Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

"Εμπρηστές καίνε την Θάσο" – Κινδύνευσαν πυροσβέστες!



-Στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής

- Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι κάτοικοι που είδαν το 1989 να καίγονται τα 3/4 της Θάσου!

- Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμουν και δυνάμεις του στρατού

 -Μνήμες του 1989 ξύπνησαν στην Θάσο με την μεγάλη φωτιά που μαίνεται ακόμα και με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα. Το 1989 είχαν καεί τα 3/4 του νησιού!

 -Η φωτιά καίει σε πολλά μέτωπα και διαφορετικές κατευθύνσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κι αλλάζουν συνεχώς. Οι φλόγες «καταπίνουν» από την Παρασκευή το μεσημέρι το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο.

- Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος 4 αεροπλάνα καναντέρ, 2 πετζετελ, 2 σινουκ ένα ελικόπτερο έρικσον που έφτασε από την Σκύρο.

 Έργο εμπρηστών... 

-Έργο εμπρηστών είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Θάσο και εξακολουθεί να μαίνεται έως αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού.

 -Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ στον Βήμα FM 99,5 , υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι ήδη έχουν καταθέσει στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής που επιβεβαιώνουν το σενάριο του εμπρησμού.

- Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβεστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπορου τμήματος.

 -Στην κατάσβεση της φωτιάς βοηθά και ο στρατός με σημαντικές δυνάμεις. Στο σημείο βρίσκονται δύο ομάδες από το Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και δύο από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

 Στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού

-Μία ομάδα 17 πυροσβεστών με δύο οχήματα εγκλωβίστηκε στο πύρινο μέτωπο της Μαρλούς πάνω από το χωριό της Καλλιράχης, εκεί όπου δινόταν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά στο χωριό Καλλιράχη. Στήθηκε όμως ολόκληρη επιχείρηση κι έτσι οι πυροσβέστες απεγκλωβίστηκαν.

 Ξυπνούν οι μνήμες του 1989

-Από χθες στην Καλλιράχη οι γυναίκες κλαίνε αφού ξυπνούν οι μνήμες της μεγάλης φωτιάς του 1989 που κατέξαψε τα 3/4 του νησιού και απείλησε άμεσα το χωριό της Καλλιράχης. Τότε, το χωριό είχε εκκενωθεί και οι κάτοικοι με ότι μπορούσαν να περισώσουν από τα υπάρχοντά τους είχαν μεταβεί στην Σκάλα Καλλιράχης, όπου τους έβαζαν σε βάρκες για να εγκαταλείψουν το χωριό υπό την απειλή της φωτιάς.
http://www.thrakitoday.com/2013/08/blog-post_6695.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: