-Παρεμπιπτόντως πριν μερικές ημέρες ζήτησαν να με συναντήσουν στο Καλαμπάκι τρία στελέχη της γενικής γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και ένα απρόσκλητο στέλεχος του ΤΑΡ. Τους συνάντησα μαζί με την δημοτική σύμβουλο κα Στυλίδου. Τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο και ο ΤΑΡ μου έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη να παράσχω άδειες στον ΤΑΡ για την εκτέλεση εργασιών…

-Τέτοια άδεια δεν έχω δώσει και ούτε θα δώσω όσο είμαι δήμαρχος Δοξάτου. Στην συνάντηση αυτή όταν ανέφερα το θέμα του λιγνίτη, το στέλεχος του ΤΑΡ απήντησε ότι δεν τους ενδιαφέρει το κοίτασμα γιατί έχει ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ... Πως ο ΤΑΡ ξέρει ότι ο λιγνίτης μας είναι ραδιενεργός; Έκανε μετρήσεις; Γιατί ενδιαφέρεται; Αν ο ΤΑΡ απλώς μεταφέρει φυσικό αέριο, γιατί ασχολείται με τον λιγνίτη της Δράμας; Και επαναλαμβάνω το ερώτημα «Γιατί ο ΤΑΡ επιλέγει να περάσει από λιγνιτικό πεδίο της Δράμας;»

-Ποια στάση κράτησε το δημοτικό συμβούλιο έναντι του ΤΑΡ; Επί δυο χρόνια, εκδόθηκαν τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις κατά της διέλευσης του αγωγού και ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έκριναν ότι αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου Δοξάτου.

-Τον περασμένο Νοέμβριο τα πράγματα άλλαξαν… οι παρατάξεις του πρώην Δημάρχου, του κου Παπάζογλου και των συμβούλων που αποστάτησαν από την παράταξή μου, που έχουν ενωθεί σε μια κοινή παράταξη την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση», αποφάσισαν να μην πληρώσουμε την αμοιβή του δικηγόρου για να παρασταθεί ενώπιον του δικαστηρίου!!!!

-Ο δημοτικός σύμβουλος Μπενάζης μετατράπηκε τότε σε εκπρόσωπο τύπου του ΤΑΡ, ο σύμβουλος Π. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι μάλλον δεν έπρεπε εξαρχής να εναντιωθούμε και φυσικά ο τέως Δήμαρχος δεν μπορούσε να μην δώσει και αυτός το δικό του ρεσιτάλ.

-Γιατί άραγε; Γιατί έπαψε να είναι σημαντική η υπόθεση; Στα τέλη της χρονιάς, όταν τα μηχανήματα του ΤΑΡ ήταν προ των πυλών των εδαφών μας, η «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» αρνήθηκε -χωρίς καμία αιτιολογία- να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΤΑΡ. Το ερώτημα παραμένει, «γιατί;»

-Πριν από λίγες εβδομάδες η «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» προκάλεσε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με σκοπό να λάβει ο δήμος μας αντισταθμιστικά οφέλη από τον ίδιο τον ΤΑΡ.

- O εισηγητής κος Παπάζογλου ως διευθυντής του ΕΠΑΛ έλαβε από υπεργολάβο του ΤΑΡ ηλεκτρονικούς υπολογιστές… Ο ΤΑΡ -λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει- είναι πλέον στα εδάφη μας και δίνει δείγματα «οφέλους», προξένησε βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης, γέμισε δρόμους με λάσπη και πέτρες, έκοψε γραμμές του ΟΤΕ προς Αγία Παρασκευή, μπαίνει σε ακίνητα του Δήμου χωρίς άδεια, διεξάγει εργασίες χωρίς άδεια από τον Δήμο, κόβει το νερό σε Αγία Παρασκευή, Καλαμώνα, Νεροφράκτη και Μαυρολεύκη χωρίς προειδοποίηση, αγγίζει το λιγνιτικό κοίτασμα και μας πληροφορεί ότι είναι μάλιστα και ραδιενεργό… Τα χρήματα είναι πολλά και τα συμφέροντα που διακυβεύονται πολύ μεγάλα… τόσο μεγάλα που θα γίνουμε αποικία... η αποικία της Δράμας.

-Όσο είμαι δήμαρχος, αρνήθηκα επανειλημμένως να καταθέσω πρόταση για τα λεφτά που μοιράζει ο ΤΑΡ -τα οποία σε δράσεις και σε έργα προβλέπω ότι δεν θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο-, αν πρώτον δεν αποκατασταθεί ο δήμος μας για το γεγονός ότι επί δύο χρόνια δεν μπορούσε να προγραμματίσει και να ωριμάσει μελέτες όπως είπα παραπάνω, αν δεύτερον δεν διασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του κάμπου και τρίτο και κυριότερα η εξασφάλιση μη εξόρυξης λιγνιτών...

-Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα, φίλοι μου μού είπαν «μην ασχολείσαι», εδώ «προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Καραμανλή όταν επιδίωξε την κατασκευή όχι του ΤΑΡ, αλλά του Μπουργκαζ-Αλεξανδρόυπολη», όταν προτίμησε τους Ρώσους από τους Αμερικανούς. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν πάντοτε η εξόρυξη των λιγνιτών… Δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Αμερικάνοι, με ενδιαφέρει ο τόπος μου και τα παιδιά που τώρα μεγαλώνουν σε αυτόν και αυτά που θα γεννηθούν σε αυτόν μετά τον θάνατό μου.

-Δεν φοβάμαι να ταλαιπωρηθώ και τούτο διότι η αλήθεια είναι ότι ήδη τράβηξα πολλά. Είμαι ο μοναδικός δήμαρχος στην Ελλάδα που δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό του συμβούλιο... που δεν μπορεί να αμείψει αξιοπρεπώς ένα δικηγόρο για να υπερασπιστεί την αίτηση ακύρωσης κατά του ΤΑΡ, γιατί του το αρνείται το δημοτικό του συμβούλιο... που λοιδορούμαι καθημερινώς...

-Τουλάχιστον προσελκύω την αγάπη του Βουλευτή Κυριαζίδη, ο οποίος τίμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Κοινουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν και δηλώνει την χαρά του που η Δράμα θα γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ ρωτά επισήμως και εμμέσως τον υπουργό Δικαιοσύνης -επισημαίνοντάς του ότι η δικαιοσύνη πρέπει να μένει ανεπηρέαστη- πότε θα μπω φυλακή και με καλεί από την τηλεόραση να παραιτηθώ...

-H Πατρίδα υποχρεώνεται με τα Μνημόνια να πουλήσει τον εθνικό της πλούτο στους Δανειστές. Της επιβάλλουν να πωλήσει ό,τι ανήκει στους Έλληνες και σχετίζεται με την ενέργεια, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ. Με την εξάντληση των λιγνιτών της Πτολεμαΐδας και με τους υπόλοιπους λιγνίτες της χώρας να καταλήγουν σε ιδιώτες, η ΔΕΗ από ενεργειακός κολοσσός θα μετατραπεί σε νάνο και τότε θα είναι κατάλληλη στιγμή και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τα έχουμε συνηθίσει άλλωστε, εδώ ο ΟΣΕ πωλείται με 45 εκατομμύρια ευρώ και η Manchester αγοράζει τον Pogba με 110 εκατομμύρια ευρώ. 
-O TAP δεν δίνει ούτε ένα ευρώ σε τέλη διέλευσης στην Χώρα, αλλά θα μεταφέρει τρισεκατομμύρια, εκτελεί έργα χωρίς άδεια, ζημιώνει δημοτικά δίκτυα ύδρευσης χωρίς να δίνει λογαριασμό. Για πόσο ακόμη θα ανεχτούμε να μας μεταχειρίζονται σαν ανελεύθερα ανδρείκελα εξαθλιωμένης αποικίας; Αν και ο Λιγνίτης δεν είναι ξυπνητήρι για την παραγκωνισμένη Δράμα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ανάξιοι των προγόνων μας και δυνάστες των παιδιών μας.

-Σήμερα καλώ όλους όσους εκπροσωπούν τον τόπο - Δημάρχους και συμβούλους, νομάρχη και νομαρχιακούς συμβούλους, συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις και τους εκπροσώπους μας Βουλευτές να λάβουν θέση. Καλώ επίσης και όσους θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, επίσης να λάβουν θέση. 
-Πόσοι θα μείνουν σιωπηλοί; 
-Πόσοι θα μιλήσουν ξύλινα; 
-Πόσοι θα μείνουν πιο στρόγγυλοι και από τον κύκλο; Πόσοι πραγματικά θα δράσουν; 
-Καλώ τα επιμελητήρια, τους φορείς και κυρίως την καθεμία και τον καθένα από εσάς. Πάρτε θέση για τον ΤΑΡ, πάρτε θέση για τους Λιγνίτες. Αν παλέψουμε όλοι οι πολίτες μαζί, κανείς δεν μπορεί να μας κερδίσει.

-Δεν έγινα ποτέ πολιτικός, για αυτό και γράφω αυτές τις γραμμές, για αυτό και δεν κάνω πίσω, δεν κάνω κωλοτούμπες, για αυτό δεν είμαι αδιάφορος, για αυτό δεν συμβιβάζομαι, γιατί δεν με ενδιαφέρει ούτε το πολιτικό κόστος ούτε η πολιτική καριέρα. Προτιμώ να πάω σπίτι μου, να μου στερήσουν την ελευθερία και την ζωή, να μου κηλιδώσουν το όνομα... παρά να δώσω γη και ύδωρ. -Προτιμώ όσο ζω, η συνείδησή μου να ανήκει σε εμένα αποκλειστικά και να είμαι ήσυχος με αυτήν. Προτιμώ να συγκρουστώ με το σύστημα και να ηττηθώ, παρά να γονατίσω σε αυτό.

-Η παρούσα είναι ο πολιτικός μου επιτάφιος και χαίρομαι για αυτό.

-Επί θητείας μου -ακόμη και αν αυτή πρόωρα και βίαια διακοπεί όπως εύχονται πολλοί- θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να πρασινίζουν τον πιο έφορο κάμπο της Πατρίδας ... όποιο και να είναι το κόστος που θα επωμιστώ.

-Κατόπιν αυτού δηλώνω έτοιμος για τον λίβελο και τις επιθέσεις που θα δεχτώ το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχω συνηθίσει τις μηνύσεις, τις καταγγελίες και τον πόλεμο. -Και θα κλείσω απευθυνόμενος αφενός σε όσους θα μου επιτεθούν: «Βάλτε τα δυνατά σας» και αφετέρου σε όσους δεν θέλουν την Δράμα αποικία: «Αγωνιστείτε για τα παιδιά σας, το μέλλον ανήκει σε αυτά και σε κανέναν άλλο».



Πηγή: http://dramania.gr/topikes/

Δεν υπάρχουν σχόλια: