Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ενδείξεις ύπαρξης σπάνιων γαιών στη Θράκη και την Βόρεια Ελλάδα – Γίνονται έρευνες στην περιοχή της Ξάνθης!


Βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της έρευνες οι όποιες προσπάθειες, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό. 

-Το ΙΓΜΕ της ΑΜΘ μένει με μόλις 3 άτομα επιστημονικό προσωπικό. 

-Έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών πραγματοποιούνται στην περιοχή της Ξάνθης και ευρύτερα της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας, με τις ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές και την προσπάθεια ωστόσο να συναντά στεγανά και αγκυλώσεις.

-Όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΙΓΜΕ στην Ξάνθη κ. Χάρη  Σμυρνιώτη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης των πολύτιμων κοιτασμάτων στην περιοχή,  ωστόσο η όποια προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στο προ-προκαταρκτικό στάδιο, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τρέξει τα σχετικά προγράμματα. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως το ΙΓΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εδρεύει στην Ξάνθη έχει μόλις τρία άτομα επιστημονικό προσωπικό, ενώ επιχειρείται προσπάθεια πλήρους αποψίλωσής του όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. 

-Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της περιφερειακής μονάδος του ΙΓΜΕ κ.  Εξίογλου Δημήτριος, “έρευνες γίνονται αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τρέξει τα προγράμματα”. 

-Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης μετά από συνάντησή που είχε με μέλη κινεζικής αντιπροσωπείας που βρίσκονται στη χώρα, έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας (σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η συνολική του αξία φθάνει στα 40 δισ. ευρώ) και ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη και στον τομέα των σπάνιων γαιών. 

-Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.α. 

-Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκονται στην Κίνα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

-Στόχος των ελληνοκινεζικών διαπραγματεύσεων είναι, σε πρώτη φάση, η συνεργασία σε τεχνικό- επιστημονικό επίπεδο και, ενδεχομένως στο μέλλον, στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

-Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Z. Xiaoli επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του ορυκτού πλούτου και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη χώρα Κινέζοι ειδικοί από τον συγκεκριμένο τομέα. Στην κινεζική αποστολή μετείχαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη εταιρειών.

-Ο κ. Μανιάτης σημείωσε, πάντως, ότι η συνεργασία στον τομέα αυτόν εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κινέζικη αντιπροσωπεία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία και στον τομέα του μαρμάρου.

http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: