Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Ρίχνουν νοθευμένα ελαιόλαδα στην αγορά – καμπανάκι από τον Ε.Φ.Ε.Τ.


Την προσοχή των καταναλωτών στην αγορά ελαιολάδου ζητούν οι Aρχές.

«Μαϊμού» παρθένα ελαιόλαδα κυκλοφορούν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, από επιτήδειους που χρησιμοποιούν σπορέλαια άγνωστης προέλευσης και τα «βαφτίζουν» προϊόντα ανωτέρας ποιότητας.

-Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση κρουσμάτων διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

-Πρόκειται για προϊόντα τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, άγνωστης προέλευσης, χαρακτηριζόμενα ως μη ασφαλή και νοθευμένα. Ως παρασκευαστές φαίνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα ανύπαρκτα ή που δεν έχουν επί του παρόντος εντοπιστεί, ενώ η επισήμανση των προϊόντων παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, κατά βάση της Πελοποννήσου και της Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

-Από τα αποτελέσματα των ελέγχων των δύο τελευταίων ετών και μετά από μια σειρά δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων, προκύπτει ότι, αν και η πλειοψηφία των διακινούμενων ελαιολάδων είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές ποιότητας και γνησιότητας, εντούτοις έχει διαπιστωθεί μη σύννομη διακίνηση προϊόντων, κυρίως σε περιοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

-Προ ημερών μάλιστα, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί διαπίστωσε ότι το προϊόν το οποίο πωλείται ως «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», με την εμπορική ονομασία «ΜΑΝΗ», συσκευασίας του 1 λίτρου και ημερομηνίας λήξης 30-12-2016, που εμφανίζεται να παράγεται από την ΕΛΑΚ Α.Ε. με έδρα Κροκέες Λακωνίας και διακινείται από τη ΜΑΝΑΚΟΝ Α.Ε., με έδρα το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, βρέθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητά χρωματισμένο, ως φυτικό έλαιο ξένο προς το ελαιόλαδο. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

-Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς του κράτους καθώς και τις Εισαγγελικές Αρχές, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πληροφορία, βρίσκεται σε καθημερινή κινητοποίηση για την εξάλειψη και καταπολέμηση των φαινομένων απάτης, τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ελαιόλαδο. Σε αυτή την προσπάθεια, οι καταναλωτές καλούνται:

-Να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης.

-Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές.

Στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: