Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Γίνε Ευρωβουλευτής και σώσε… την τσέπη σου!

-Ρεκόρ υποψηφίων έχει η Ελλάδα στις φετινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα κόμματα, ανά χώρα.Σε σχέση με το εκλογικό της Σώμα, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές (1.299) από όλες τις χώρες της ΕΕ.
-Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα με 21 έδρες στη νέα Ευρωβουλή έχει περισσότερους υποψήφιους από τη Γερμανία (1.053) με 96 έδρες και την Ιταλία (807) με 73 έδρες. Σε απόλυτους αριθμούς, τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχουν η Γαλλία (3.753) και η Ισπανία (2.106). Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, στις ευρωεκλογές του 2014 υπάρχουν συνολικά 948 λίστες με 16.351 υποψήφιους από 28 κράτη-μέλη για 751 έδρες της Ευρωβουλής.
-Και τώρα μπορείτε να δείτε τις πενιχρές απολαβές που τυγχάνουν όσοι εκλεγούν Ευρωβουλευτές.
Ο μισθός
-Ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ. Καθαρά. Όμως για κάθε μέρα εργασίας του, αποζημιώνεται με 304 ευρώ -πάντα καθαρά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής εισπράττει 304 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα του μήνα, αρκεί να υπογράψει στο βιβλίο παρουσιών του κοινοβουλίου. «Να καθυστερεί η πτήση για Στρασβούργο και να αγωνιούν αν θα προλάβουν να υπογράψουν…» Θεωρητικά, ένας συνεπής ευρωβουλευτής, που απουσιάζει από τη Βουλή μόνο τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να εισπράττει περί τις 12.800 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το ποσό δεν είναι υπερβολικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ένας ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν, με 15 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει περισσότερα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Προβλέπονται και άλλες 4.000 ευρώ μηνιαίως για έξοδα γραφείου στη χώρα προέλευσης. Καταβάλλονται στον λογαριασμό του ευρωβουλευτή. Χωρίς αποδείξεις. 
Το σπίτι
-Πάγια συνήθεια των ευρωβουλευτών είναι να παίρνουν δάνειο και να αγοράζουν ένα σπίτι στις Βρυξέλλες -οι τιμές των ακινήτων είναι λογικές. Αν δεν το έχουν ξοφλήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους, μπορούν να το πουλήσουν και, ουσιαστικά, να πάρουν πίσω τα λεφτά που ξόδεψαν για τη διαμονή τους. 
Οι συνεργάτες 
-Ένας ευρωβουλευτής έχει στη διάθεση του 21.000 ευρώ μηνιαίως (μεικτά) για την αμοιβή των συνεργατών του. Τώρα πια δεν επιτρέπεται να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού. Παλαιά όμως, δεν υπήρχε περιορισμός. Μάλιστα για κάποια περίοδο, οι ευρωβουλευτές εισέπρατταν το ποσό για αμοιβές συνεργατών και μπορούσαν να το διαθέσουν κατά βούληση. Επίσης δικαιούνται ποσό 5.000 ευρώ για αμοιβές συνεργατών στη χώρα προέλευσης. Στην Ελλάδα δε, έχουν και τα προνόμια των βουλευτών, όσον αφορά τη διάθεση συνεργατών και αστυνομικού. Τέλος, στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, δύναται να απασχοληθούν νέοι μέσω προγραμμάτων Stage.
Αυτοκίνητο
-Δεν δικαιούνται υπηρεσιακό αυτοκίνητο για προσωπική χρήση. Υπάρχει πάντα διαθέσιμο όχημα και οδηγός για τις μετακινήσεις τους από το αεροδρόμιο ή το σπίτι προς το Κοινοβούλιο και αντίστροφα.
Αεροπορικά εισιτήρια
-Μέχρι πρόσφατα, αρκετοί ταξίδευαν στην οικονομική θέση, δήλωναν στο Κοινοβούλιο ότι πετάνε «μπίζνες» και έβαζαν στην τσέπη τη διαφορά. Τώρα το Κοινοβούλιο τους καταβάλλει το κόστος μετακίνησης ανάλογα με το boarding pass και την απόσταση του ταξιδιού. Τους καλύπτει θέση μπίζνες ουσιαστικά για κάθε μετακίνηση από τις Βρυξέλλες προς τη χώρα τους και αντίστροφα.
Προσκλήσεις
-Κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να προσκαλεί στις Βρυξέλλες 110 άτομα ετησίως, με αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή να καλύπτονται από το Κοινοβούλιο. Σε πέντε χρόνια θητείας, μπορεί να μεταφέρει ως και 550 άτομα, λειτουργώντας ως ένα μικρό ταξιδιωτικό πρακτορείο με έναν προορισμό.
Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: