Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Από 26 Οκτωβρίου ξεκινά η πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες.


Διαφορές στα ποσά που έχουν λαμβάνειν θα δουν όλοι οι αγρότες λόγω της παρακράτησης 4,5% υπέρ Εθνικού Αποθέματος.

-Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ’s της τράπεζας Πειραιώς οι αγρότες τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για το 2017.

-Όπως και σε ανάλογες «ογκώδεις» πληρωμές, η διαδικασία των πιστώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μεν το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά να τελειώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για όλους τους παραγωγούς. Σημειωτέον ότι οι αναλήψεις από τα γκισέ των υποκαταστημάτων της Πειραιώς θα μπορούν να γίνουν από την επόμενη ημέρα, ενώ όσοι αγρότες έχουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως την ερχόμενη εβδομάδα.

-Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι για φέτος η χώρας μας, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καταβάλει το 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και πέρυσι, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, διαφορά στα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους –σε άλλες περιπτώσεις μεγάλη και άλλες πιο μικρή- αναμένεται να δουν όλοι οι παραγωγοί, μετά την υπουργική απόφαση για παρακράτηση 4,5% στη βασική ενίσχυση υπέρ του Εθνικού Αποθέματος.

-Υπογραμμίζεται ότι όσοι έχουν να λάβουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, δηλαδή οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι, δεν θα περιλαμβάνονται στην πληρωμή της προκαταβολής, αλλά θα πληρωθούν κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν θα γίνει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

-Αντίθετα, η εν λόγω πληρωμή θα περιλαµβάνει και τις µεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων. «Έχουµε τελειώσει µε τους ελέγχους στο 95% των µεταβιβάσεων, θα µείνουν κάτι ελάχιστα για την εξόφληση» εξηγεί στην εφημερίδα Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος.

-Ο ίδιος διευκρινίζει ότι όσοι είχαν ζήτηµα µε τη Φόρµα 6 θα περιλαµβάνονται στην πληρωµή της προκαταβολής, βάσει των εξαγγελιών του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. Υπενθυµίζεται ότι οι θιγόµενοι παραγωγοί δεν θα λάβουν αναδροµικά τα ποσά που τους αντιστοιχούν για το 2015-2016, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η Βάθη.

-Ωστόσο, σύµφωνα µε τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία µε την ΕΕ, στους εν λόγω γεωργούς-ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώµατα το 2015 και η µοναδιαία αξία αυτών το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού µέσου όρου, θα γίνει προσαύξηση της αξίας δικαιωµάτων έως τον περιφερειακό µέσο όρο του αποθέµατος του έτους 2017.

Δούσκα Ελένη|  18/10/2017 - 08:52 πμ

Πηγή:http://www.agronews.gr/agora/pliromes/arthro/161099/apo-26-oktovriou-xekina-i-pistosi-tis-eniaias-/


Δεν υπάρχουν σχόλια: