Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ελληνικά οικιακά υδροπονικά θερμοκήπια.


Το CITYCROP επιτρέπει στον χρήστη να καλλιεργεί φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο τον χρόνο.

-Οι έξυπνες ιδέες δεν γεννιούνται μόνο σε ξένο έδαφος, αλλά και στο ελληνικό και όταν γίνεται αυτό, πολλές φορές βραβεύονται κιόλας. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του «CityCrop», ενός hi-tech θερμοκηπίου εσωτερικού χώρου, στο οποίο καλλιεργεί κανείς με τη μέθοδο της υδροπονίας και το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία «Smart cities», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Ο Χρήστος Ραυτογιάννης, ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, αναφέρει στην «ΥΧ» πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο θερμοκήπιο και πώς καθένας από εμάς μπορεί να έχει φρέσκα προϊόντα στο πιάτο του σε διάστημα λίγων ημερών. «Η ιδέα του CityCrop δημιουργήθηκε όταν έκανα την πρακτική μου σε θερμοκήπια κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη γεωπονία. Άρχισα να σκέφτομαι πώς μπορεί κάποιος να απολαμβάνει υγιεινό και φρέσκο φαγητό.

-Έτσι, με τον τωρινό μου συνεργάτη, Ευρυβιάδη Μακρίδη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή εσωτερικού χώρου, που επιτρέπει στον χρήστη να καλλιεργεί φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα, όλο τον χρόνο, ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς του μέσω του mobile App της CityCrop».

Λειτουργία του θερμοκηπίου

-Όπως μας ενημερώνει ο Χ. Ραυτογιάννης, μόλις ο χρήστης συνδέσει τη συσκευή στο ρεύμα και στο Wi-Fi, ακολουθεί συγκεκριμένα απλά βήματα, τα οποία γίνονται με τη βοήθεια του mobile app. «Αφού ο χρήστης επιλέξει τα φυτά από μία βάση δεδομένων, στην οποία περιέχονται 45 με 50 είδη, προσθέτει 10 λίτρα νερό στον ειδικό χώρο που είναι κατασκευασμένος στο θερμοκήπιο, τα υπόλοιπα συστατικά αναμειγνύονται αυτόματα και ο χρήστης προσθέτει μόνο όταν του ζητηθεί από τo app. Αφού προσθέσει και το γλαστράκι με τον σπόρο, πατάει ένα κουμπί και η διαδικασία ξεκινάει».

-Θα πρέπει να τονίσουμε πως το CityCrop ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό. Μαζί με τα πλεονεκτήματα της υδροπονίας, η καλλιέργεια γίνεται τρεις φορές πιο γρήγορη, καθώς ο χρήστης μπορεί να έχει μέσα σε έναν μήνα έτοιμο προϊόν στο πιάτο του, το οποίο έχει παραχθεί με γεωργία ακριβείας και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

-Σύμφωνα με τον κ. Ραυτογιάννη, έχουν γίνει ήδη προπαραγγελίες για το CityCrop, τόσο από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ελληνική αυτή ιδέα μπορεί να αποτελέσει μία λύση για χώρες με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, στις οποίες οι συμβατικές καλλιέργειες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν.

-Τέλος, οι δημιουργοί του συγκεκριμένου θερμοκηπίου σκοπεύουν να επεκτείνουν τα σχέδιά τους: «Μελλοντικά, σκεφτόμαστε να προσθέσουμε και ένα marketplace με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς από κάθε αγορά.

- Έτσι, θα μπορεί κάποιος με τη συνταγή που θα του στέλνουμε να ταιριάζει τα υλικά που παράγει με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Αυτό θα είναι στο πλαίσιο της συνολικής εμπειρίας φαγητού που θέλουμε να προσφέρουμε».


Πηγή: http://www.ypaithros.gr/ellinika-oikiaka-udroponika-thermokipia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: